Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Vo Francúzsku sa nestretol so stručným propagačným materiálom o našej krajine

Roman Ištván z Brezna varí Francúzom. Po takmer štyroch rokoch rozkúskovaného pobytu v krajine má konečne vo vrecku pracovné povolenie. Papiere mu vybavoval sám zamestnávateľ.


Reštaurácia hotela vzdialeného necelé štyri kilometre od Versailles, patrí medzi zariadenia pre vyššie spoločenské vrstvy. Je isté, že Francúzsko, ktoré obohatilo svetový slovník termínom gurmán, len tak hocikoho k hrncom nepustí.


Podľa fotografie pracujete v luxusnom prostredí.
- A má aj významnú minulosť: Na miestach, resp. na základoch dnešného hotelového komplexu stáli objekty kráľovskej farmy Ľudovíta XIV. V priestoroch terajšej kongresovej sály bola napríklad koniareň Jeho výsosti. Máte vysvedčenie absolventa hotelovej akadémie, zrejme to aj značne zavážilo, napriek tomu: Nepociťujete ako cudzinec z bývalého východného bloku určitú diskrimináciu, napríklad v odmeňovaní?
- Nie som lacná pracovná sila. Mimochodom, kuchári v celej krajine majú rovnaké platy. Vo vidieckom penzióne ako v Paríži. Rovnako zarába Francúz aj cudzinec. Ja som na tom dokonca lepšie. Domáci personál platí za apartmán mesačne 300-350 eur, mňa stojí ubytovanie podstatne menej.
Ako ste sa vôbec dostali do Francúzska? Bola to náhoda, alebo to cielený výber na základe jazykovej výbavy?
- Dnes to nazývam fantastická odvaha. Nevedel som totiž po francúzsky ani zaťať. Snažil som sa natlačiť do hlavy aspoň najzákladnejšie slovíčka…chlieb, nôž, merci, kurča, panvica… Pár dní pred odchodom. Skrátka, chcel som ísť von, bral som prvé, čo mi príležitosť ponúkla. Až na mieste som si uvedomil, že s angličtinou a nemčinou, nepochodím, ostatne to je o Francúzoch stará známa vec. Začiatky boli fakt tvrdé. Musel som napríklad rešpektovať tamojšie pracovné techniky. Niekedy to síce zachádzalo až do extrémov, napríklad, ako sa správne drží kastról… Napriek tomu neľutujem! Uvažujem dokonca, že sa vo Francúzsku usadím natrvalo.
Viete o Slovákoch, ktorí to už urobili alebo dočasne pracujú niekde v blízkom okolí?
- Spolu so mnou sú v hoteli ešte tri slovenské slečny. Dve v reštauračnej obsluhe, jedna má na starosti obchodné záležitosti. Konkrétne v Paríži, vzdialenom od nášho Los Loges en Josas iba 20 kilometrov, poznám najmenej desať Slovákov. Skupina, ktorá udržiava kontakty a organizuje rôzne spoločné párty je však oveľa početnejšia. Okolo veľkej noci si pozýva z domova folklórne muziky a tanečníkov. Každú prvú nedeľu sú dokonca v kostole sv. Madelen priamo v centre Paríža slovenské sväté omše. Slúži ich slovenský kňaz. Viem o lekárovi, ktorý praxuje v jednej z tamojších nemocníc, sú tam naše o au-pairky…
Čo vám na Francúzoch konvenuje a naopak, prekáža?
- Nepáčilo sa mi napríklad, ako sa správali pri nedávnych ME vo futbale. Kým neprehrali, ukazovali fotografie s mužstvom a hovorili, to sú naši, Francúzi, hoci ich je tam koľko… Dvaja?! Po prehre to už Francúzi neboli, ale prisťahovalci. Na druhej strane, nemôžem im, ani prevahe Európanov vyčítať, že nás stále považujú za necivilizovanú chudobu, ktorá videla asfaltku až za čiarou, že sme negramotní, a možno dodnes "hniezdime".
Z čoho usudzujete ?
- Za pomaly štyri roky som vo Francúzsku nezavadil o jediný prospekt o krajine! Všade, kde sa to len trochu motá okolo turizmu a cestovného ruchu sú voľne dostupné propagačné materiály. Aké chcete: Mali, Senegal, čierny aj žltý svet - Slovensko nenájdete. Iba raz som nás objavil. Aj to len vďaka Českej knižočke, ktorá nám prepustila dve posledné stránky zo svojej prezentácie. Myslím si, že sú zato zodpovední konkrétni ľudia. A aj dobre platení.
Dajte radšej niečo "zo stola". Čím to podľa vás je, že národ, ktorý tak rád užíva z Božích darov ostáva stále pohľadný a štíhly ?
- Francúzi považujú obed a večeru za malú spoločenskú udalosť, kde čas nehrá rolu. Nie je v tom chvat, ale pohoda, čo trvá dve, niekedy aj tri hodiny. A nenapchávajú sa. Naši ľudia vstávajú od tabule zmorení. Žujú. Do "zásoby", niektorí priam do truhly.
O Francúzoch je známe, že nepatria medzi zanietených cestovateľov. Zdôvodňujú to tým, že všetko majú. Hory aj more. Ako je to s vami ?
- Zatiaľ podobne. Všetky dovolenky trávim doma, v Brezne. Teším sa na čierny alebo zemiakový chlieb. Tam som iba na bagetách. Náš chlieb je torta!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 061
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 547
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 895
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 242
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 636
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 325
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 935
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 726
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Testovanie v základnej škole na Radvanskej.

Mesto zverejnilo prvé priebežné čísla zo skríningového testovania.

2 h

Sneh môže aj namŕzať, jazdite opatrne.

2 h
V breznianskej nemocnici sa už očkuje naplno

U žiadneho z nich sa neprejavili vážnejšie reakcie.

7 h
Ilustračné.

Pred začiatkom testovanie potvrdili hygienici klesajúci trend. Mesto verí, že sa to ukáže aj po testovaní.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

21 h

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?