Raritou tohto ročníka má byť účasť štvorčlenného družstva z maďarského ministerstva zahraničných vecí. Organizátorom sa zatiaľ prihlásilo desať družstiev, predpokladajú však minimálne taký počet účastníkov ako vlani, a to 35 družstiev.
Doterajší rekord, starý iba pár týždňov, dosiahlo družstvo Bienskych, vlaňajší víťaz z Tureckej a jednoznačne favorit aj blížiacich sa majstrovstiev. Tri litre halušiek uvarili za rekordných 5,29 minúty, ale zjedli ich až za 1,19 minúty, teda rekord v jedení neprekonali. Ten je podľa štatistiky 37 sekúnd.
Pravidlá majstrovstiev až na malé zmeny zostávajú nezmenené. Pre regulérnosť súťaže múku poskytnú organizátori, aby zabránili použitiu polotovarov. Uvažuje sa dokonca nad tým, že pred súťažou určia hmotnosť zemiakov, ktoré musia súťažiaci na prípravu halušiek použiť. Rozhodujúci totiž nie je len čas, ale aj kvalita jedla, za ktorú porota zväčša udeľuje trestné sekundy. Víťazom sa stáva družstvo, ktoré najrýchlejšie a najkvalitnejšie uvarí a najrýchlejšie zje halušky. Kuchár štvorčlenného družstva halušky pripravuje sám, pri jedení už asistujú všetci.
Organizátori - združenie Halušky očakávajú účasť od štyroch do päťtisíc ľudí, ktorí zaplatia vstupné 15 korún. Obec má z toho zisk asi 10 tisíc korún. Okrem súťažiacich bude v Tureckej variť halušky aj obec a Slovenská pivnica, ktorá len v Tureckej bežne vydá od 500 do 800 porcií. Či už obecná alebo pivničná porcia bryndzových halušiek pre návštevníkov bude stáť 50 korún.
Erika Krčová