BANSKÁ BYSTRICA. Mnoho detí a mladých ľudí vyrastie bez toho, aby mali príležitosť získať základné skúsenosti a znalosti potrebné pre zdravé stravovanie z rôznych dôvodov. Sú to zamestnaní rodičia, ktorí z časových dôvodov uprednostňujú čo najrýchlejší a najjednoduchší spôsob zabezpečovania stravy pre svoje deti, potom je to spôsob zabezpečovania stravovania v školských jedálňach, ktorého kvalita je samozrejme rôzna.
Deti však odmietajú aj dôsledne a premyslene pripravené jedlo, pretože z domu nie sú naučené konzumovať teplé, varené jedlá. Samotné deti a mládež odmietajú akékoľvek rady, ponaučenia a dokonca aj dobré príklady svojich blízkych, priateľov, alebo známych osobností. Uprednostňujú stravovanie mimo domu, alebo školskej jedálne, čo je spojené s konzumáciou porcií jedál a pochúťok s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou. Veľkým nedostatkom v stravovacích návykoch našich detí a mládeže je vynechávanie raňajok, čo zvyšuje tendenciu impulzívne siahať po maškrtení, pochúťkach s vysokým obsahom cukru a tuku, ktoré sa často ponúkajú v našich školských bufetoch. Okrem toho vynechávanie raňajok má za následok zvýšenú únavnosť, menšiu koncentráciu v škole počas dopoludnia, ktorá môže negatívne vplývať na proces učenia.
Varovný prst odborníkov
V meste Banská Bystrica sa výskyt uvedených trendov v spôsobe stravovania sa a výkonu telesnej aktivity u detí a mládeže potvrdil. V rámci medzinárodného projektu We Love Eating – Užívaj si zdravý život (realizoval sa pod vedením Mesta Banská Bystrica za spolupráce aj RÚVZ Banská Bystrica) so zameraním na budovanie povedomia o zdravom životnom štýle, do ktorého boli zapojení aj rodičia 0-9 ročných detí a 10-16 roční študenti, sa uskutočnili on-line dotazníkové prieskumy. Ich cieľom bolo zistiť úroveň povedomia o význame správneho stravovania sa a dostatočnej fyzickej aktivity a tiež zistiť súčasné zvyklosti v spôsobe stravovania sa a životného štýlu.
Hodnotenie odpovedí v dotazníkoch sa uskutočnilo centrálne na vedúcom pracovisku projektu v Barcelone. Výsledky poukazujú napr. na negatívny trend v konzumácii ovocia a zeleniny u našich detí a mladých ľudí, pretože ovocie a zeleninu konzumuje každý deň len 50 percent detí vo veku 0-9 rokov a 33 percent mládeže vo veku 10-16 rokov. Len 30 percent 0-9 ročných detí a 36 percent mládeže vo veku 10-16 rokov má úmysel tieto súčasné zvyklosti zmeniť a zaraďovať do svojho jedálneho lístka viac ovocia a zeleniny napriek pomerne vysokému povedomiu (70 percent) o význame ich konzumácie z hľadiska ochrany a zachovania zdravia.
Čerstvé jedlo už nie je samozrejmosť
Primeranej fyzickej aktivite sa venuje 44 percent detí vo veku 0-9 rokov. V meste Banská Bystrica ďalej v porovnaní s celkovými výsledkami projektu menej respondentov považuje za dôležité konzumovať jedlo v spoločnosti rodiny, priateľov a tiež variť čerstvé jedlo a ani nemajú zámery do budúcnosti tento zvyk meniť. Tehotné ženy, teda mamičky detí v meste Banská Bystrica v porovnaní s priemernými výsledkami celého projektu menej zvyknú pripravovať čerstvé jedlo a ani nemajú zámery do budúcnosti tento zvyk meniť.
„Sú to výsledky odpovedí náhodne vybranej vzorky rodičov 0-9 ročných detí a detí a žiakov vo veku 10-16 rokov v meste Banská Bystrica, ktoré poukazujú na určitý trend v spôsobe stravovania sa a celkového životného štýlu u našich detí a mládeže. Nie je v súlade s odporúčaniami, je v týchto vekových skupinách dokonca horší, ako v ostatných európskych mestách a s ktorým nemôžeme byť spokojní“, zdôrazňuje MUDr. Katarína Slotová, vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).
Z hľadiska zdravia a rozvoja osobnosti sú detstvo a adolescencia kritickými obdobiami v živote človeka a preto je konzumácia stravy s adekvátnou nutričnou hodnotou v tomto veku veľmi dôležitá. Stravovacie návyky a životný štýl, ktoré si deti osvoja, pretrvávajú spravidla celý život. Zdravá výživa v detstve a adolescencii znižuje riziko zdravotných problémov podmienených výživou, a to najmä obezity, zubného kazu a nedostatočnej fyzickej aktivity. Mladí ľudia, ktorí sú už v detstve vedení k zdraviu prospešným stravovacím návykom dodržiavajú ich aj v dospelosti, čím významne znižujú riziko vzniku a rozvoja chronických civilizačných chorôb predovšetkým kardiovaskulárnych a onkologických, diabetu II. typu a osteoporózy.
Nadváha aj obezita
„Výskyt nadváhy a obezity medzi školopovinnými deťmi a mládežou alarmujúco stúpa. Svetová zdravotnícka organizácia charakterizuje obezitu v súvislosti s jej stále zvyšujúcim sa výskytom ako globálnu epidémiu. V Európe vzrástol výskyt nadváhy a obezity z 9 percent v roku 1980 na 24 percent v roku 2004, čo je o päť percent viac ako sa očakávalo. V súčasnosti sa odhaduje, že 14 miliónov školopovinných detí v Európe trpí nadváhou a 3 milióny sú obézne. Najzávažnejším dlhodobým dôsledkom obezity v detstve je jej pretrvávanie do dospelosti.
Odhaduje sa, že 50-80 percent obéznych mladých ľudí sa obezity nezbaví ani v dospelosti“, uvádza k téme MUDr. Slotová. Zdôrazňuje, že u školopovinných detí je zaznamenaný aj vysoký výskyt zubného kazu. V príčinách zubného kazu zohráva významnú úlohu frekvencia a množstvo konzumácie repného cukru – sacharózy, ktorá sa nachádza v cukrovinkách, nealkoholických nápojoch, keksoch, koláčoch, ovocných nápojoch a tiež v hotových jedlách. Navyše sa pozoruje zvýšený výskyt dentálnych erózií v súvislosti so zvýšenou aciditou – prekyslením organizmu.
Príčinou takéhoto stavu je aj zvýšená konzumácia sladených nealkoholických nápojov. Školy, ktoré v rámci rôznych projektov zameraných na zdravú výživu zavádzajú zdravé desiaty alebo stratégiu „strava bez cukrov“ sa významne podieľajú aj na podpore zdravia ústnej dutiny svojich žiakov. „Ďalší z hlavných rizikových faktorov vzniku neinfekčných ochorení a následne aj nadváhy a obezity je nedostatok primeranej fyzickej aktivity. Jej úroveň u detí a mládeže je všeobecne nízka“, konštatuje na záver MUDr. Slotová