Vo Francúzsku sa nestretol so stručným propagačným materiálom o našej krajine

Roman Ištván z Brezna varí Francúzom. Po takmer štyroch rokoch rozkúskovaného pobytu v krajine má konečne vo vrecku pracovné povolenie. Papiere mu vybavoval sám zamestnávateľ.


Reštaurácia hotela vzdialeného necelé štyri kilometre od Versailles, patrí medzi zariadenia pre vyššie spoločenské vrstvy. Je isté, že Francúzsko, ktoré obohatilo svetový slovník termínom gurmán, len tak hocikoho k hrncom nepustí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Podľa fotografie pracujete v luxusnom prostredí.
- A má aj významnú minulosť: Na miestach, resp. na základoch dnešného hotelového komplexu stáli objekty kráľovskej farmy Ľudovíta XIV. V priestoroch terajšej kongresovej sály bola napríklad koniareň Jeho výsosti. Máte vysvedčenie absolventa hotelovej akadémie, zrejme to aj značne zavážilo, napriek tomu: Nepociťujete ako cudzinec z bývalého východného bloku určitú diskrimináciu, napríklad v odmeňovaní?
- Nie som lacná pracovná sila. Mimochodom, kuchári v celej krajine majú rovnaké platy. Vo vidieckom penzióne ako v Paríži. Rovnako zarába Francúz aj cudzinec. Ja som na tom dokonca lepšie. Domáci personál platí za apartmán mesačne 300-350 eur, mňa stojí ubytovanie podstatne menej.
Ako ste sa vôbec dostali do Francúzska? Bola to náhoda, alebo to cielený výber na základe jazykovej výbavy?
- Dnes to nazývam fantastická odvaha. Nevedel som totiž po francúzsky ani zaťať. Snažil som sa natlačiť do hlavy aspoň najzákladnejšie slovíčka…chlieb, nôž, merci, kurča, panvica… Pár dní pred odchodom. Skrátka, chcel som ísť von, bral som prvé, čo mi príležitosť ponúkla. Až na mieste som si uvedomil, že s angličtinou a nemčinou, nepochodím, ostatne to je o Francúzoch stará známa vec. Začiatky boli fakt tvrdé. Musel som napríklad rešpektovať tamojšie pracovné techniky. Niekedy to síce zachádzalo až do extrémov, napríklad, ako sa správne drží kastról… Napriek tomu neľutujem! Uvažujem dokonca, že sa vo Francúzsku usadím natrvalo.
Viete o Slovákoch, ktorí to už urobili alebo dočasne pracujú niekde v blízkom okolí?
- Spolu so mnou sú v hoteli ešte tri slovenské slečny. Dve v reštauračnej obsluhe, jedna má na starosti obchodné záležitosti. Konkrétne v Paríži, vzdialenom od nášho Los Loges en Josas iba 20 kilometrov, poznám najmenej desať Slovákov. Skupina, ktorá udržiava kontakty a organizuje rôzne spoločné párty je však oveľa početnejšia. Okolo veľkej noci si pozýva z domova folklórne muziky a tanečníkov. Každú prvú nedeľu sú dokonca v kostole sv. Madelen priamo v centre Paríža slovenské sväté omše. Slúži ich slovenský kňaz. Viem o lekárovi, ktorý praxuje v jednej z tamojších nemocníc, sú tam naše o au-pairky…
Čo vám na Francúzoch konvenuje a naopak, prekáža?
- Nepáčilo sa mi napríklad, ako sa správali pri nedávnych ME vo futbale. Kým neprehrali, ukazovali fotografie s mužstvom a hovorili, to sú naši, Francúzi, hoci ich je tam koľko… Dvaja?! Po prehre to už Francúzi neboli, ale prisťahovalci. Na druhej strane, nemôžem im, ani prevahe Európanov vyčítať, že nás stále považujú za necivilizovanú chudobu, ktorá videla asfaltku až za čiarou, že sme negramotní, a možno dodnes "hniezdime".
Z čoho usudzujete ?
- Za pomaly štyri roky som vo Francúzsku nezavadil o jediný prospekt o krajine! Všade, kde sa to len trochu motá okolo turizmu a cestovného ruchu sú voľne dostupné propagačné materiály. Aké chcete: Mali, Senegal, čierny aj žltý svet - Slovensko nenájdete. Iba raz som nás objavil. Aj to len vďaka Českej knižočke, ktorá nám prepustila dve posledné stránky zo svojej prezentácie. Myslím si, že sú zato zodpovední konkrétni ľudia. A aj dobre platení.
Dajte radšej niečo "zo stola". Čím to podľa vás je, že národ, ktorý tak rád užíva z Božích darov ostáva stále pohľadný a štíhly ?
- Francúzi považujú obed a večeru za malú spoločenskú udalosť, kde čas nehrá rolu. Nie je v tom chvat, ale pohoda, čo trvá dve, niekedy aj tri hodiny. A nenapchávajú sa. Naši ľudia vstávajú od tabule zmorení. Žujú. Do "zásoby", niektorí priam do truhly.
O Francúzoch je známe, že nepatria medzi zanietených cestovateľov. Zdôvodňujú to tým, že všetko majú. Hory aj more. Ako je to s vami ?
- Zatiaľ podobne. Všetky dovolenky trávim doma, v Brezne. Teším sa na čierny alebo zemiakový chlieb. Tam som iba na bagetách. Náš chlieb je torta!

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  2. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  3. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  4. Ľuboš Fellner otvorene
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  7. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  1. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  2. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  3. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  4. Toto bude cestovateľský hit roka 2026
  5. Ľuboš Fellner otvorene
  6. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  7. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  8. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 23 455
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 18 406
  3. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 291
  4. Ľuboš Fellner otvorene 6 794
  5. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 300
  6. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 5 946
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 894
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 252
  1. Martin Klein: Nemci budú mať 19. novembra sviatok POSTEĽ A CECKY (Bet- und Busen / Buß- und Bettag). Slováci si to zajtra rozdajú so Sedembolestnou pannou Máriou!
  2. Jakub Cipko: Zachraňuje Bittó Cigániková liberálnu pravicu na Slovensku?
  3. Radoslav Medzihradský: KST a výber chatárov
  4. Miroslav Daniš: Beránka vlku se zachtělo
  5. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  6. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 3.
  7. Štefan Šturdzík: Pán prezident čo takto trocha sebareflexie, nielen kritizovať iných.
  8. Adriana Boysová: Čiary medzi nami
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 876
  2. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 62 832
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 14 878
  4. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 9 381
  5. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 200
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 575
  7. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 460
  8. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 398
  1. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  2. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  3. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  4. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  5. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  6. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  7. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  8. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Eltma má zberné miesta po celom Slovensku.


HC MONACObet Banská Bystrica.

Triumfovali na ľade nováčika.


TASR
MFK Dukla Banská Bystrica.

Domáci inkasovali štyri góly.


TASR
Ilustračné foto.

Nehybné telo vo vode zbadal náhodne.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu