Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela
Pridajte si svoje mesto

Otvorený list Marianovi Kotlebovi: Čo bude nasledovať? Pálenie kníh? (+ FOTO)

Zatiaľ čo župa zvažuje podanie trestného oznámenia na divadelníkov pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, člen kultúrnej komisie mesta Brezno sa pýta: Bude nasledovať pálenie kníh?

Časť divadelného súboru Jána Chalupku. Pôsobia v ňom roky, no nikdy nič podobné nezažili.(Zdroj: SME - Ján Krošlák )

BREZNO. Prerušenie predstavenia Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne bude mať dohru. Zatiaľ čo banskobystrický župan Kotleba, ktorý sa o prerušenie hry srbského autora Miloša Nikoliča  postaral, sa vyhráža divadelníkom podaním trestného oznámenia, na svete je už aj otvorený list, ktorý Kotlebovi adresuje člen kultúrnej komisie mesta Brezno a divadelník  Matej Struhár.

Vo vyjadrení, ktoré dnes Banskobystrický samosprávny kraj zverejnil  na svojej stránke, sa konštatuje že  „v predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“, alebo „k.....a“. Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“.

V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť,“ zdôvodňuje župa vo vyjadrení s tým, že sú  presvedčení, že ak by sa v tejto hre spomínali napr. „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu BBSK pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví. „V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

To nie je cenzúra, ale diktát

Ako v otvorenom liste županovi Kotlebovi, ktorý si ľudia hromadne zdieľajú na sociálnej sieti,  konštatuje divadelník a člen kultúrnej komisie mesta Brezno Matej Struhár, bolo rozhodnutie župana prerušiť predstavenie  vrcholom arogancie a absolútnej neúcty.

"Inscenácia, ktorá bola objednaná BBSK a na Váš pokyn počas predstavenia prerušená, je plnohodnotná tragikomédia plná smutno-smiešnych osudov troch vojakov, troch národností. Hra ako celok nesie morálne posolstvo odpustenia, mieru a spolužitia národov. Poukazuje na nezmyselnosť vojnových konfliktov a na vedľajšie javy, ktoré vojna (nech už ktorákoľvek – nielen tá druhá) so sebou priniesla, či to už bolo miešanie národností alebo zbytočné úmrtia. Keby ste vydržali do konca a nezrušili predstavenie (vraj pre expresívne vyjadrovanie sa účinkujúcich) možno by ste zachytili pointu (ktorá by konkrétne Vám nepasovala). Ešte som nepočul Srba slušne hovoriť a to som v kontakte s nimi skoro každý rok. Majú to totiž v náture. (ak ste nepostrehli aj autorom je Srb – bolo to na bulletine – to je ten papierik, čo ste dostali do rúk pred predstavením,“ píše sa  v otvorenom liste.

Autor otvoreného  listu ďalej píše, že  režiséri,  herci a herečky, či  technici  nie sú prostitútky: „Je to remeslo, tvrdá drina, nekonečné hodiny času strávené skúšaním, cestovaním a sebaobetovaním - pre diváka! Divadelné predstavenie nie je promenáda odhalených mladistvých dám a už vôbec nie súťaž prikázaná zriaďovateľom škôl len pre to, aby si nahnal k urnám prvovoličov,“ naráža autor otvoreného listu na nezmyselnú súťaž o Miss stredných škôl, ktorú odporučil  Kotleba pred časom  organizovať na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Kto bude ďalší?

Autor tiež upozorňuje, že prerušenie predstavenia v Brezne nie je prvým prípadom: „Začalo to zastrašovaním vedenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Neschválenými grantami pre  Divadlo Štúdio tanca, rovnako aj Bábkové divadlo na Rázcestí  v Banskej Bystrici. Dovoľte mi ešte pár otázok. Čo bude ďalšie? Hromadné pálenie kníh?

Umenie a kultúra sú duchovným dedičstvom národa. Národ bez kultúry a umenia národom nie je Je to len bezduchá masa ustráchaných egoistov, topiaca sa v existencií - neschopnosti ju zmeniť...A to je ideálny volič pre vás...", píše sa v otvorenom liste. Celý otvorený list si môžete prečítať TU.

Spravodajstvo

1. Kotlebovu jazdu vyprevadili z Bystrice transparentmi ( +FOTO a VIDEO) Foto 5 944
  2. Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané Foto 1 149
  3. Po horúčavách prídu búrky, intenzívny dážď a prudké ochladenie 270
  4. Vďaka snahe vedenia mesta sú v Brezne opravené aj niektoré cesty, ktoré sú v správe iných subjektov 252
  5. Väzňovi, ktorý ušiel vo štvrtok z výkonu trestu, pridajú ďalší rok 215
  6. Muž z Predajnej našiel pri kosení granát 206
  7. Vytrhol mu z ruky sto eur a ušiel s nimi 116
  8. Väzňa, ktorý ušiel v Banskej Bystrici, chytili po pár hodinách (+ FOTO a VIDEO) Foto 108
  9. Exkluzívna hokejová publikácia "Prvýkrát majstri" vychádza začiatkom septembra 104
  10. Barani vo fantastickej atmosfére porazili účastníka KHL 87

Riešime za Vás

Vrak auta

Vrak auta

V riešení
Chodník pred Strážovskou 1

Chodník pred Strážovskou 1

V riešení
Pridaj svoj podnet

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Kotlebovu jazdu vyprevadili z Bystrice transparentmi ( +FOTO a VIDEO)

Súčasne vyzvali občanov Slovenska, aby neignorovali vzniknutú situáciu a pri najbližšej príležitosti ukázali neonacistickej strane Mariána Kotlebu, že nie je hlasom slušných ľudí, ktorých predkovia položili životy v boji za demokraciu.

Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané

Chamkova stodola, pravdepodobne najfotografovanejšia drevená stavba Horehronia, je podľa odborníka v značne narušenom stave.

Po horúčavách prídu búrky, intenzívny dážď a prudké ochladenie

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno platí výstraha druhého stupňa.

V rámci výstavby obchvatu Brezna sa primátorovi Tomášovi Abelovi a jeho zástupcovi Jánovi Králikovi podarilo dohodnúť opravu ciest, ktoré patria Slovenskej správe ciest. Vďaka ich iniciatíve má nový povrch aj Ulica Fraňa Kráľa.

Väzňovi, ktorý ušiel vo štvrtok z výkonu trestu, pridajú ďalší rok

Trest mu mal vypršať vo februári budúceho roka. Ušiel z vonkajšieho pracoviska na Zvolenskej ceste, chytili ho už po pár hodinách.

Blízke regióny

Kde sa dá dobre a zadarmo okúpať - Bobrovec

Množstvo ľudí navštevuje akvaparky a miesta, kde je potrebné platiť, no v Liptove je niekoľko zaujímavých destinácii, kde okrem cesty nestratíte ani cent.

Ocenili športovcov i športový kolektív roka

Tituly si odniesli lučeneckí futsalisti a silový trojbojár.

Dobre si uhla a vyrazila na cesty. Ďaleko nedošla

Mladá žena nafúkala vyše dve promile.

Kde sa dá dobre a zadarmo okúpať - Liptovský Ján

Zákaz kúpania hygiena vydala pre kúpalisko v Detve

Napriek tomu je kúpalisko otvorené.

Všetky správy

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

Zomrel účastník motoristického podujatia v Lehote pod Vtáčnikom

Smrť tridsaťjedenročného pretekára nezapríčinila nehoda.

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

Bratislava porastie do výšky, budovy zmenia panorámu

V Bratislave rýchlym tempom pribúdajú výškové budovy. Najvyššia z nich, Eurovea 2 by mala vyrásť do roku 2020.

Po derby v Trnave zostali zničené toalety + FOTO

Sobotné derby, ktoré skončilo prehrou domácich, malo predohru ešte mimo štadióna. Fanúšikovia Slovana sa predviedli na toaletách.

Kam vyraziť