Zlé zákony sa obchádzajú ľahko, ale Slováci sú vynaliezaví a dokážu si poradiť aj s tými lepšími. Musia síce trošku viac pošpekulovať, ale výsledok im za to určite stojí. Pre producentov i obchodníkov potravinových výrobkov je často takmer neriešiteľným problémom predanie tovaru skôr ako uplynie lehota jeho najneskoršej spotreby. Ak sa im to nepodarí, pripíšu si konto straty, alebo to risknú a tovar ponúkajú aj po záruke. Tak sa však vystavujú, občas z nepozornosti, inokedy zase vedome, riziku nespokojnosti zákazníkov alebo finančnej pokute kontrolórov Slovenskej obchodnej inšpekcie. Čo teda robiť, keď "životnosť" mnohých potravín je len pár dní a spotreba obyvateľstvom sa nedá odhadnúť vždy tak presne, aby sa do regálov dostalo len toľko tovaru, koľko sa v stanovenom čase aj skutočne predá? Odpoveď na túto neľahkú otázku by mohol dať istý výrobca knedlí. Spolu s predajňou potravín totiž v Banskej Bystrici uviedol v pondelok na trh svoje výrobky, ktoré však podľa dátumu výroby uvedenom na obale, mal vyprodukovať až na druhý deň. Okrem toho, že predával, čo ešte oficiálne nevyrobil, sa vlastne nič nestalo. Kupujúcim to síce mohlo byť trochu čudné, ale väčšina z nich si iste povedala, že radšej kúpiť knedľu deň pred dátumom výroby, ako deň po lehote spotreby. Tá by mala byť päťdňová, ale posunutím dátumu o jeden deň sa "oficiálne" predĺžila na šesť dní. Spokojní sú však všetci zainteresovaní, vrátane nič netušiacich zákazníkov, ktorí si možno aj v sobotu kúpili v "norme" taký tovar, ktorého najneskoršia lehota spotreby skutočne uplynula už v piatok. Naozaj dobrý "zlepšovák". Alebo si len niekto pomýlil dátum?
Milan Kelemen