Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Prevádzka, ktorú uzatvorili kvôli salmonelóze, opäť otvorili. Zariadenie je stále podrobené zvýšenému hygienickému dozoru.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva aj tento týždeň pokračoval v šetrení epidémie salmonelózy, ktorá vznikla z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál. Počet prípadov vzrástol na 27.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo)

BANSKÁ BYSTRICA. O epidémii salmonelózy, ktorej pôvodcom bolo jedlo z jednej z prevádzok donáškovej služby, sme informovali pred niekoľkými dňami. Hygienici následne prevádzku dočasne uzavreli. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová, v šetrení pokračovali aj v predošlých dňoch.

 Konzumenti donáškovej stravy si objednali z ponuky pizzu so šalátom ako prílohu a fitness menu. Pôvodne 17 avizovaných prípadov vzrástlo  na 27.  

„Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonella Enteritidis v 24 prípadoch,“ doplnila hovorkyňa s tým, že  zvyšné tri prípady odborníci  vykazujú v epidemiologickej súvislosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby a to štyri  chody: Fitness menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát a pizza a šalát.

Stery bolo negatívne, prevádzku opäť otvorili

Hovorkyňa doplnila, že po uzatvorení prevádzky a  dekontaminácii prostredia vykonali  následné stery s negatívnym výsledkom,  preto výrobňu v piatok uplynulý týždeň opäť uviedli prevádzky.

RÚV B. Bystrica pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonella. Všetky vzorky zaslali  na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra  pre salmonely na Úrad verejného zdravotníctva SR.

Skryť Vypnúť reklamu

V stredu popoludní a vo štvrtok uplynulý týždeň bola prevádzka zatvorená, lebo RÚVZ dostal výsledky kontroly sterov z prostredia, ktoré potvrdili nedostatočnú účinnosť dekontaminácie  prostredia.

Nariadili  sanitáciu výrobne a kontrolu jej účinnosti

 Prevádzkovateľ v stredu popoludní a vo štvrtok vykonal dekontamináciu prostredia, pracovných plôch a predmetov a objednal si stery z prostredia.

V piatok ráno požiadal o otvorenie prevádzky, nakoľko doložil  negatívne  výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória.  Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení t.j. používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska
dodržania systému analýzy rizika a  stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín (HACCP), či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť v zariadení obnovená.  Hovorkyňa dodala, že zariadenie je stále podrobené zvýšenému hygienickému dozoru.

Skryť Vypnúť reklamu

 

 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 936
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 757
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 702
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 559
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 173
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 910
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 371
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 226
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 195
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 098
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

K nešťastnej udalosti prišlo v januári 2004.

8 h

Výsledok skríningového testovania. Okres Banská Bystrica 0,59 percenta, Brezno 1,88 percent. Testovanie sa tam zopakuje.

9 h

Primátor presadzuje zámer vytvorenia dvoch samostatných území mestského rozvoja.

10 h
Alexis D´aouts

Hokejisti HC05 ´Banská Bystrica zvíťazili v dohrávke 8. kola Tipos extraligy nad MHk 32 Liptovský Mikuláš 3:1.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

14 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

21 h

Už ste čítali?