V dnešnom vydaní našej čajovne budeme pokračovať v odpovedi na problémy, ktoré trápia nášho čitateľa pána Drahomíra Lacka zo Žiaru nad Hronom. Dnes si povieme čo je príčinou zužovania ciev, ktorému sa odborne hovorí ateroskleróza. Tento jav je prirodzenou súčasťou starnutia, pretože cievy strácajú svoju elasticitu a stávajú sa nepružnými a tvrdými. Pokiaľ je tento proces sprevádzaný ukladaním cholesterolu na stenách ciev, vedie to k ateroskleróze, ktorá obmedzuje krvný obeh v rôznych častiach tela. Zužovanie ciev na nohách spôsobuje kŕče pri chôdzi alebo bercový vred, čo je len krôčik ku gangréne a následnej amputácii. Potrebné je dodať, že k zužovaniu ciev dochádza aj v dôsledku stresu a nemalú úlohu zohráva aj dedičný faktor. Veľmi nepriaznivý vplyv má tiež fajčenie. Pravidelné športovanie (beh, chôdza alebo plávanie), obmedzovanie stresových situácií, zmena stravovania, vylúčenie fajčenia a obmedzenie konzumácie alkoholu napomôžu k zlepšeniu zdravotného stavu. „Z byliniek, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní tukových usadenín, by som dal do popredia odvar z myšieho chvostíka a na zlepšenie krvného obehu by som doporučil čaj z lipového kvetu,“ vysvetľuje pán Mochnacký. Aj cibuľa a cesnak prispievajú k zníženiu cholesterolu. Strava by mala byť bohatá na vlákniny. Pán Mochnacký odporúča jesť veľa strukovín, fazuľu, ovsené vločky, ovocie a zeleninu.
Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať:
maslo, živočíšne tuky
bravčová masť
mlieko, smotana
mäso (hlavne červené)
tučné syry
vyprážané jedlá
biely chlieb, koláče
biely cukor
soľ (pozor na soľ skrytú v údenárskych výrobkoch a rôznych nátierkových konzervách)
Zdravá záhrada:
rastlinné oleje
margarín
nízkotučné mlieko, jogurty
ryby, hydina, strukoviny
nízkotučné mäkké syry, tvaroh
grilované a varené jedlá
celozrnný chlieb, ovsené vločky
med, ovocie
obmedziť soľ (používať radšej morskú)
V súčasnosti je obdobie, v ktorom prevládajú vírusové ochorenia horných dýchacích ciest. Je preto dobré, ak poznáme potraviny, ktoré majú antivírusové účinky. Najznámejšie je jablko a jablková šťava. Pri jablčnej šťave z obchodu by sme si mali dôsledne prečítať aké konzervačné látky šťava obsahuje. Medzi ďalšie ovocie s antivírusovými účinkami patria čierne ríbezle, čučoriedky, pažítka, kapusta (aj nakladaná), brusnice, zázvor, cibuľa, cesnak, egreše, hrozno, grapefruit, citróny, slivky, maliny, morské riasy, čaj a mäta prieporná. Chemické látky s antivírusovými účinkami v potravinách sú glutathion, ktorý sa nachádza v chrene, brokolici a pomarančoch, ďalej je to lentinan nachádzajúci sa v hubách šii-take a nakoniec kvercetin, ktorý môžeme nájsť v cibuli, hrozne a brokolici. Inhibítory proteázy sa nachádzajú vo fazuli, kukurici, orechoch a v semenách.
Za hrudnou kosťou sa nachádza jedna endokrinná žľaza, ktorá produkuje hormón thymulín. Ten stimuluje produkciu T-lymfocytov dôležitých v imunitnom systéme.
Súčasťou rubriky Liečivá čajovňa je aj súťažná otázka o jeden z liečivých čajov pána Mochnackého. Tentokrát ho za správnu odpoveď posielame Ing. Antonovi Hanesovi z Banskej Bystrice. Súťažná otázka tohto týždňa znie: Ako sa volá endokrinná žľaza, ktorá stimuluje produkciu T- lymfocytov?
Správne odpovede s vašimi otázkami pre pána Mochnackého čakáme na adrese:
Redakcia Smer Magazín
Horná 23
974 01 Banská Bystrica.
Na obálku pripíšte heslo „Liečivá čajovňa“.
Ján Krempaský