Z výsledkov akcie Leto 2004, ktorú v júli a auguste vykonal Inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie pre Banskobystrický kraj vyplýva, že zo 44 kontrolných nákupov bolo predražených štrnásť. Podľa riaditeľky inšpektorátu SOI Boženy Debnárovej, najčastejšie sa tak stalo z dôvodu nedodržania účtovanej miery alebo hmotnosti podaného nápoja či jedla. Inšpektori však zistili aj ďalšie nedostatky - nesprávne skladovanie, nevydanie dokladu o kúpe, prípadne neúplné údaje na ňom a chýbajúce ceny a hmotnosti predávaného tovaru.
V bufete na pláži v Ružinej kontrolnú konzumáciu v hodnote 94 korún účtovali ako rovnú stovku. Šesťkorunový rozdiel vznikol nedodržaním miery podanej vodky a becherovky. V neďalekom espresse zase nedoliali vodku a brandy a namiesto 74 korún tak účtovali o desať korún viac. Na plážovom kúpalisku v Tornali v stánku spotrebiteľom - kontrolórom nedali toľko pečenej klobásy koľko účtovali, čo spôsobilo rozdiel dvanásť korún.
Na základe písomného podnetu urobila SOI kontrolu aj v banskobystrickom pube. Inšpektorom tam namiesto 165,70 Sk napočítali o 25 korún viac. "Rozdiel bol zapríčinený nedodržaním hmotnosti podaného jedla (hranolčeky, pečená klobása, chlieb) a nesprávnym zaokrúhlením celkovej hodnoty účtu," uviedla B. Debnárová. V reštaurácii v Žiari nad Hronom zase hosťom nedoliali Karpatské brandy a nedovážili dve porcie zeleninovej oblohy. Bežný spotrebiteľ by tak prišiel o osemnásť korún.
Autor: klm