Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Mikloš chcel halušky prežiť

Šťastie v Tureckej skúsil aj austrálsky Slovák Joz

Banská Bystrica - Niekoľko týždňov po Majstrovstvách majstrov vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa uskutočnili na banskobystrickom amfiteátri, odštartovali minulú sobotu v Tureckej pri Starých Horách tradičné, už ôsme majstrovstvá sveta v rovnakej disciplíne.

Hoci sa organizátorom prihlásilo tridsať družstiev, napokon si sily vo varení a jedení bryndzových halušiek zmeralo 26 štvorčlenných (kuchár a traja jedáci) družstiev, pričom jedno diskvalifikovali, keďže sa nedostavilo na štart.

Skryť Vypnúť reklamu

Doterajšie rekordy v Tureckej nepadali a favorit šampionátu, vlaňajší víťaz a rovnako aj nedávny víťaz majstrov, rodinné družstvo Bienskych, ktoré malo tie najvyššie ambície, skončilo až na siedmom mieste. Oproti minulým rokom sa totiž udialo niekoľko zmien v pravidlách súťaže, ktoré v konečnom dôsledku mohli ovplyvniť celkové hodnotenie. Jednak halušky nehodnotili "študenti" Univerzity tretieho veku, a teda starší ľudia, ku ktorým v minulosti boli výhrady, ale skutočne ľudia od fachu, čiže kuchári a šéfkuchári známych banskobystrických reštaurácií. Jednou z podmienok bolo povinné postrúhanie dvoch kíl zemiakov na predpísanú trojlitrovú porciu halušiek. Povolený zostatok nepostrúhaných, respektíve, na prípravu halušiek nepoužitých zemiakov bol iba 250 gramov. Za vyššie množstvo už išli trestné body. Ako každý rok, odborná porota dohliadala tiež na množstvo, veľkosť, konzistenciu a chuť halušiek, hygienu a čistotu pracovného priestoru ako aj na "porajbané" prsty. Rozhodujúci nebol len čas varenia a jedenia, ale aj kvalita jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Víťazom sa napokon stalo družstvo Jána Libiča z Fittich B. Bystrica s časom varenia 12,06 min., časom jedenia 1,01 min., ktoré dostalo 140 trestných sekúnd, ale výsledný čas 15,27 min. mu vynieslo víťazstvo v Tureckej. Na druhom mieste sa umiestnil tím Jána Vavru Klub K. Kooperatíva, ktorý potreboval na uvarenie halušiek 11,18 min., na jedenie iba 43 sekúnd, pričom spolu s 210 trestnými sekundami dosiahol celkový čas 15,31 min. Tretie miesto patrilo Liptákom, teda vedúcemu kuchárovi Ľudovítovi Sedliakovi s jedákmi z Liptovskej mliekarne, ktorí uvarili halušky za 12,19 min., zjedli ich za 1,3 min. a hoci dostali 200 trestných sekúnd, dosiahli výsledný čas 16,42 min.

Pozornosť nielen médií (najmä fotografov), ale i návštevníkov, pútalo družstvo SDKÚ, v ktorom sa ako jedák objavil i podpredseda vlády Ivan Mikloš a poslanec NR SR Ján Rusnák. Obsadili napokon 15. miesto s časom uvarenia halušiek 24,6 min., jedenia 3,18 min. a so 60 trestnými sekundami bol ich výsledný čas 28,24 min.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako nám vicepremiér Mikloš povedal, bryndzové halušky patria medzi jeho obľúbené jedlá. Ako dieťa mal najradšej rezance s makom, dnes zje všetko. Istý čas sa však vyhýbal tatárskemu bifteku. Keď je v zahraničí, tak si rád pochutná na morských potvorách, rád totiž experimentuje. Priznal sa, že variť nevie vôbec. "Urobím všetko pre to, aby som prežil a aby sme nezostali v hanbe," dodal I. Mikloš na margo svojej účasti v družstve.

Na šampionáte sa objavili aj zahraničné družstvá. Okrem tímu z Moravy, zručnosť a šťastie v súťaži skúsil niekdajší bodyguard a majster v kickboxe, austrálsky Slovák, Jozef Cerovský z Perthu. Do Austrálie odišiel v roku 1983 z politických dôvodov. Ako však tvrdí: "Milujem Slovensko, nemohol som obísť tieto majstrovstvá." Jeho družstvo skončilo na 14. mieste.

Erika Krčová

Foto - Ján Krošlák

Text pod foto:

1/V Austrálii bryndzu nemajú, a tak si ju J. Cerovský vyrába doma sám zo syrov Feta a Philadelphia, smotany a soli. Hoci sa chuťou podobá, ako tvrdí, pravá je iba tá slovenská.

2/V Tureckej sa nečakane objavil aj vicepremiér Ivan Mikloš, herec Ivan Vojtek a poslanec parlamentu Ján Rusnák (úplne vpravo). Hlavný rozhodca šampionátu, šéfkuchár známej reštaurácie v B. Bystrici Milan Holák (v popredí) so smiechom tvrdil, že sa ho nikto, ani politici, nesnažili podplatiť.

3/Takmer tritisíc návštevníkov Tureckej si mali možnosť zasúťažiť i v disciplínach o najťažšieho muža a najľahšiu ženu. Bezkonkurenčne vyhral Vladimír Čupka važiaci 197,5 kilogramu. S 38,5 kg vyhrala Zuzana Pančíková, ktorá sa v sobotu stala najľahšou ženou.

4/I. Mikloš sa spoliehal viac na jedácke kvality straníckeho kolegu, poslanca parlamentu Jána Rusnáka. Na takejto akcii bol prvýkrát, rád by ich navštevoval častejšie, ale vraj nemá čas.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  10. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 532
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 405
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 177
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 856
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 559
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 270
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 773
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 114
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 907
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 598
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Na Uhlisku vznikne zariadenie pre seniorov s 31 lôžkami

V Banskej Bystrici pribudne viac ako 30 lôžok pre seniorov vyžadujúcich dlhodobú starostlivosť.

V breznianskej nemocnici vytvorili oddelenie pre pacientov s COVID - 19

V budove bývalej transfúznej stanice časom zriadia aj mobilné odberové miesto testovania.

Ramsay ostáva, k reprezentácii aj Handzuš

Na pozícii druhého asistenta budú rovnako ako v minulosti rotovať viacerí slovenskí tréneri.

Michal Handzuš bude asistentom reprezentačného trénera.

Útočník Šimun sa vrátil pod Urpín

Odchovanec topoľčianskeho hokeja sa dohodol na zmluve do konca sezóny 2020/2021.

Eduard Šimun ešte v michalovskom drese.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?