Možno sa práve chystáte na veľkonočný nákup, ktorého súčasťou by určite mali byť čerstvé vajíčka, či už na pečenie, varenie, veľkonočné misy, alebo detičkám pre vyčarovanie veľkonočných kraslíc.
Bez vajíčka si nemožno predstaviť niektoré pokrmy, koláče, ani plnky.Do obchodných reťazcov na Slovensko sa však dostávajú aj nekvalitné hydinové výrobky, lacné poľské vajíčka nižšej hmotnostnej kategórie, ktoré sú častokrát tesne pred dátumom spotreby.Dostávajú sa k nám nelegálnym spôsobom, či už prostredníctvom ich prebaľovania, falošného označovania, alebo priamo predajom v obciach a popri cestách.
Dováža sa k nám hlavne nekvalita, alebo menej kvalitný druhotriedny tovar.Pri nákupe vajíčok si okrem ceny a veľkosti všímajte najmä kód. Prezradí vám, ako bola sliepka chovaná, čo tiež ovplyvňuje kvalitu vajec.
Najdôležitejšie na kóde je prvé číslo. Ak je ním napríklad trojka, znamená to, že vajíčko pochádza z klietkového chovu. Druhým údajom je pôvod vajíčka, označuje krajinu, v ktorej bolo vyprodukované, SK platí pre Slovensko.
Je dôležité sledovať tento kód na vajci a nekupovať vajcia s kódom PL. Posledný údaj označuje farmu, kde sliepka vajíčko zniesla.
Práve od sliepok z klietkových chovov pochádza väčšina vajec, ktoré kupujeme. Napríklad v Poľsku sa nosnice chovajú na rozsiahlych farmách, kde má jedna hala aj viac ako 50 tisíc nosníc.
Domáci producenti využívajú lokálne suroviny na prípravu kŕmnych zmesí pre nosnice a reálne označujú chovy na obaloch. Nie je žiadnym tajomstvom, že spotrebitelia preferujú vajcia, ktoré majú intenzívnu farbu žĺtka. Aby sa dosiahla intenzívna farba žĺtka, pridáva sa do krmív pigment. Aj na Slovensku už sú niektorí výrobcovia, ktorí používajú prírodné farbivá, ktoré sú zložené na naturálnej báze a neobsahujú žiadne syntetiká. Kúpou domácich výrobkov podporujeme našu ekonomiku. Tak znie slogan slovenských kampaní. Preto je potrebné aj počas veľkonočných sviatkov podporiť slovenských producentov vajec a dopriať si čerstvé a kvalitné slovenské vajíčka.
Autor: PP