Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Nemci varia rýchlo, ale z polotovarov

BANSKÁ BYSTRICA - Nemci varia rýchlo. Prevažná časť jedál je pripravená z polotovarov. Tvrdia to kuchári a čašníci zo Združenej strednej školy v Banskej Bystrici, ktorí sa zúčastnili na dvojmesačnej odbornej stáži v reštauráciách nemeckého mesta Magdeburg

. Špeciality nemeckej kuchyne predstavili v rámci ochutnávky jedál, ktorá sa uskutočnila minulú stredu popoludní v reštaurácii Úsvit v Banskej Bystrici.
"Je ťažké vybrať nejaké typicky nemecké jedlo, pretože nemecká kuchyňa je veľmi podobná slovenskej," vysvetlila na úvod slávnostnej ochutnávky Jana Kánová, zástupkyňa riaditeľa Združenej strednej školy v Banskej Bystrici. "Nemecká kuchyňa nie je jednoducho francúzska ani talianska," dodala. "Nemci jedia veľa mäsa a v ich jedlách je v hojnej miere zastúpená cibuľa," stručne opísal jedálniček kuchár Pavol Hudec, ktorý sa zúčastnil na stáži. Podľa jeho slov Nemci jedia oveľa menej zeleniny ako Slováci.
Najnetradičnejšie chutil pozvaným hosťom bavorský pivový chlieb. Okrem klasických surovín na prípravu chleba je v tom bavorskom veľa cibule a liter ľubovoľného čierneho bavorského piva.
Desiati študenti, ktorí sa zúčastnili na stáži, si pochvaľovali otvorenosť Nemcov a ich záujem o Slovensko. "Hoci sa mnohí pýtali koľko zarobíme a ako sa nám žije, väčšina si bola stopercentne istá, že naším hlavným mestom je Praha a my sme z Československa," tvrdí čašníčka Jana Podoláková. Nemci nie sú podľa študentov pod takým pracovným stresom ako Slováci. "Keby som v Nemecku prišiel na šiestu do roboty a mal takú produktivitu práce ako na Slovensku, môžem ísť domov na obed a nie o desiatej večer ako u nás. Kuchár, s ktorým som robil, mi každých 15 minút hovoril, aby som si spravil pauzu," opisuje Pavol Hudec. Naproti tomu sú Nemci veľmi čistotní a dávajú veľký dôraz na hygienu. "Denne sme i niekoľkokrát čistili pivné pípy," tvrdí čašníčka Katarína Bošeľová.
Najviac šokovala bystrických študentov rýchlosť, s akou Nemci vydávajú jedlá. "V priebehu siedmich minút sme vydali teplé jedlá pre 35 hostí," opisuje na slovenské pomery takmer Guinessov rekord Hudec. Vzápätí však priznal, že išlo o jedlá pripravené z polotovarov.
Študenti zo Združenej strednej školy sa na stáži v Magdeburgu zúčastnili projektu s názvom Praktické zručnosti a hygienické normy v oblasti gastronómie. Celý projekt sa uskutočnil pod záštitou programu Leonardo da Vinci. "Z neho sme na odbornú stáž dostali 19 tisíc Euro," vysvetlila Kánová. "Do budúcnosti chceme podobné stáže zorganizovať aj pre kaderníčky alebo pre krajčírky,"zdôraznila zástupkyňa riaditeľa.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 109
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 313
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 884
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 556
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 281
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 202
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 316
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 241
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 201
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 178
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Horami, dolami. Folklórny súbor Mostár vydal k jubileu cédečko

Mostár sa vlani dožil krásneho životného jubilea. Pri príležitosti 65. výročia vzniku vydal v poradí tretie cédečko, na ktorom nájdete piesne z Horehronia, Čierneho Balogu a Pohronskej Polhory.

V Banskej Bystrici pokračuje komunitné testovanie pre zamestnancov

V Banskej Bystrici v nedeľu od 8.00 h do 18.00 h pokračuje dobrovoľné cielené komunitné testovanie pre zamestnancov na ochorenie COVID-19.

Sporné výsledky testov z Harmanca. Už o nich hovorí aj Matovič

V Harmaneckých papierňach použili podľa premiéra na testovanie zamestnancov testy Eko Test Covid od čínskej firmy Assure Tech z Hangzhou, ktoré nemajú nič spoločné s testami používanými pri plošnom testovaní.

Bystrica má prvý deň komunitného testovania za sebou, zistili 34 pozitívnych

Otestovali 4 645 ľudí, pričom 34 bolo pozitívnych na ochorenie COVID-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

Už ste čítali?