„Myšlienka variť slivkový lekvár vznikla minulý rok, keď v Španej Doline bola veľmi bohatá úroda sliviek,“ vysvetľuje starosta Zemplínskej obce v Banskej Bystrici Július Nyarjás. Na varenie slivkového lekváru nemajú organizátori, podľa Nyarjása, nejaký špeciálny recept. „Varí sa klasickým spôsobom ako kdekoľvek na Slovensku.“ Jedinou zvláštnosťou je drevený prevodový mechanizmus, ktorým sa mieša tuhnúci slivkový lekvár. „Špaňodolinčania sa ma pýtali, čo je to za netradičná varecha. Vysvetlil som im, že takéto miešanie je oveľa pohodlnejšie, pretože pri ňom môžu sedieť,“ vysvetľuje Zemplínčan, ktorý už tri roky žije v Španej Doline.
Varenie slivkového lekváru sa uskutočnilo v rámci medzinárodného maliarskeho sympózia Jozefa Langera, ktorý sa konal takisto v Španej Doline od 11. do 18. septembra.