BREZNO. Šírenie žltačky v okrese Brezno pokračuje už tretí týždeň po sebe. Epidemiológovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva opätovne skonštatovali pokračovanie výskytu vírusovej hepatitídy (žltačky) typu A v okrese Brezno.
"K pôvodným ôsmim pribudli uplynulý týždeň dva a tento ďalších šesť prípadov. Dva z nich evidujú v obci Šumiac v rómskej rodine s nízkym hygienickým štandardom (spolu v tejto rodine už tri prípady) . Ďalšie dva ochorenia sú v meste Brezno u súrodencov- Rómov zo slušného hygienického prostredia. Ostatné dva nové sú súvisiace prípady ochorení u dospelých osôb z okolia Brezna," konštatovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.
Celkovo 16 ochorení
Ako uviedla pracovníčka odboru epidemiológie Monika Musilová, všetci mali klinické príznaky, svedčiace o žltačke typu A . Protilátky ochorenia boli potvrdené aj laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A u všetkých pacientov. "Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené v plnom rozsahu. V epidemiologickom šetrení sa pokračuje. Spolu je v tejto – tri týždne trvajúcej epidémii hlásených 16 ochorení," doplnila.
Hygiena na prvom mieste
Tolnayová doplnila, že žltačka patrí medzi ochorenia, ktorým hovoríme choroba špinavých rúk. Tento názov vznikol podľa spôsobu prenosu fekálne–orálnou cestou.
Vírus sa do vonkajšieho prostredia totiž vylučuje stolicou a do tela sa dostáva ústami (cestou špinavých rúk alebo znečistenej potravy).
K znečisteniu rúk môže dôjsť pri dotýkaní sa rôznych predmetov - tyč v autobuse, nákupné vozíky, kľučky na dverách. Potrava môže byť znečistená aj rukami osoby, ktorá stravu pripravovala. Hoci je bez príznakov ochorenia, môže byť v inkubačnom čase a vírus vylučovať stolicou.
"Pôvodcom infekcie je vírus hepatitídy A, ktorý je veľmi odolný voči vonkajším vplyvom a preto sa dlhodobo v prostredí udržuje. Inkubačný čas ochorenia je veľmi dlhý – trvá 15 až 50 dní. Prvým krokom k ochrane je dodržiavanie zásad osobnej hygieny v ktorej dominuje umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinnou formou ochrany je však očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní," doplnila.
Autor: ETA