Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Vo Francúzsku sa nestretol so stručným propagačným materiálom o našej krajine

Roman Ištván z Brezna varí Francúzom. Po takmer štyroch rokoch rozkúskovaného pobytu v krajine má konečne vo vrecku pracovné povolenie. Papiere mu vybavoval sám zamestnávateľ.


Reštaurácia hotela vzdialeného necelé štyri kilometre od Versailles, patrí medzi zariadenia pre vyššie spoločenské vrstvy. Je isté, že Francúzsko, ktoré obohatilo svetový slovník termínom gurmán, len tak hocikoho k hrncom nepustí.


Podľa fotografie pracujete v luxusnom prostredí.
- A má aj významnú minulosť: Na miestach, resp. na základoch dnešného hotelového komplexu stáli objekty kráľovskej farmy Ľudovíta XIV. V priestoroch terajšej kongresovej sály bola napríklad koniareň Jeho výsosti. Máte vysvedčenie absolventa hotelovej akadémie, zrejme to aj značne zavážilo, napriek tomu: Nepociťujete ako cudzinec z bývalého východného bloku určitú diskrimináciu, napríklad v odmeňovaní?
- Nie som lacná pracovná sila. Mimochodom, kuchári v celej krajine majú rovnaké platy. Vo vidieckom penzióne ako v Paríži. Rovnako zarába Francúz aj cudzinec. Ja som na tom dokonca lepšie. Domáci personál platí za apartmán mesačne 300-350 eur, mňa stojí ubytovanie podstatne menej.
Ako ste sa vôbec dostali do Francúzska? Bola to náhoda, alebo to cielený výber na základe jazykovej výbavy?
- Dnes to nazývam fantastická odvaha. Nevedel som totiž po francúzsky ani zaťať. Snažil som sa natlačiť do hlavy aspoň najzákladnejšie slovíčka…chlieb, nôž, merci, kurča, panvica… Pár dní pred odchodom. Skrátka, chcel som ísť von, bral som prvé, čo mi príležitosť ponúkla. Až na mieste som si uvedomil, že s angličtinou a nemčinou, nepochodím, ostatne to je o Francúzoch stará známa vec. Začiatky boli fakt tvrdé. Musel som napríklad rešpektovať tamojšie pracovné techniky. Niekedy to síce zachádzalo až do extrémov, napríklad, ako sa správne drží kastról… Napriek tomu neľutujem! Uvažujem dokonca, že sa vo Francúzsku usadím natrvalo.
Viete o Slovákoch, ktorí to už urobili alebo dočasne pracujú niekde v blízkom okolí?
- Spolu so mnou sú v hoteli ešte tri slovenské slečny. Dve v reštauračnej obsluhe, jedna má na starosti obchodné záležitosti. Konkrétne v Paríži, vzdialenom od nášho Los Loges en Josas iba 20 kilometrov, poznám najmenej desať Slovákov. Skupina, ktorá udržiava kontakty a organizuje rôzne spoločné párty je však oveľa početnejšia. Okolo veľkej noci si pozýva z domova folklórne muziky a tanečníkov. Každú prvú nedeľu sú dokonca v kostole sv. Madelen priamo v centre Paríža slovenské sväté omše. Slúži ich slovenský kňaz. Viem o lekárovi, ktorý praxuje v jednej z tamojších nemocníc, sú tam naše o au-pairky…
Čo vám na Francúzoch konvenuje a naopak, prekáža?
- Nepáčilo sa mi napríklad, ako sa správali pri nedávnych ME vo futbale. Kým neprehrali, ukazovali fotografie s mužstvom a hovorili, to sú naši, Francúzi, hoci ich je tam koľko… Dvaja?! Po prehre to už Francúzi neboli, ale prisťahovalci. Na druhej strane, nemôžem im, ani prevahe Európanov vyčítať, že nás stále považujú za necivilizovanú chudobu, ktorá videla asfaltku až za čiarou, že sme negramotní, a možno dodnes "hniezdime".
Z čoho usudzujete ?
- Za pomaly štyri roky som vo Francúzsku nezavadil o jediný prospekt o krajine! Všade, kde sa to len trochu motá okolo turizmu a cestovného ruchu sú voľne dostupné propagačné materiály. Aké chcete: Mali, Senegal, čierny aj žltý svet - Slovensko nenájdete. Iba raz som nás objavil. Aj to len vďaka Českej knižočke, ktorá nám prepustila dve posledné stránky zo svojej prezentácie. Myslím si, že sú zato zodpovední konkrétni ľudia. A aj dobre platení.
Dajte radšej niečo "zo stola". Čím to podľa vás je, že národ, ktorý tak rád užíva z Božích darov ostáva stále pohľadný a štíhly ?
- Francúzi považujú obed a večeru za malú spoločenskú udalosť, kde čas nehrá rolu. Nie je v tom chvat, ale pohoda, čo trvá dve, niekedy aj tri hodiny. A nenapchávajú sa. Naši ľudia vstávajú od tabule zmorení. Žujú. Do "zásoby", niektorí priam do truhly.
O Francúzoch je známe, že nepatria medzi zanietených cestovateľov. Zdôvodňujú to tým, že všetko majú. Hory aj more. Ako je to s vami ?
- Zatiaľ podobne. Všetky dovolenky trávim doma, v Brezne. Teším sa na čierny alebo zemiakový chlieb. Tam som iba na bagetách. Náš chlieb je torta!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 633
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 118
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 17 439
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 944
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 562
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 764
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 042
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 872
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 727
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 055
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Neprekonané zabezpečenie auta prichádza do Banskej Bystrice

Firma VAM system, stojaca za legendárnym zabezpečovacím systémom auta, otvára novú pobočku.

Vampire LITE je elektromechanický zabezpečovací systém, ktorý chráni vaše vozidlo komplexne.

Mestský úrad až do odvolania zatvorili

V obmedzenom režime funguje len Matričný úrad, ohlasovňa pobytu a Klientske centrum.

V detskej nemocnici začali s inovatívnou liečbou cystickej fibrózy

Aktuálne je nový liek podávaný prvému pacientovi, desaťročnej Nelke.

Všetci držia Nelke palce.

Muž z Heľpy jazdil zo strany na stranu, nafúkal vyše troch promile

Poriadne opitého šoféra zastavili policajti v pondelok popoludní v Bujakove.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?