Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Aké boli zvyky v Polomke?

Aké boli zvyky a obyčaje obyvateľov najväčšej obce Horehronia, Polomky? Vianoce, ktoré sa označovali pojmom „kračun“, zahrňovali Štedrý deň, Viliju, to jest Štedrý večer, Božie narodenie a Štefana, čiže prvý a druhý sviatok vianočný.

Aké boli zvyky a obyčaje obyvateľov najväčšej obce Horehronia, Polomky?
Vianoce, ktoré sa označovali pojmom „kračun“, zahrňovali Štedrý deň, Viliju, to jest Štedrý večer, Božie narodenie a Štefana, čiže prvý a druhý sviatok vianočný. Pred Štedrým dňom upiekli tzv. vilijový chlieb a z toho istého cesta aj opekance. Na Štedrý deň ráno, obdobne ako na Katarínu, Ondreja, Barboru, Mikuláša, Luciu, ibaže v zosilnenej miere, platil pre ženy zákaz vstupu do cudzieho domu.
Nad stôl v kúte izby zavesili malú jedličku „hajik“, ktorá tu ostala až do Hromníc (2. februára). Ovešali ju na jarmoku kúpenými medovníkmi a ozdobami, ktoré deti povystrihovali z papiera. Na piest nasypali toľko kôpok soli, koľko ľudí malo sedieť pri večeri a položili ho pod stôl, kde ostal do Troch kráľov (6. januára). Koho kôpka sa prvá rozpustila, mal aj prvý zomrieť alebo podľa druhého variantu, čia kôpka sa do Troch kráľov rozpustí, do roka zomrie.
Stôl prikryli bielym ľanovým obrusom, z ktorého potom na jar rozsievali ľan. Na roh stola položili „vilijový“ chlieb, ktorý v starších obdobiach predstavoval budúcu úrodu obilia, preto sa počas sviatkov načínal. Na jedenie dali na stôl ďalší bochník, z ktorého krájali pre seba i koledníkov.
Keď zaznel večerný zvon, všetci sa postavili k stolu a otec zapálil sviečku. Po spoločnej modlitbe dospelí vypili po poháriku hriatej pálenky a zasadli k stolu. Každý si urobil cesnakom na čele i zápästí znak kríža na ochranu pred strigami a jeden strúčik i zjedol. Menším deťom dali do úst trochu medu, aby boli dobré, väčším dievčatám urobili medom krížik na čelo, aby sa páčili. Po večeri si gazda naukladal na riečicu smidky chleba s cesnakom, niektorí aj opekance a zaniesol do maštale každému kusu statku, aby bol chránený pred strigami. Nič, čo bolo na štedrovečernom stole, nesmelo vyjsť nazmar, a to nielen preto, že potraviny boli v minulosti vzácne a muselo sa nimi veľmi šetriť, ale aj z toho dôvodu, že ich považovali za posvätné, obdarené magickou silou.
Pred polnocou sa išlo na „utiereň“. Ktoré dievča malo svojho mládenca, odprevadil ju z kostola pred dom, kde bola pripravená drevená krhla. Mládenec ju vzal a utekal s ňou po vodu na potok. Medzitým sa vrátili už aj domáci. Začínal sa nový deň, Božie narodenie. Podľa dávnej povery ako rýchle sa kto vrátil z kostola domov, taký šikovný mal byť na jar v práci. Mládenec doniesol vodu do domu a zavinšoval: „... Vinsujem vam tohoto Krista pana narodenia, zebi vam panboch dav lepsich rokov dozit, s mensima hrechama, s vecou radosťou, s bozou milosťou, na polu urod, vo dvore prichod, v dome zmier, stestia, zdravia, hojnou boskuo pozehnania...“
Ráno, prv ako svitalo, chodili malí chlapci zo susedstva a rodiny opäť vinšovať. Vinše boli stručné, primerané ich veku, napríklad: „ ... A ja malí, malucickí, pítam si aj do kapsicki, ak nemate turacika, dajte aspoň kolacika...“
K jedlám, ktoré ostali od večera, pribudlo na obed i bravčové mäso, a to i v domoch, kde si ho v priebehu roka mohli málokedy dovoliť. Inak celý deň prebiehal ticho, každý sa zdržiaval doma a okrem najnevyhnutnejších úkonov pri príprave pokrmov a opatere domácich zvierat sa nesmelo nič robiť ...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 473
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 206
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 297
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 10 022
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 277
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 947
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 583
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 362
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 199
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ilustračné foto

Mnohým ľuďom sa cez registračný formulár nedarí prihlásiť, dovolať sa na infolinku je skoro nemožné.

2 h

.Digitalizačné centrum od roku 2012 zdigitalizovalo viac ako 210-tisíc zbierkových predmetov múzeí.

4 h

Na pomoc mu išli v tme horskí záchranári.

6 h

K nešťastnej udalosti prišlo v januári 2004.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

22 h

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

22 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?