HIADEĽ. Obec pod svahmi Prašivej s trocha zvláštnym názvom sa nachádza na konci banskobystrického okresu a zrejme aj vďaka tomu ju mnohí ľudia poznajú skôr z počutia. Zväčša však platí že tí, čo sem zablúdia, sa do týchto končín radi vracajú.
Nielen kvôli krásnej okolitej prírode a zaujímavej povstaleckej histórii obce, ale napríklad aj kvôli vychýrenému hiadľovskému krumplovníku, ktorého receptúru oživili v obci v podobe atraktívnej spoločenskej akcie. Krumplovník bol tradičnou obživou Hiadlov(cov), ako sa sami Hiadeľčania nazývajú, a dodnes si ho v tamojších rodinách často pripravujú ako pochúťku . Ide o na plechu pečené cesto zo zemiakov, nastrúhaných na hrubšom strúhadle, múky, rasce, soli a korenín.
Nie je Hiadeľ ako hriadeľ
Starosta Hiadľa Ondrej Snopko hovorí, že nebýva zvláštnosťou, ak si názov ich obce zamieňajú za hriadeľ nielen bežní ľudia, ale neraz aj štátni úradníci. „Neverili by ste, koľko kurióznych situácií sme s tým už zažili,“ hovorí. „Raz nám dokonca prišla z jedného ministerstva poštová zásielka pre obec „Hriadeľ. Povedali sme si, že ministerskí úradníci by mali byť v takýchto záležitostiach dôslední a zásielku sme neprevzali. Čoskoro volal štátny úradník a zisťoval, prečo sme list neprevzali. Opýtal som sa ho, kde vlastne volá. A on povedal – do Hriadľa.......“ usmeje sa starosta nad situáciou, ktorá však vôbec nie je ojedinelá.
Netradičný názov obce má podľa neho viacero vysvetlení. Môže ísť o odvodenie názvu od kňažnej Hedel, ktorej tu v minulosti patrila časť panstva. Viac pravdepodobná je však spojitosť s jedľovými lesmi a prekladom tohto slova z goralského alebo starooravského nárečia.
Mimochodom, jedľu má obec aj vo svojom erbe.
Keď sa povie Hiadeľ, mnohých motoristov zrejme napadne aj plánované budovanie rýchlostnej komunikácie z Banskej Bystrice popod Hiadeľské sedlo až do Ružomberka.


Autor: ETA