Banská Bystrica - Hotovým pokladom pre regionálne futbalové zväzy v súvislosti s nedostatkom rozhodcov by nebol iba dostatočný prílev mužov s píšťaľkou, ale dokonca aj žien! Potvrdil nám to predseda komisie rozhodcov Oblastného futbalového zväzu v Banskej Bystrici Ján Hrčka, podľa ktorého by v B. Bystrici privítali aj adeptky na rozhodovanie futbalových zápasov. Strážcov futbalových pravidiel je totiž dlhodobo málo. ,,Chýba nám najmä stredná generácia rozhodcov vo veku od 30 do 40 rokov," zdôraznil Ján Hrčka. ,,V súčasnosti máme pre potreby ŠTK a Komisie mládeže 45 rozhodcov a to je málo. Vedeli by sme ich využiť aj dvesto! Optimálny počet by bol okolo stovky," upresnil vážne Ján Hrčka.
Najkratší možný čas od prvého rozhodnutia po pískanie prvého zápasu je dva až tri týždne, zvyčajne prichádza prvý zápas po piatich až šiestich týždňoch. Po prihlásení za rozhodcu nasleduje školenie a potom prichádza prax - delegovanie najprv na zápasy mládeže, neskôr na zápasy nižších súťaží dospelých. Keď sa rozhodca osvedčí, stúpa nahor. Najvyššia oblastná súťaž, potom SsFZ. Na Slovensku je vrcholom najvyššia súťaž, odkiaľ sa možno dostať aj do Európy. Na pohľad lákavá perspektíva, ale veľa faktorov zapríčinilo, že adeptov na píšťalku je málo. Rozhodcom totiž veľakrát ide o zdravie, o čom svedčia aj ostatné príklady hokejových arbitrov Jakubca a Lauffa, takže nečudo, že záujem o takéto remeslo je slabý. Futbalisti na ihrisku často nie sú spolkom anjelov a ani okolo samotných trávnikov to často nevyzerá na prílišnú sterilitu. ,,Rozhodcov odrádza neserióznosť futbalových funkcionárov, ktorí sa často hrajú na majiteľov pravdy a taktiež správanie tých rôznych tiežfanúšikov. Rozhodcovia nám potom odchádzajú s tým, že sa nechcú víkend čo víkend nechať urážať," povedal J. Hrčka.
Za rozhodcov sa hlásia aj bývalí futbalisti, ktorí tvoria pätnásť percent rozhodcovského zboru. Samozrejme, sú veľmi vítaní. Ako skonštatoval J. Hrčka, takíto futbalisti bývajú na ihrisku v úlohe rozhodcov svojimi niekdajšimi spoluhráčmi rešpektovaní.
Michal Vall