BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystričania si budú môcť kúpiť domáce výrobky a ochutnať tradičné regionálne špeciality priamo od farmárov a remeselníkov. Tento rok sa na podujatí zúčastní rekordných 60 predajcov.
Organizátori pripravili bohatý program. Ako informovala Dominika Mojžišová z kancelárie primátora, okrem tradičnej prezentácie včelárstva, školy štepenia ovocných stromčekov a detskej školy varenia pribudnú aj novinky ako je apiterapia a ukážky domáceho využitia a spracovania farmárskeho mlieka.
Nosnou aktivitou podujatia je farmársky trh so zdravými domácimi výrobkami – produkty z ovčieho mlieka, králičie a kuracie mäso, gazdovské špeciality, víno, med, bylinky, kozmetika či textil. Všetko dopíňajú tradičné remeselné ľudovoumelecké výrobky. Hlavným zameraním podujatia je propagácia jahňaciny, baraniny a zdravej domácej stravy s ponukou širokého sortimentu regionálnych jedál hlavne z Horehronia, Podpoľania a Hontu. Okrem pečenej jahňaciny to bude aj kozľacina, divina, rôzne mäsové špeciality, guľáše, jagerek, bryndzové halušky, haruľa, huspenina, ale aj múčne jedlá, lepne, šúlance, langoše a domáce koláče a rôzne druhy štrúdle.
Podujatie obohatí aj ľudová hudba J. Maka a vystúpenie detského folklórneho súboru Radosť. Ďalšou novinkou, ktorá poteší najmä obyvateľov Radvane a Fončordy je zavedenie bezplatnej kyvadlovej autobusovej dopravy. O zástavkách a cestovnom poriadku sa záujemcovia môžu dozvedieť z plagátov a deň vopred priamo na autobusových zástavkách.
