V dnešnej rubrike si povieme niečo o nebezpečenstve nahnitého ovocia, zeleniny a dvojdňového chleba. Pridáme aj pár zaujímavých rád a vyhlásime súťažnú otázku. V budúcom čísle poradíme pani Kubíkovej z Banskej Bystrice ako postupovať pri liečbe zápalu žíl.
Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím!
Je vedecky dokázané, že už po dvoch dňoch chlieb a pečivo podliehajú plesni, ktorú nevidíme ani necítime, o to je však nebezpečnejšia. Odborníci v modelovej štúdii zistili, že ak sú v ovzduší zárodky toxikogénnych plesní, začali sa v chlebe a pečive tvoriť mykotoxíny (jed v krmivách a potravinách) už po 48 hodinách.
Mierne nahnité broskyne, papriky alebo paradajky so stopami plesne majú jedno spoločné - patria jednoznačne do koša. V tržniciach aj v zelovococh lákajú svojou nižšou cenou. Kto podľahne, aby ušetril nejakú tú korunu a siahne, hazarduje so svojim zdravím. Aj na pohľad malé a nevinné hnedé škvrny a plesne na ovocí a zelenine môžu celkom nebadane spôsobiť ujmu na zdraví, poškodenie pečene či dokonca podporiť vznik rakoviny.
Každý deň jeme chlieb - plesnivý?
Najväčšie množstvo aflatoxínov bolo zistené v chlebe, ktorý bol týždeň v mikroténovom vrecku pri izbovej teplote. Pleseň pripomína pomúčenie, preto si ju vôbec nemusíme všimnúť. Už dávno tiež neplatí, že pleseň vzniká pri teplotách nad 10 stupňov. Ani to, že chlebu sa najlepšie darí v chladničke, kde je 8 stupňov Celzia. Nič teda nevyriešime, ak si urobíme zo staršieho chleba hrianky. Aj pri teplote nad sto stupňov Celzia, mikroorganizmy poputujú do nášho organizmu nezmenené. Ak niekto zje dva dni starý rožok, ktorý obsahuje aflatoxíny, samozrejme, že sa mu nič nestane. Ani hrianky pripravené zo staršieho chleba nám neublížia. Ak je však pravidlom, že ich konzumujeme často, potom si škodíme. Aflatoxíny totiž patria medzi karcinogény a ich účinky sa môžu prejaviť až po niekoľkých rokoch - napríklad nádorovým ochorením.
Ako zabrániť plesniveniu chleba?
- Nakupujeme len také množstvo, aké spotrebujeme do dvoch dní. Najlepšie je ho uložiť do utierky alebo do chlebníka.
- Ak uložíme chlieb do chladničky, jeho trvanlivosť sa nepredĺži. Naopak - vlhký skôr podľahne plesni. Chlieb do zásoby možno zmraziť pri teplote -18 °C.
- Starý chlieb nie je vhodný ani na prípravu hrianok, pleseň sa nezničí.
- Staré pečivo nie je vhodné na strúhanku, pleseň v ňom ostáva.
- Strúhanka sa dá pripraviť aj z práve kúpeného a hneď vysušeného pečiva.
- Na dovolenky alebo sviatky sú vhodné balené chleby s predĺženou trvanlivosťou.
- Plesnivé pečivo a chlieb nie sú vhodné ani na kŕmenie zvierat.
- Ak balíte chlieb do mikroténových vreciek, pravidelne ho treba vymieňať - už po dvoch dňoch.
Súťažná otázka: Napíšte nám, aký liečivý sirup sa dá pripraviť v tomto období z výhonkov ihličnatých stromov a na čo slúži?
Smer Magazín, Horná 23, 974 01 Banská Bystrica, heslo: Liečivá čajovňa.