Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Amfiteáter žil v sobotu aj haluškami

Národné jedlo dokázali uvariť za rekordných 5,29 m

BANSKÁ BYSTRICA - Majstrovstvá majstrov vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa uskutočnili v sobotu na banskobystrickom amfiteátri, majú šancu založiť ďalšiu recesistickú tradíciu v tomto regióne. Na rozdiel od haluškových majstrovstiev sveta, ktoré sa každoročne konajú v Tureckej (ôsmy ročník tam bude už 29. júna t. r.), tie sobotňajšie mali ukázať, kto z doterajších víťazov, je predsa len najlepší.

Pozvané boli družstvá, ktoré v Tureckej skončili v uplynulých rokoch na prvom až treťom mieste, a keďže niektoré stáli počas siedmich rokov na víťazných stupňoch viackrát, zišlo sa ich napokon na amfiteátri osem. Chýbalo vraj len družstvo „Myšiakov“. Pravidlá boli rovnaké - kuchár pripravuje halušky sám (tri litre), traja pomocníci mu asistujú a všetci štyria ich potom zjedia. Rozhoduje čas varenia, jedenia, kvalita halušiek, ich veľkosť, konzistencia, a pod. Porota bola opäť zostavená zo skúsených degustátorov z Univerzity tretieho veku.

Skryť Vypnúť reklamu

S myšlienkou usporiadať tieto majstrovstvá nemohol prísť nikto iný, ako autor nápadu haluškových majstrovstiev sveta v Tureckej, Svetlan Turčan. To bolo ešte v roku 1995, keď málokto veril, že sa niečo také môže ujať. Aký bude osud majstrovstiev majstrov, to ukáže čas. Účasť na amfiteátri v sobotu bola však nízka, čo zrejme spôsobilo počasie, možno slabá propagácia alebo historický hokejový večer. Ľudí zabávala country skupina Prameň či folklórny súbor Bystrina a pozdravil ich aj primátor Ján Králik. Spolu so Svetlanom Turčanom organizovalo akciu i PKO.

Najlepším družstvom sa stala štvorica - Peter a Pavol Biensky z B. Bystrice, Ján Hajnal z Hontianskych Tesárov a Martinčan Juraj Hamada, ktorá je rodinným družstvom a zvíťazila aj vlani v Tureckej. Halušky uvarili za rekordných 5,29 min. a zjedli ich za 1,19 min., čo je už horší čas, ako sa však zhodli, boli ešte horúce. Dostali desať trestných bodov za kvalitu halušiek. Na druhom mieste skončil tím Jaroslava Majera z B. Bystrice, ktorý uvaril halušky za 5,55 min. a skonzumoval za 43 sekúnd. Dostal však 50 trestných bodov za kvalitu. Nespokojnosť s verdiktom poroty „majerovci“ rozhodne neskrývali. Na treťom mieste sa umiestnila Margita Strýčeková z Tornale, ktorá na uvarenie bryndzových halušiek potrebovala 8,35 min. a na zjedenie spolu s pomocníkmi iba 37 sekúnd. Trestné body nedostali.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako konštatoval člen víťazného družstva J. Hamada, do Tureckej koncom júna rozhodne prídu, dovtedy však musia vylepšiť čas jedenia a pred konzumáciou lepšie odhadnúť teplotu jedla. Pre J. Hamadu je varenie už samozrejmosťou. Doma varí „čo kuchyňa dá“, pečie a rodina je s ním spokojná.

Podľa názoru riaditeľa pretekov S. Turčana najlepšie halušky uvarilo banskobystrické družstvo Milana Abraháma, ktoré však malo horší čas varenia a skončilo až na štvrtom mieste. Erika Krčová

Foto - Ján Krošlák

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 983
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 217
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 286
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 512
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 871
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 189
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 007
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 798
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 178
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 980
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Dneškom sa zatvárajú aj zariadenia na južnej strane Chopku

Ide o reakciu na preventívne opatrenia v súvislosti s COVID - 19.

Chopok, v pozadí Ďumbier

Stredoslovenské múzeum mapuje súčasné obdobie pandémie

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spúšťa výzvu pre Banskobystričanov, ktorej cieľom je zachytiť aktuálnu situáciu v meste prostredníctvom spomienok či fotografií.

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Už ste čítali?