BANSKÁ BYSTRICA - Majstrovstvá majstrov vo varení a jedení bryndzových halušiek, ktoré sa uskutočnili v sobotu na banskobystrickom amfiteátri, majú šancu založiť ďalšiu recesistickú tradíciu v tomto regióne. Na rozdiel od haluškových majstrovstiev sveta, ktoré sa každoročne konajú v Tureckej (ôsmy ročník tam bude už 29. júna t. r.), tie sobotňajšie mali ukázať, kto z doterajších víťazov, je predsa len najlepší.
Pozvané boli družstvá, ktoré v Tureckej skončili v uplynulých rokoch na prvom až treťom mieste, a keďže niektoré stáli počas siedmich rokov na víťazných stupňoch viackrát, zišlo sa ich napokon na amfiteátri osem. Chýbalo vraj len družstvo „Myšiakov“. Pravidlá boli rovnaké - kuchár pripravuje halušky sám (tri litre), traja pomocníci mu asistujú a všetci štyria ich potom zjedia. Rozhoduje čas varenia, jedenia, kvalita halušiek, ich veľkosť, konzistencia, a pod. Porota bola opäť zostavená zo skúsených degustátorov z Univerzity tretieho veku.
S myšlienkou usporiadať tieto majstrovstvá nemohol prísť nikto iný, ako autor nápadu haluškových majstrovstiev sveta v Tureckej, Svetlan Turčan. To bolo ešte v roku 1995, keď málokto veril, že sa niečo také môže ujať. Aký bude osud majstrovstiev majstrov, to ukáže čas. Účasť na amfiteátri v sobotu bola však nízka, čo zrejme spôsobilo počasie, možno slabá propagácia alebo historický hokejový večer. Ľudí zabávala country skupina Prameň či folklórny súbor Bystrina a pozdravil ich aj primátor Ján Králik. Spolu so Svetlanom Turčanom organizovalo akciu i PKO.
Najlepším družstvom sa stala štvorica - Peter a Pavol Biensky z B. Bystrice, Ján Hajnal z Hontianskych Tesárov a Martinčan Juraj Hamada, ktorá je rodinným družstvom a zvíťazila aj vlani v Tureckej. Halušky uvarili za rekordných 5,29 min. a zjedli ich za 1,19 min., čo je už horší čas, ako sa však zhodli, boli ešte horúce. Dostali desať trestných bodov za kvalitu halušiek. Na druhom mieste skončil tím Jaroslava Majera z B. Bystrice, ktorý uvaril halušky za 5,55 min. a skonzumoval za 43 sekúnd. Dostal však 50 trestných bodov za kvalitu. Nespokojnosť s verdiktom poroty „majerovci“ rozhodne neskrývali. Na treťom mieste sa umiestnila Margita Strýčeková z Tornale, ktorá na uvarenie bryndzových halušiek potrebovala 8,35 min. a na zjedenie spolu s pomocníkmi iba 37 sekúnd. Trestné body nedostali.
Ako konštatoval člen víťazného družstva J. Hamada, do Tureckej koncom júna rozhodne prídu, dovtedy však musia vylepšiť čas jedenia a pred konzumáciou lepšie odhadnúť teplotu jedla. Pre J. Hamadu je varenie už samozrejmosťou. Doma varí „čo kuchyňa dá“, pečie a rodina je s ním spokojná.
Podľa názoru riaditeľa pretekov S. Turčana najlepšie halušky uvarilo banskobystrické družstvo Milana Abraháma, ktoré však malo horší čas varenia a skončilo až na štvrtom mieste. Erika Krčová
Foto - Ján Krošlák