Ján Králik, primátor Banskej Bystrice
„Teším sa na Vianoce. Konečne mám aspoň pár chvíľ pokoja a možnosť prihovoriť sa dcéram, ich partnerom, či vnučke. Funkcia primátora znamená aj to, že žiadny sviatok nie je len čisto súkromná vec. Na Štedrý deň pôjdem navštíviť ako obyčajne resocializačné zariadenia Šanca-Nádej, Kotvu, Prístav, kde sa podáva kapustnica pre bezdomovcov, silvestrovskú polnoc trávim na námestí či v Sásovej a 1. januára predpoludním chodievam aj s manželkou zablahoželať mamičkám prvých narodených detí v novom roku do pôrodnice. Po obede ma čaká novoročné stretnutie s prezidentom SR v Bratislave.“
Na otázku, aké je vianočné menu jeho rodiny a na ktoré jedlo sa najviac teší, odpovedal: „Myslím, že tradície vianočnej kuchyne máme na Slovensku dosť podobné. Aj u nás je hlavným jedlom kapustnica, ktorú sám varím a rozvážam aj dcéram, manželka pripraví rybu alebo filé. Nesmie chýbať cvikla ku klobáse, chýbať tiež nesmú tradičné oblátky, med, cesnak a jabĺčko pre zdravie. Najviac sa teším na ochutnávku kapustníc, ktoré varia moje dcéry, pretože máme v rodine taký zvyk, že sa navzájom počastujeme a potom sa prekárame, kto navaril lepšiu kapustnicu.“
A bez čoho, respektíve koho si Vianoce nevie predstaviť?
„To je ťažká otázka, ale najcennejšie sú pre mňa chvíle, ktoré počas Vianoc strávim spolu s manželkou a mojou zatiaľ jedinou vnučkou. Cez Vianoce si vždy nájdeme pre seba čas a pokojne sa porozprávame o dôležitých veciach, ako to už býva, keď sa stretnú dva svety – starkého a vnučkin. A teším sa aj na rodinné prechádzky v prírode. Určite sa idem prejsť aj do okolitých hôr. Hory sú vždy pre mňa zdrojom novej energie.“
Jaroslav Demian,
primátor Brezna
Sú povolania, ktoré mnohým ľuďom neumožňujú úplne vypnúť ani v najsviatočnejších chvíľach. Aspoň v podvedomí musia počítať so situáciami, ktoré by ich mohli bezodkladne „odvolať“ od rodinného stola. O to s väčšou radosťou sa ujímajú úlohy spolutvorcov domácej vianočnej pohody. Ako?
„Moja robota je osadiť stromček do stojana. Zdobím ho so synmi deň vopred. Naše štedrovečerné menu môže byť pre niekoho zvláštne, ale v Brezne ani nie. Podáva sa kapustnica s hubami zahustená mliekom, pečená jaternica a klobása. Všetko spolu s tzv. holým koláčom na sladko, s hrozienkami, ktorý roky pečie moja mama. Ten mám obzvlášť rád. Vyvoláva vo mne spomienky z detstva. Na stole nesmú chýbať ani mamine kysnuté koláče, opekance, oblátky cesnakom a chlieb. Patky z holého koláča a chleba odkladáme do ďalších Vianoc. Tento zvyk, ktorý sme prebrali od mojich rodičov, má zabezpečiť ich dostatok po celý rok,“ hovorí brezniansky primátor.
„Čo sa týka darčekov, prvoradé sú deti. Chlapci píšu listy Ježiškovi, vykladajú ich na balkón, odkiaľ nenápadne zmiznú, čo značí, že niekoľkým prosbám sa určite vyhovie. Zásadne to ale nepreháňame,“ dodáva J. Demian.
Brezniansky primátor ponožky nedostáva, kravaty áno, na Vianoce sa rodina pravidelne dozásobuje knihami. J. Demian však zároveň priznáva, že sám má so zháňaním darčekov problémy. Patrí medzi mužov, ktorí si to nechávajú na posledný deň, spravidla na 23. december, cestou z práce. Na otázku, či už boli Vianoce, ktoré prežil mimo domova J. Demian povedal: „Ani jedny. Môj otec trval na tom, aby sme boli pohromade. Budem rád, ak sa mi podarí túto zásadu zachovať aj keď chlapci vyrastú.“