Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Otvorte si chladničku a nazrite do nej. Máte tam živé, či mŕtve potraviny? (+FOTO)

Na Strednej odbornej škole pod Bánošom na tom založili zaujímavý projekt. Rodičov a deti chcú naučiť, že zdravými raňajkami sa všetko začína.

Keby sme našim predkom povedali, že mlieko môže vydržať čerstvé niekoľko mesiacov, neverili by nám. Je to však ešte mlieko? Keby sme našim predkom povedali, že mlieko môže vydržať čerstvé niekoľko mesiacov, neverili by nám. Je to však ešte mlieko? (Zdroj: SME - Ján Krošlák )

BANSKÁ BYSTRICA. Hoci sa Stredná odborná škola pod Bánošom nachádza na okraji sídliska Sásová, jej atmosféra doslova dýcha vidiekom. Aj počas zimy, kedy by mali úle s včielkami  spať, tu narazíme na skupinku študentov a pedagógov, ktorí  ich dôsledne prikrývajú  sieťami. Ako nám vysvetlili, je to ochrana pred vtáctvom, ktoré sa pokúša k včelám -  ako k  možnej potrave dostať.  A včely neustále ťukanie zobákov a dobíjanie sa do úľov  pripravuje o pokoj.

Úľový vzduch nielen pre alergikov 

Hneď v blízkosti úľov nás prekvapí malá drevená stavba, pripomínajúca saunu. Tu môžu ľudia počas sezóny vyskúšať úplnú novinku – vdychovanie úľového vzduchu. Liečebné účinky tejto metódy sa vraj pozitívne prejavujú nielen u alergikov, ale aj ľudí s opakujúcimi sa ochoreniami priedušiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Sloganom škola je – čo učíme, to robíme a riaditeľ školy Pavel Fiľo hovorí, že to myslia doslovne. Prax je pre nich rovnako dôležitá ako teoretická výučba a v škole to cítiť na každom kroku. Nájdete tu obrovské akvária, teráriá, voliéry s cudzokrajným vtáctvom, či stolárske dielne, kde si sami vyrábajú úle. Ale aj kvalitne vybavené priestory pre budúcich pekárov, cukrárov, či mäsiarov.

  Obľúbené farmársky trhy, kde platíte bánošom 

Školu dôverne pozná nielen každý Banskobystričan, ale aj ľudia zo širokého okolia. Počas sezóny sa tu konajú veľmi obľúbené farmárske trhy s otváraním a zatváraním Bánoša, ktoré sa pre ľudí stali synonymom kvalitnej domácej produkcie. „V spolupráci s vidieckym parlamentom sme hlavným organizátorom týchto trhov a zaviedli sme na nich aj vlastnú menu – bánoš. Umožňuje to subjektom, ktoré vyrábajú  kvalitnú domácu produkciu, no nemajú pokladne, aby sa ich mohli zúčastniť  tiež,“ dodáva riaditeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Raňajky s domácim chlebom, maslom a medom

Riaditeľ hovorí,  že začiatok všetkého je chuť jedla: „Vymeniť môžete auto a  byt, ale nie žalúdok.“ K tomu, aby si človek uvedomil, čo konzumuje,  preto vychovávajú nielen svojich študentov, ale rozbehli aj širšie projekty. Ich cieľom je upozorniť, že to, čo sa neraz objavuje na pultoch hypermarketov sú v podstate mŕtve potraviny. Mlieka s niekoľkomesačnou trvanlivosťou, alebo chlieb, ktorý sa u nás len dopeká, no základ na jeho výrobu je privezený   z veľkej diaľky.

„Rozbehli sme napríklad aktivitu Tradičné raňajky, s ktorou oslovujeme predškolské zariadenia a vysvetľujeme im hodnotu mlieka, masla a medu, ktoré pochádzajú od prvovýrobcov v regióne. A porovnávame to s tým, aké hodnoty by deti dostali, ak by tieto potraviny nakúpili vo veľkých reťazcoch,“ hovorí riaditeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Lebo nie je chlieb ako chlieb a med ako med. Ak deti dostanú živé potraviny od prvovýrobcov v regióne, je to veľkým plusom pre ich zdravie. A na druhej strane – ak budú môcť prvovýrobcovia dodávať potraviny  za normálne ceny, zvýši sa ich profit a nebudú musieť opúšťať vidiek. Ak budú prosperovať, bude to prínosom pre celú krajinu. „Keď o tom presvedčíme rodičov a tí zas verejných obstarávateľov, urobíme veľmi prospešnú vec,“ dodáva riaditeľ.

Spolupracujú v tomto smere aj potravinárskou fakultou STU, aby mali v rukách objektívne markery živých a mŕtvych potravín. Na tom založili aj výučbu vo svojich odboroch – či už ide o budúcich pekárov, mäsiarov, cukrárov, či včelárov. Lebo všetky ich produkty musia byť kvalitné a čerstvé.

Od úľov po med

Jednoročný učebný  odbor včelár je určený pre absolventov, ktorí získali minimálne stredné odborné vzdelanie. Je oň obrovský záujem a dá študovať ako dennou, tak aj externou formou. Budúci včelár sa tu naučí všetko podstatné – od výroby úľa až po výrobu medu a včelích produktov, či marketingu v oblasti včiel.

V študijnom odbore podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat zas mnohých študentov lákajú kvalitne vybavené praktické učebne priamo v areáli školy. Sami sa starajú o akvária, teráriá a klietky pre cudzokrajných vtákov. Druháčka Karin Záhorčáková mala spočiatku strach vziať do ruky plaza – agamu, či papagája s ostrým zobákom. Dnes je to pre ňu úplná samozrejmosť.

Pozývame vás na malú prehliadku školy: 

 

           

          

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 24 116
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 038
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 832
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 527
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 847
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 756
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 472
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 159
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 144
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

V Rooseveltoovej nemocnici zomrel na COVID- 19 iba 47- ročný pacient

Celkove na Slovensku potvrdili 17 ďalších úmrtí pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

V Bystrici testujú nové spomaľovače

Mesto nakúpilo spomaľovacie prahy, ktoré nespôsobujú hluk ani otrasy a skúšobne ich osadilo v mestskej časti Rudlová.

Nové spomaľovače nespôsobujú hluk, ani otrasy.

Odborníci začali s diagnostikou starých mostov na sídlisku Fončorda

Na území mesta Banská Bystrica sa nachádza 42 mostov, ktoré postupne podstupujú odborné prehliadky. Väčšina z nich má už spracovaný svoj tzv. zdravotný záznam.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?