Pondelok, 25. jún, 2018 | Meniny má Tadeáš

Mäso brazílskeho pôvodu sa našlo aj v Banskobystrickom kraji

Išlo o zariadenia spoločného stravovania, našlo sa tu takmer 4 tisíc kilogramov tohto mäsa.

Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Mäso brazílskeho pôvodu našli odborníci aj v zariadeniach spoločného stravovania v Banskobystrickom kraji. Vyplynulo to z rozsiahlych kontrol hygienikov.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová informovala, že pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva v kraji vykonali spolu 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania s cieľom vysledovať mäso brazílskeho pôvodu a výrobky z neho.

"Okrem toho oslovili 226 stravovacích prevádzkarní prostredníctvom mailov alebo telefonicky. „Podľa zistení, prípadne výsledkov laboratórnych analýz ukladáme príslušné opatrenia buď priamo na mieste - na stiahnutie mäsa z použitia na prípravu pokrmov, alebo sa pozastavuje mäso do doby potvrdenia jeho zdravotnej neškodnosti. V 187 zariadeniach spoločného stravovania v kraji bolo zistené mäso, ako aj mäsové prípravky pôvodom z Brazílie v celkovom množstve 3972,5 kg. Najčastejšie sa jednalo o mrazené kuracie prsia solené a mrazené kuracie pečienky“, informoval regionálny hygienik v Banskej Bystrici, profesor Cyril Klrement. Pri tejto príležitosti odborníci verejného zdravotníctva upozorňujú na dodržiavanie hygienických všeobecne platných zásad pri príprave pokrmov zo surovín rôzneho druhu a pôvodu, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia zhrnula do 10 zlatých pravidiel.

Článok pokračuje pod video reklamou

Desatoro „zlatých pravidiel“ k ochrane pred črevnými nákazami:

1. Výber zdravotne bezchybných potravín. Pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napr. pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyť.

2. Dokonalé preváranie potravín. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, podmienkou však je dosiahnutie teploty minimálne 70°C počas 20 minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny (napr. hydina pri kosti).

3. Konzumácia bezprostredne po uvarení. Pokiaľ sú uvarené pokrmy ponechané pri teplote miestnosti, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie.

4. Správne skladovanie potravín. Ak má byť strava pripravená v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60°C) alebo v chlade (pod 10°C). Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé do chladničky. Stred potravín môže zostať dlho nad 10°C a mikroorganizmy sa pomnožia.

5. Dôkladné zohrievanie potravín. Uvarené potraviny je potrebné zohrievať opäť pri teplote minimálne 70°C.

6. Zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu sekundárne kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo, použitím toho istého noža, dosky na krájanie a pod.

7. Umývanie rúk je nutné pred zahájením prípravy potravín, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín a samozrejme po použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa. Hnisavé ložiská na rukách musia byť vždy zakryté. Ruky môžu byť kontaminované i po dotyku domácich zvierat.

8. Čistota kuchynského zariadenia. Potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok. Prevenciou je udržiavať celé zariadenie v dokonalej čistote.

9. Ochrana potravín pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami, ktoré môžu tiež prenášať patogénne mikroorganizmy.

10. Používanie na prípravu potravy výhradne pitnej vody. Pokiaľ sú o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, je nutné ju prevariť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Tepelné hospodárstvo Moldava plánuje preinvestovať 600 tisíc eur
  2. Do you need to unwind after a stressful week at work?
  3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  4. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  5. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  6. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  7. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  8. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  9. Kreditná karta – áno alebo nie
  10. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 18 934
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 057
  3. Kreditná karta – áno alebo nie 8 036
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 319
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 723
  6. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 510
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 240
  8. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 164
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 470
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 884

Hlavné správy z MY Bystrica

Krajskí poslanci rokujú v Brezne

Poslanci budú rokovať o vkladoch do majetku aj o zvýšení najnižších miezd.

Sto rokov - sto lesníckych artefaktov

Návštevník si môže na výstave pozrieť  lesnícke náradie a nástroje, tak ako sa v priebehu storočia vyvíjali a používali

Plány na výstavbu paneláka na zelenej ploche ľudí z Fončordy nahnevali

S výstavbou nesúhlasí ani občianska rada Fončordy, mestu poslali pripomienky k zmenám a doplnkom územného plánu.

Nová obrazová publikácia približuje Horehronie z neba

Krásy regiónu Horehronie, zachytené z vtáčej perspektívy, približuje nová obrazová publikácia Horehronie z neba, ktorú symbolicky uviedli do života starostovia ôsmich obcí regiónu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Cez obec Strečno presmerujú dopravu z hlavného ťahu

Samospráva obce žiada, aby investor stavby zabezpečil pre obyvateľov bezpečnosť.

FOTO: Ako sme sa v martinskom amfiku bavili na koncerte IMT Smile

Zaplnený amfiteárer tancoval, spieval, jednoducho, skvele sa bavil. Ivan Tásler to so svojou kapelou riadne rozbalil, ľudia sa rýchlo dostali do varu. Koncert bol veľým zážitkom.

Pozrite si, ako pálili jánske ohne v Pezinku

Aj tento rok sa v Pezinku pálili jánske ohne. Pozrite si našu fotogalériu.

Zachránila topiace sa dievča, no ona šťastie nemala

Saška Nociarová, nositeľka zlatého záchranárskeho kríža, je už päť rokov v bdelej kóme.

Vybrali SME



Už ste čítali?