Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Nemci varia rýchlo, ale z polotovarov

BANSKÁ BYSTRICA - Nemci varia rýchlo. Prevažná časť jedál je pripravená z polotovarov. Tvrdia to kuchári a čašníci zo Združenej strednej školy v Banskej Bystrici, ktorí sa zúčastnili na dvojmesačnej odbornej stáži v reštauráciách nemeckého mesta Magdeburg

. Špeciality nemeckej kuchyne predstavili v rámci ochutnávky jedál, ktorá sa uskutočnila minulú stredu popoludní v reštaurácii Úsvit v Banskej Bystrici.
"Je ťažké vybrať nejaké typicky nemecké jedlo, pretože nemecká kuchyňa je veľmi podobná slovenskej," vysvetlila na úvod slávnostnej ochutnávky Jana Kánová, zástupkyňa riaditeľa Združenej strednej školy v Banskej Bystrici. "Nemecká kuchyňa nie je jednoducho francúzska ani talianska," dodala. "Nemci jedia veľa mäsa a v ich jedlách je v hojnej miere zastúpená cibuľa," stručne opísal jedálniček kuchár Pavol Hudec, ktorý sa zúčastnil na stáži. Podľa jeho slov Nemci jedia oveľa menej zeleniny ako Slováci.
Najnetradičnejšie chutil pozvaným hosťom bavorský pivový chlieb. Okrem klasických surovín na prípravu chleba je v tom bavorskom veľa cibule a liter ľubovoľného čierneho bavorského piva.
Desiati študenti, ktorí sa zúčastnili na stáži, si pochvaľovali otvorenosť Nemcov a ich záujem o Slovensko. "Hoci sa mnohí pýtali koľko zarobíme a ako sa nám žije, väčšina si bola stopercentne istá, že naším hlavným mestom je Praha a my sme z Československa," tvrdí čašníčka Jana Podoláková. Nemci nie sú podľa študentov pod takým pracovným stresom ako Slováci. "Keby som v Nemecku prišiel na šiestu do roboty a mal takú produktivitu práce ako na Slovensku, môžem ísť domov na obed a nie o desiatej večer ako u nás. Kuchár, s ktorým som robil, mi každých 15 minút hovoril, aby som si spravil pauzu," opisuje Pavol Hudec. Naproti tomu sú Nemci veľmi čistotní a dávajú veľký dôraz na hygienu. "Denne sme i niekoľkokrát čistili pivné pípy," tvrdí čašníčka Katarína Bošeľová.
Najviac šokovala bystrických študentov rýchlosť, s akou Nemci vydávajú jedlá. "V priebehu siedmich minút sme vydali teplé jedlá pre 35 hostí," opisuje na slovenské pomery takmer Guinessov rekord Hudec. Vzápätí však priznal, že išlo o jedlá pripravené z polotovarov.
Študenti zo Združenej strednej školy sa na stáži v Magdeburgu zúčastnili projektu s názvom Praktické zručnosti a hygienické normy v oblasti gastronómie. Celý projekt sa uskutočnil pod záštitou programu Leonardo da Vinci. "Z neho sme na odbornú stáž dostali 19 tisíc Euro," vysvetlila Kánová. "Do budúcnosti chceme podobné stáže zorganizovať aj pre kaderníčky alebo pre krajčírky,"zdôraznila zástupkyňa riaditeľa.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 493
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 747
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 470
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 398
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 129
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 431
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 459
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 332
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 241
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Vrcholná bezohľadnosť: Kolesami zničili pasienky pre kone

Majitelia Pony farmy na Suchom vrchu podávajú trestné oznámenie.

Takto vyzerali pasienky po nájazde.
Marek Penksa dal vo vrcholovom futbale vyše 70 gólov. Nadviaže na neho syn Marco?

Pomník československým vojakom dokončili, slávnosť odsunula korona

Na zhotovení kópie pamätníka sa podieľala slovenská aj česká strana.

Rooseveltova nemocnica

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?