BANSKÁ BYSTRICA. Kniha, v slovenskom preklade s názvom Nahé vína uzrie svetlo sveta 25. októbra. V náklade sedemsto kusov ju vydáva Vydavateľstvo Vresk factory ako vôbec prvú publikáciu banskobystrického Občianskeho združenia Vresk factory.
Ako uviedol Miro Lanik z Vresk factory, s prekladom knihy práve finišujú. Milovníci prírodných vín, ale nielen oni, si knihu môžu zakúpiť už v predstihu. Financie na vydanie knižky sa vydavateľ snaží získať aj formou crowdfoundingu.
„Počas štúdia na Slow Food univerzite v Piedmonte som sa dostal ku knihe Alice Feiring. Hltal som písmenká a Alice mi hovorila z duše. Ako som sa dejom prelúskaval ďalej a ďalej, rástlo vo mne presvedčenie, že túto knihu si musia prečítať vínomilci na Slovensku. Poháňaný nadšením som zakúpil práva od jej vydavateľa a pustil sa do práce, ktorú som nikdy predtým nerobil. Vydať knihu len preto, že je skvelá, jedinečná. Netušil som, do čoho idem. Boli to zaujímavé mesiace strávené sedením nad prekladom, korektúrami, grafikou, väzbou a ďalšími drobnosťami. Bol to emotívny a spontánny počin a spôsob financovania bolo niečo, na čo som myslel, až keď ma to dobehlo. A tak sme po prvý krát skúsili formu crowdfundingu ako formu dofinacovania vydania slovenského prekladu knihy Nahé víno. Ešte pár dni kampaň beží a na stránke www.startovac.cz/projekty/nahe-vino a záujemcovia nás môžu podporiť ľubovoľným príspevkom, alebo si môžu predplatiť svoj výtlačok knihy či kúpiť naše prírodné vínka. Odmenou za pomoc bude okrem uvedených odmien aj poďakovanie priamo v knihe,“ hovorí Miro Lanik.
Alice Feiring je kontroverzná americká blogerka, ktorá píše o víne, okrem iných aj pre New York Times. Vydala niekoľko kníh a svojimi kritickými názormi pravidelne provokuje producentov vína i vínomilcov. Pri príležitosti vydania slovenského prekladu jej knihy Naked Wine navštívi Alice Feiring Slovensko. Svoju knihu predstaví aj v Banskej Bystrici, kde sa s ňou môžete stretnúť 26. októbra.
Nahé vína patria do sveta naturálnych vín. Sú tu už tisícky rokov a spoliehajú sa na remeselný fortieľ, tradične postupy a prírodu samotnú. Majú charakter, cítiť v nich pečať terroiru, ročníka, vinárovej vízie a kreativity. Sú také, ako ich stvorila príroda...
Autor: AG