. Špeciality nemeckej kuchyne predstavili v rámci ochutnávky jedál, ktorá sa uskutočnila minulú stredu popoludní v reštaurácii Úsvit v Banskej Bystrici.
"Je ťažké vybrať nejaké typicky nemecké jedlo, pretože nemecká kuchyňa je veľmi podobná slovenskej," vysvetlila na úvod slávnostnej ochutnávky Jana Kánová, zástupkyňa riaditeľa Združenej strednej školy v Banskej Bystrici. "Nemecká kuchyňa nie je jednoducho francúzska ani talianska," dodala. "Nemci jedia veľa mäsa a v ich jedlách je v hojnej miere zastúpená cibuľa," stručne opísal jedálniček kuchár Pavol Hudec, ktorý sa zúčastnil na stáži. Podľa jeho slov Nemci jedia oveľa menej zeleniny ako Slováci.
Najnetradičnejšie chutil pozvaným hosťom bavorský pivový chlieb. Okrem klasických surovín na prípravu chleba je v tom bavorskom veľa cibule a liter ľubovoľného čierneho bavorského piva.
Desiati študenti, ktorí sa zúčastnili na stáži, si pochvaľovali otvorenosť Nemcov a ich záujem o Slovensko. "Hoci sa mnohí pýtali koľko zarobíme a ako sa nám žije, väčšina si bola stopercentne istá, že naším hlavným mestom je Praha a my sme z Československa," tvrdí čašníčka Jana Podoláková. Nemci nie sú podľa študentov pod takým pracovným stresom ako Slováci. "Keby som v Nemecku prišiel na šiestu do roboty a mal takú produktivitu práce ako na Slovensku, môžem ísť domov na obed a nie o desiatej večer ako u nás. Kuchár, s ktorým som robil, mi každých 15 minút hovoril, aby som si spravil pauzu," opisuje Pavol Hudec. Naproti tomu sú Nemci veľmi čistotní a dávajú veľký dôraz na hygienu. "Denne sme i niekoľkokrát čistili pivné pípy," tvrdí čašníčka Katarína Bošeľová.
Najviac šokovala bystrických študentov rýchlosť, s akou Nemci vydávajú jedlá. "V priebehu siedmich minút sme vydali teplé jedlá pre 35 hostí," opisuje na slovenské pomery takmer Guinessov rekord Hudec. Vzápätí však priznal, že išlo o jedlá pripravené z polotovarov.
Študenti zo Združenej strednej školy sa na stáži v Magdeburgu zúčastnili projektu s názvom Praktické zručnosti a hygienické normy v oblasti gastronómie. Celý projekt sa uskutočnil pod záštitou programu Leonardo da Vinci. "Z neho sme na odbornú stáž dostali 19 tisíc Euro," vysvetlila Kánová. "Do budúcnosti chceme podobné stáže zorganizovať aj pre kaderníčky alebo pre krajčírky,"zdôraznila zástupkyňa riaditeľa.