Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Reštauruje poľné kuchyne. Prvú zachránil zo šrotoviska

Zaujíma sa o vojenskú techniku, venuje sa jej reštaurovaniu , ale tiež reštaurovaniu poľných kuchýň. Srdcom a dušou oddaný tejto záľube František Lach z Brezna.

František LachFrantišek Lach (Zdroj: archív F.L. )

 Od roku 2010 sa venujete neobvyklej záľube, reštaurovaniu poľných kuchýň, dokonca jedna z nich pochádzajúca z obdobia Rakúsko-Uhorska, patrí k jedinečným v Európe. Čím vás oslovilo práve takéto hobby?

- Vzťah k vojenskej technike mám už od detských čias. Vždy ma zaujímala história a v škole hodiny dejepisu. Pred rokmi som čírou náhodou na šrotovisku v zberných surovinách našiel vrak poľnej kuchyne a vzal ho s úmyslom, že ho niekto zrenovuje. Nikto sa však do opravy pustiť nechcel a dokonca nikto ani neveril, že z takého vraku je možné nanovo urobiť poľnú kuchyňu. Rozhodol som sa, že sa o to pokúsim a čo začnem, to aj dokončím. Podarilo sa. Je mi ľúto, keď to, čo ľudia pred mnohými rokmi vyrobili holými rukami, skončí väčšinou vo vysokej peci

Skryť Vypnúť reklamu

Zo siedmich vrakov poľných kuchýň ste už tri z nich zreštaurovali. Odkiaľ získavate potrebné súčiastky?

–Vyrábam ich sám, čo je veľmi náročné na čas a hlavne na peniaze. Niektoré diely ručne vyklepávam, pretože v celom Brezne som nezohnal firmu, ktorá by napríklad pozohýnala profily, aké potrebujem. Na Slovensku mi nikto nevedel vyrobiť drevené kolesá, až jeden pán z Čiech, no za jedno pýtal 400 eur.

Keďže na poľnú kuchyňu potrebujem štyri, bola by to veľká položka. Pokúsil som si poradiť sám a už ich mám desať. Ak človek chce niečo veľmi dosiahnuť, dokáže aj nemožné. Oslovujem tiež starších občanov a keď ma pustia na ich pôjd, veľakrát nájdem užitočné diely. Napríklad jedna pani mala zrno pre sliepky vo varniciach, ktoré sa mi veľmi zišli, pretože také už nezoženiete.

Skryť Vypnúť reklamu

Poľné kuchyne požičiavate na podujatia spojené s ukážkami historických bojov po celom Slovensku a ako člen klubu vojenskej histórie Ďumbier ste aj sám súčasťou ich deja. Je ťažké ocitnúť sa v neľahkej úlohe?

– Hrať v boji nie je jednoduché a hlavne to musí vyznieť autenticky pre divákov. Vojak svoju rolu až tak nevníma, musí sa sústrediť na scenár, zladiť sa s pyrotechnikom, aby sa nestalo, že stupí na mínu. Z ukážky v Ruskove mám nezabudnuteľnú príhodu. Vojaci sme stáli v lesíku, kde nás nevideli diváci, preto sme si všetci dali dole prilby a čakali na povel do útoku. Medzitým do vzduchu vyhodili muničný sklad s ohnivým palivom a jedna časť zo suda spadla medzi nás.

To ste mali vidieť, ako sme si hneď prilby zakladali na hlavu. Musíme byť opatrní, aj keď je to len ukážka, aby nedošlo k úrazu. V Brezne na námestí sa uskutočnila len menšia ukážka, ale v iných mestách účinkuje 300 až 400 vojakov. Keby sa ešte niekedy v našom meste konala, viem si ju predstaviť nad Breznom, v lokalite zvanej na Diele.

Skryť Vypnúť reklamu

Odkiaľ čerpáte informácie potrebné pri reštaurovaní?

– Poľné kuchyne renovujem podľa pôvodných súčiastok, ktoré tam väčšinou zostali, no sú vo veľmi zlom stave. Ale aj podľa fotografií, originálnej dokumentácie, ktorú je tiež ťažké zohnať, z obdobia Rakúsko-Uhorska ani nehovoriac. Čítam literatúru z čias prvej a druhej svetovej vojny, jednoducho musím mať prehľad a informácie nielen o vojenskej technike, ale aj o živote ľudí. Mám známeho z Pohronského Ruskova, ktorý má múzeum s vojenskou technikou, vymieňame si poznatky a cenné skúsenosti. Ľudí na Slovensku, ktorí sa o podobné zaujímajú, je viac, ale takých, ktorí sa skutočne venujú reštaurovaniu, je veľmi málo.

Čo teda môžete prezradiť o poľných kuchyniach?

– Je to unikátne dielo s veľmi dobre fungujúcim systémom, ktorý vymysleli ľudia už pred sto rokmi. Má dve ohniská, jedno väčšie, druhé menšie. Vo vojne vojaci potrebovali, aby sa im rýchlo uvarilo jedlo alebo čaj, nemohli čakať, kým im napríklad zovrie voda. Treba uznať, že v tom období žili veľmi múdri ľudia a nepotrebovali k práci ani počítače. Viem si predstaviť, že by sme na nich varili aj v dnešnej dobe.

Majú o hotové zreštaurované diela záujem nejaké inštitúcie, múzeá?

– Múzeá záujem majú, napríklad aj Múzeum  SNP v Banskej Bystrici, no na odkúpenie im chýbajú financie. Horehronskému múzeu by som poľnú kuchyňu požičal, na vystavenie či skladovanie však nemajú priestory. Našťastie ja ich mám kde umiestniť, po dohode s majiteľom firmy v areáli bývalej mostárne. Počkám, kým sa zmení doba, a štát sa začne správať s úctou k našej histórii.

Vychovávate si aj svojho nástupcu?

– Starší syn sa o reštaurovanie vojenskej techniky, ako aj o históriu zaujíma a v dielni mi pomáha. Mladšieho skôr fascinujú počítače. Treba dodať, že poľné kuchyne neopravujem pre zárobok, pretože to, čo do nich investujem, sa mi nikdy nevráti. Nepotrebujem sa na ukážkach bojov ani predvádzať, len chcem, aby ľudia videli, ako si v ťažkých časoch varili vojaci a zároveň priblížiť kus našej histórie, ktorú by sme mali zachovávať pre ďalšie generácie bez ohľadu na to, aká bola.

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 724
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 704
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 258
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 421
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 109
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 622
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 570
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 482
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 347
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Dva archeologické lokality pri Priechode spojí náučný chodník

Lesný terén pri obci Priechod ukrýva stále neprebádané tajomstvá.

Mohutné hradby na vrchu Kopec stále čakajú na archeológov.

Vrcholná bezohľadnosť: Kolesami zničili pasienky pre kone

Majitelia Pony farmy na Suchom vrchu podávajú trestné oznámenie.

Takto vyzerali pasienky po nájazde.
Marek Penksa dal vo vrcholovom futbale vyše 70 gólov. Nadviaže na neho syn Marco?

Pomník československým vojakom dokončili, slávnosť odsunula korona

Na zhotovení kópie pamätníka sa podieľala slovenská aj česká strana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?