Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Otvorte si chladničku a nazrite do nej. Máte tam živé, či mŕtve potraviny? (+FOTO)

Na Strednej odbornej škole pod Bánošom na tom založili zaujímavý projekt. Rodičov a deti chcú naučiť, že zdravými raňajkami sa všetko začína.

Keby sme našim predkom povedali, že mlieko môže vydržať čerstvé niekoľko mesiacov, neverili by nám. Je to však ešte mlieko? Keby sme našim predkom povedali, že mlieko môže vydržať čerstvé niekoľko mesiacov, neverili by nám. Je to však ešte mlieko? (Zdroj: SME - Ján Krošlák )

BANSKÁ BYSTRICA. Hoci sa Stredná odborná škola pod Bánošom nachádza na okraji sídliska Sásová, jej atmosféra doslova dýcha vidiekom. Aj počas zimy, kedy by mali úle s včielkami  spať, tu narazíme na skupinku študentov a pedagógov, ktorí  ich dôsledne prikrývajú  sieťami. Ako nám vysvetlili, je to ochrana pred vtáctvom, ktoré sa pokúša k včelám -  ako k  možnej potrave dostať.  A včely neustále ťukanie zobákov a dobíjanie sa do úľov  pripravuje o pokoj.

Úľový vzduch nielen pre alergikov 

Hneď v blízkosti úľov nás prekvapí malá drevená stavba, pripomínajúca saunu. Tu môžu ľudia počas sezóny vyskúšať úplnú novinku – vdychovanie úľového vzduchu. Liečebné účinky tejto metódy sa vraj pozitívne prejavujú nielen u alergikov, ale aj ľudí s opakujúcimi sa ochoreniami priedušiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Sloganom škola je – čo učíme, to robíme a riaditeľ školy Pavel Fiľo hovorí, že to myslia doslovne. Prax je pre nich rovnako dôležitá ako teoretická výučba a v škole to cítiť na každom kroku. Nájdete tu obrovské akvária, teráriá, voliéry s cudzokrajným vtáctvom, či stolárske dielne, kde si sami vyrábajú úle. Ale aj kvalitne vybavené priestory pre budúcich pekárov, cukrárov, či mäsiarov.

  Obľúbené farmársky trhy, kde platíte bánošom 

Školu dôverne pozná nielen každý Banskobystričan, ale aj ľudia zo širokého okolia. Počas sezóny sa tu konajú veľmi obľúbené farmárske trhy s otváraním a zatváraním Bánoša, ktoré sa pre ľudí stali synonymom kvalitnej domácej produkcie. „V spolupráci s vidieckym parlamentom sme hlavným organizátorom týchto trhov a zaviedli sme na nich aj vlastnú menu – bánoš. Umožňuje to subjektom, ktoré vyrábajú  kvalitnú domácu produkciu, no nemajú pokladne, aby sa ich mohli zúčastniť  tiež,“ dodáva riaditeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Raňajky s domácim chlebom, maslom a medom

Riaditeľ hovorí,  že začiatok všetkého je chuť jedla: „Vymeniť môžete auto a  byt, ale nie žalúdok.“ K tomu, aby si človek uvedomil, čo konzumuje,  preto vychovávajú nielen svojich študentov, ale rozbehli aj širšie projekty. Ich cieľom je upozorniť, že to, čo sa neraz objavuje na pultoch hypermarketov sú v podstate mŕtve potraviny. Mlieka s niekoľkomesačnou trvanlivosťou, alebo chlieb, ktorý sa u nás len dopeká, no základ na jeho výrobu je privezený   z veľkej diaľky.

„Rozbehli sme napríklad aktivitu Tradičné raňajky, s ktorou oslovujeme predškolské zariadenia a vysvetľujeme im hodnotu mlieka, masla a medu, ktoré pochádzajú od prvovýrobcov v regióne. A porovnávame to s tým, aké hodnoty by deti dostali, ak by tieto potraviny nakúpili vo veľkých reťazcoch,“ hovorí riaditeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Lebo nie je chlieb ako chlieb a med ako med. Ak deti dostanú živé potraviny od prvovýrobcov v regióne, je to veľkým plusom pre ich zdravie. A na druhej strane – ak budú môcť prvovýrobcovia dodávať potraviny  za normálne ceny, zvýši sa ich profit a nebudú musieť opúšťať vidiek. Ak budú prosperovať, bude to prínosom pre celú krajinu. „Keď o tom presvedčíme rodičov a tí zas verejných obstarávateľov, urobíme veľmi prospešnú vec,“ dodáva riaditeľ.

Spolupracujú v tomto smere aj potravinárskou fakultou STU, aby mali v rukách objektívne markery živých a mŕtvych potravín. Na tom založili aj výučbu vo svojich odboroch – či už ide o budúcich pekárov, mäsiarov, cukrárov, či včelárov. Lebo všetky ich produkty musia byť kvalitné a čerstvé.

Od úľov po med

Jednoročný učebný  odbor včelár je určený pre absolventov, ktorí získali minimálne stredné odborné vzdelanie. Je oň obrovský záujem a dá študovať ako dennou, tak aj externou formou. Budúci včelár sa tu naučí všetko podstatné – od výroby úľa až po výrobu medu a včelích produktov, či marketingu v oblasti včiel.

V študijnom odbore podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat zas mnohých študentov lákajú kvalitne vybavené praktické učebne priamo v areáli školy. Sami sa starajú o akvária, teráriá a klietky pre cudzokrajných vtákov. Druháčka Karin Záhorčáková mala spočiatku strach vziať do ruky plaza – agamu, či papagája s ostrým zobákom. Dnes je to pre ňu úplná samozrejmosť.

Pozývame vás na malú prehliadku školy: 

 

           

          

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 971
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 227
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 414
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 905
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 041
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 938
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 232
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 918
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 716
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Skríningové testovanie bude v Banskej Bystrici pokračovať zajtra.

2 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

Niektoré obce nášho regiónu testujú na nezvyčajných miestach. Napríklad v horehronskej obci Beňuš sa testuje v dome smútku.

4 h
Testovanie v základnej škole na Radvanskej.

Mesto zverejnilo prvé priebežné čísla zo skríningového testovania.

8 h

Sneh môže aj namŕzať, jazdite opatrne.

9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

9 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

7 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan
AKTUALIZOVANÉ 23. 1. o 21.24 o vyjadrenie prednostky OÚ

Zaočkovali aj 34-ročnú prednostku za OĽaNO v Nitre

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

22. jan

Už ste čítali?