Nevolné - Kováčska dielňa Bazokov v Nevolnom založila svoje umenie na klasických kováčskych metódach. Tie sa už na Slovensku vyskytujú iba sporadicky. V dielni pracujú s pomocou klasickej vyhne a kováčskych mechov. Aj preto ich s obľubou pozývajú na akcie, kde sa prezentujú ľudoví umelci. Najbližšie ich môže verejnosť uvidieť v máji v areáli Starého zámku v Banskej Štiavnici na stretnutí remeselníkov. Ako nám povedal Roman Vykysalý, jeden zo skupiny kováčov, technológie majú v podstate tie isté, ako sa využívali v stredoveku. V tom čase sa o kováčoch hovorilo, že dobrému kováčovi musia stačiť tri kusy železa a oheň. Výborný kováči boli v minulosti napríklad Rómovia. Pri kočovaní často zablúdili do obcí, kde kováči neboli a tak ich miestni obyvatelia využívali na to, aby im podkuli kone, či vyrobili klince. Umeleckí kováči však boli vysoko uctievaní aj v kráľovských mestách a v hierarchii mestského patriciátu ich radili hneď za farárov. Často nahrádzali napríklad felčiarov. Neraz ich využívali obyvatelia napríklad na trhanie zubov, lebo práve kováč mal kliešte, či nožnice. Boli to predmety, ktoré boli v stredoveku v domácnostiach ojedinelé. V posledných rokoch dostáva poctivé kováčske remeslo opäť zelenú. A to aj napriek tomu, že obchody sú plné sériových kováčskych výrobkov." Na prvý pohľad je však vidieť odlišnú kvalitu a hlavne umelecké zvládnutie", hovorí Roman Vykysalý. Je rozdiel medzi ručnou, kvalitne umelecky zvládnutou robotou a výrobkami, ktoré sa dostanú na trh vo veľkých sériách. Aj preto záujem o pôvodnú kováčsku prácu z roka na rok narastá.
eta
foto - Ján Krošlák