Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Víno je krásna vec, ak v ňom hľadáte to pozitívne

Víno sprevádza ľudstvo od nepamäti. Starí Egypťania verili, že víno je darom boha Ozirisa, syna boha nebies, víťaza nad smrťou, ktorý sa zrodil zo svojho popola... rovnako tak, ako sa každý rok znovu zrodí hrozno z viničového kra, ktorý sa zdal byť mŕtvym



... Víno malo svojich bohov, ktorých si ľudia uctievali. Vedci na celom svete už dlhé desaťročia skúmajú a potvrdzujú jeho liečivé účinky. Jednou zo štyroch zásad tajomstva vysokého veku, spočívajúceho v takzvanej stredomorskej diéte, sú primerané dávky alkoholu, konkrétne cca štyri poháre vína týždenne. Prečo nie? A ďalej, príležitostné pitie vína znižuje riziko Alzheimerovej choroby, preventívne pôsobí proti mŕtvici a srdcovému infarktu, pohárik vínna denne zvyšuje inteligenciu (nadmerné pitie však ohlupuje), víno obsahuje flavonoidy, ktoré chránia ľudský organizmus pred látkami urýchľujúcimi starnutie... In vino veritas. Áno, najčastejšie sa hovorí sa, že vo víne je pravda. Jedna pravda určite... že víno sa bez lásky robiť nedá. Keď sa povie tokajské víno, najmenej dva naše zmysly určite hneď zbystria pozornosť – chuť a čuch. Je to tak. Tokajské víno, nazývané vínom kráľov a kráľom vín, chutí a vonia. Rodí sa, dozrieva a zreje v nádhernom kraji. Tokajská oblasť - nikde inde na svete sa tokajské víno robiť nedá, je oblasť prísne určená zákonom. Na Slovensku je to len sedem katastrov s rozlohou spolu necelých tisíc hektárov... O tokajskom víne, samozrejme, by sa dalo narozprávať veľa. Lepšie ako hovoriť, je však pocítiť jeho chuť a vôňu. Chuť a vôňu vinohradu, v ktorom všetko začína, chuť a vôňu pivníc, pocítiť na jazyku sladkosť cibéb... Neviete, čo sú cibéby? Bobule hrozna napadnuté plesňou. Ušľachtilou plesňou! Bez nich by nebolo tokajského vína. O ňom sme sa porozprávali s vinárom Jaroslavom Ostrožovičom, ktorého meno sa už niekoľko rokov spája s jedným z najlepších tokajských vín. Rodí sa, dozrieva a zreje v jeho vinohrade vo Veľkej Tŕni na dolnom Zemplíne. Vinohrad, kedysi malú viničku v srdci Tokaja, vraj dostal ako dar k maturite. Vzťah k vínu podedil, má ho v génoch po otcovi, víno ho však nadobro chytilo a načisto si ho podmanilo až počas štúdií v ovocinársko-vinárskej škole v Modre. „Z môjho rodného Slovenského Nového Mesta som mal do školy ďaleko, vyše štyristo kilometrov, takže domov som často nechodil. Cez víkendy som chodieval na výpomoc k jednému modranskému pivničnému majstrovi. Počas týchto víkendov strávených vo vinohrade, v pivnici, sa začal formovať môj vzťah k vinárskemu remeslu. A viničku som si naozaj, na podnet svojej tety, vyprosil ako dar za úspešnú maturitu,“ hovorí Jaroslav Ostrožovič. To bolo pred dvadsiatimi rokmi a veľa sa odvtedy zmenilo. Z malej viničky je veľký vinohrad a z neho jeden z najznámejších a najlepších výrobcov tokajského vína na Slovensku. Prvé putňové víno vyrobil v roku 1989... Znalci vína iste veľmi dobre vedia, čo pojem putňové víno obnáša. Pán Ostrožovič nám „recept“ na dobrý putňový tokaj v pohode prezradil. Začal celkom od začiatku. Od chvíle zrodu hrozna. Lebo táto chvíľa je veľmi dôležitá. „Náš kraj disponuje výbornými klimatickými a geologickými podmienkami na pestovanie viniča. Tufové podložie, pôvodné sopečné horniny, silný obsah skeletov a andezitu v pôde, kde zreje vinič. Dlhá suchá jeseň, chladné noci, teplé dni a vďaka tomu ranné rosy, silné ranné hmly, to je počasie ako stvorené pre dobrý tokaj. Potom sú to pivnice, kde zreje víno, no a ďalší dôležitý faktor je odrodová skladba. Furmint, lipovina a muškát žltý sú odrody, ktoré sa v rámci Slovenska pestujú len tu, na tomto území. Súhrn troch faktorov, pôda, počasie a odroda, vytvoril zaujímavý moment. Priamo vo vinohrade, v dobrých ročníkoch, sa tvoria botritické hrozienka, takzvané cibéby. Sú to v podstate zosušené bobule hrozna napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Cibéby sú základom putňového vína a trpezlivosť je jednou zo základných podmienok dobrého vinára. Cibéby totiž potrebujú svoj čas. No a recept? Pre výrobu tokajského platia dve základné miery. Je to génsky sud s objemom 136 litrov. Druhá dôležitá miera je putňa plná cibéb, čo je približne dvadsaťpäť kilogramov hrozienok. Na výrobu 136 litrov napríklad štvorputňového vína treba štyri putne cibéb, čiže sto kilo zosušených hrozienok a ďalších dvesto kilogramov normálneho hrozna. Cibéby sa pomliaždia, zalejú vínom, alebo dokvášajúcim mladým vínom a všetko sa nechá macerovať. To je základný materiál, dojča putňové, ktoré sa naskladní do súdkov a dva až tri roky leží v pivnici. Až potom je z neho finálny produkt, tokajské putňové.“ V podstate to znie celkom jednoducho... cibéby sa zmiešajú s vínom a uskladnia v sude. Všetko je však oveľa zložitejšie. „Nesporne. Cibéby treba najprv povyberať zo strapcov. Strapec nikdy nie je stopercentne cibébový, nanajvýš dvadsať, tridsať percent. Sem tam bobuľka. A každú musíte ručne z toho strapca vybrať, asi tak, ako keď idete na čučoriedky bez česáka. Denný výkon je asi desať kilo cibéb na jedného pracovníka. Princíp zosušenia cibéb je v niektorých prípadoch jedna ku šiestim, inde jedna ku siedmim, čo znamená, že tých sto kilo októbrových cibéb niekedy v septembri bolo šesťsto, sedemsto kilogramov hrozna... takže v súčte je to do deväťsto kilo hrozna niekde na začiatku septembra, náročná a dlhá prácnosť v októbri, dva až tri roky čakanie na zrenie a finále... 136 litrov vína.“ Vo vinohrade je Jaroslav Ostrožovič doma a... viac ako doma. Jeho obľúbeným miestečkom je pivnica! Pravá tokajská tufová pivnica. Kráľovstvo chladu a šera, obrastené vzácnou čiernou plesňou Cladosporium cellar, ktorú si vinári chránia ako pravý podzemný poklad. Keď si oči v pivnici zvyknú na tmu, odhalia sa im skryté tajomstvá. Víno lenivo tečie do pohára, akoby unavené dlhým čakaním na to, kým sa ho niekto odváži vychutnať. „Jantárovo zlatohnedá farba v bielom pohári rozkvitne ako medová ruža s vôňou kôrky chleba, hrozna a domova. Poláskaš víno na jazyku a zacítiš chuť medu divých včiel, chuť stáročí... Áno, v pivnici je moje najobľúbenejšie miesto. Tam človek zabudne na čas, tam sa dokonale „odstrihnem“, veď tam nie je ani signál. Tiež som rád vo vinohrade. Najmä, ak je jeseň pekná a slnečná. Z kopcov je výhľad doďaleka, je tam pokoj, ticho...“ Ako vinára ho, pravdaže, zaujímajú aj iné vinárske oblasti, chodí po svete, obzerá, koštuje... Prešiel Champagne, rakúske vinárske oblasti, niečo aj v Nemecku, prednedávnom pochodil vinohradnícke oblasti južného Maďarska a severného Chorvátska. Degustoval tamojšie vína, ale neporovnával. Nie v zmysle, či to alebo ono víno je lepšie alebo horšie ako jeho. „Hodnotím víno podľa toho, či mi chutí a či nie. Myslím si, že dosť častou chybou konzumentov vína je, že porovnáva neporovnateľné. Každé víno je osobité, pod každé sa podpisuje oblasť jeho zrodu a zrenia, ruka toho vinára. Veľakrát aj zlá konštelácia hviezd spôsobí, že víno vám nechutí. A možno to prostredie, kde víno chutnáte, je jednoducho nevľúdne... Víno je krásna vec a treba v ňom hľadať to pozitívne.“ A čo robí vinár v zime? „V prvom rade sa stará o víno. V pivnici sa máte čo obracať. V decembri a januári zvlášť. Veľa manipulácií s vínom, veľa chutnania, veľa rozhodovania. Až niekedy vo februári nastane na chvíľu útlm, ale to už začína rez vo vinohrade. Pravdaže, nechcem tým povedať, že sa z vinohradu nemôžem ani pohnúť, na dovolenku, na oddych si s rodinou vždy nájdeme čas. Ale tento džob, pokiaľ človek pestuje hrozno a vyrába víno, je celoročný kolotoč... Ale ja to mám takto rád.“ Dracenov vinársky zákon vraví: Dlhšie trvá víno urobiť ako ho vypiť... Zákon je zákon, vinár musí byť trpezlivý a víno, ako všetko krásne na tomto svete, potrebuje svoj čas. Čas dozrieť.


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  2. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  3. Magazín SME Ženy už v predaji
  4. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  5. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  6. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  7. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  8. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  9. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 400
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 606
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 821
  4. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 265
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 066
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 15 388
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 409
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 135
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 357
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

.

Banská Bystrica nemá dostatok zdravotníkov na plošné testovanie

Primátor Ján Nosko vyzval zdravotníkov, aby sa hlásili na regionálnom veliteľstve vo Zvolene

Ilustračné foto

Kotleba porušil karanténu, odišiel z bytu pred jej ukončením

Nasadol do auta a odišiel do straníckej centrály.

Marian Kotleba na súde.

Ak neabsolvujú test, správca bytového domu im hrozí zrušením nájmu

Správca hovorí, že išlo iba o jeden bytový dom vo Valaskej, kde vlastníci a nájomcovia bytov nerešpektujú nariadenia vlády v súvislosti s ochorením COVID - 19. Za nešťastnú formuláciu sa ospravedlnil.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy zaznamenali rekord v počte pozitívne testovaných

Za jediný deň pribudlo na Liptove 254 ľudí, ktorým potvrdili nákazu koronavírusom.

Vodič autobusu náraz neprežil. Cesta je neprejazdná

Dôvody, pre ktoré vodič náhle zmenil smer jazdy, polícia preveruje.

Primátor Hattas: Situácia je v Nitre veľmi kritická, chýbajú lekári

V pätnástich dedinách budú testovať len jeden deň.

Už ste čítali?