Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Otvorený list Marianovi Kotlebovi: Čo bude nasledovať? Pálenie kníh? (+ FOTO)

Zatiaľ čo župa zvažuje podanie trestného oznámenia na divadelníkov pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, člen kultúrnej komisie mesta Brezno sa pýta: Bude nasledovať pálenie kníh?

Časť divadelného súboru Jána Chalupku. Pôsobia v ňom roky, no nikdy nič podobné nezažili.Časť divadelného súboru Jána Chalupku. Pôsobia v ňom roky, no nikdy nič podobné nezažili. (Zdroj: SME - Ján Krošlák )

BREZNO. Prerušenie predstavenia Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne bude mať dohru. Zatiaľ čo banskobystrický župan Kotleba, ktorý sa o prerušenie hry srbského autora Miloša Nikoliča  postaral, sa vyhráža divadelníkom podaním trestného oznámenia, na svete je už aj otvorený list, ktorý Kotlebovi adresuje člen kultúrnej komisie mesta Brezno a divadelník  Matej Struhár.

Vo vyjadrení, ktoré dnes Banskobystrický samosprávny kraj zverejnil  na svojej stránke, sa konštatuje že  „v predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“, alebo „k.....a“. Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“.

Skryť Vypnúť reklamu

V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť,“ zdôvodňuje župa vo vyjadrení s tým, že sú  presvedčení, že ak by sa v tejto hre spomínali napr. „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu BBSK pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví. „V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

To nie je cenzúra, ale diktát

Ako v otvorenom liste županovi Kotlebovi, ktorý si ľudia hromadne zdieľajú na sociálnej sieti,  konštatuje divadelník a člen kultúrnej komisie mesta Brezno Matej Struhár, bolo rozhodnutie župana prerušiť predstavenie  vrcholom arogancie a absolútnej neúcty.

Skryť Vypnúť reklamu

"Inscenácia, ktorá bola objednaná BBSK a na Váš pokyn počas predstavenia prerušená, je plnohodnotná tragikomédia plná smutno-smiešnych osudov troch vojakov, troch národností. Hra ako celok nesie morálne posolstvo odpustenia, mieru a spolužitia národov. Poukazuje na nezmyselnosť vojnových konfliktov a na vedľajšie javy, ktoré vojna (nech už ktorákoľvek – nielen tá druhá) so sebou priniesla, či to už bolo miešanie národností alebo zbytočné úmrtia. Keby ste vydržali do konca a nezrušili predstavenie (vraj pre expresívne vyjadrovanie sa účinkujúcich) možno by ste zachytili pointu (ktorá by konkrétne Vám nepasovala). Ešte som nepočul Srba slušne hovoriť a to som v kontakte s nimi skoro každý rok. Majú to totiž v náture. (ak ste nepostrehli aj autorom je Srb – bolo to na bulletine – to je ten papierik, čo ste dostali do rúk pred predstavením,“ píše sa  v otvorenom liste.

Skryť Vypnúť reklamu

Autor otvoreného  listu ďalej píše, že  režiséri,  herci a herečky, či  technici  nie sú prostitútky: „Je to remeslo, tvrdá drina, nekonečné hodiny času strávené skúšaním, cestovaním a sebaobetovaním - pre diváka! Divadelné predstavenie nie je promenáda odhalených mladistvých dám a už vôbec nie súťaž prikázaná zriaďovateľom škôl len pre to, aby si nahnal k urnám prvovoličov,“ naráža autor otvoreného listu na nezmyselnú súťaž o Miss stredných škôl, ktorú odporučil  Kotleba pred časom  organizovať na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Kto bude ďalší?

Autor tiež upozorňuje, že prerušenie predstavenia v Brezne nie je prvým prípadom: „Začalo to zastrašovaním vedenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Neschválenými grantami pre  Divadlo Štúdio tanca, rovnako aj Bábkové divadlo na Rázcestí  v Banskej Bystrici. Dovoľte mi ešte pár otázok. Čo bude ďalšie? Hromadné pálenie kníh?

Umenie a kultúra sú duchovným dedičstvom národa. Národ bez kultúry a umenia národom nie je Je to len bezduchá masa ustráchaných egoistov, topiaca sa v existencií - neschopnosti ju zmeniť...A to je ideálny volič pre vás...", píše sa v otvorenom liste. Celý otvorený list si môžete prečítať TU.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 162
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 850
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 036
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 020
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 871
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 919
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 417
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 683
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 580
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 548

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Banskobystrická župa zatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) uzatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva cez leto malých aj veľkých na tri výstavy. Dostupné budú do konca augusta.

Radnica hľadá administratívnych pracovníkov na plošné testovanie

Počet Banskobystričanov nad 10 rokov, ktorých by sa testovanie malo týkať, sa pohybuje odhadom na úrovni približne 68-tisíc ľudí.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

V Brezne sa na plošné testovanie prihlásilo už viac ako 100 dobrovoľníkov

Primátor Brezna Abel hovorí, že urobí všetko pre to, aby nebolo ohrozené zdravie obyvateľov a aby všetko prebiehalo v poriadku a podľa pokynov.

Celoplošné testovanie na Covid-19 na Orave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?