Štvrtok, 8. december, 2022 | Meniny má Marína

Mäso brazílskeho pôvodu sa našlo aj v Banskobystrickom kraji

Išlo o zariadenia spoločného stravovania, našlo sa tu takmer 4 tisíc kilogramov tohto mäsa.

Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Mäso brazílskeho pôvodu našli odborníci aj v zariadeniach spoločného stravovania v Banskobystrickom kraji. Vyplynulo to z rozsiahlych kontrol hygienikov.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová informovala, že pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva v kraji vykonali spolu 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania s cieľom vysledovať mäso brazílskeho pôvodu a výrobky z neho.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Okrem toho oslovili 226 stravovacích prevádzkarní prostredníctvom mailov alebo telefonicky. „Podľa zistení, prípadne výsledkov laboratórnych analýz ukladáme príslušné opatrenia buď priamo na mieste - na stiahnutie mäsa z použitia na prípravu pokrmov, alebo sa pozastavuje mäso do doby potvrdenia jeho zdravotnej neškodnosti. V 187 zariadeniach spoločného stravovania v kraji bolo zistené mäso, ako aj mäsové prípravky pôvodom z Brazílie v celkovom množstve 3972,5 kg. Najčastejšie sa jednalo o mrazené kuracie prsia solené a mrazené kuracie pečienky“, informoval regionálny hygienik v Banskej Bystrici, profesor Cyril Klrement. Pri tejto príležitosti odborníci verejného zdravotníctva upozorňujú na dodržiavanie hygienických všeobecne platných zásad pri príprave pokrmov zo surovín rôzneho druhu a pôvodu, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia zhrnula do 10 zlatých pravidiel.

SkryťVypnúť reklamu

Desatoro „zlatých pravidiel“ k ochrane pred črevnými nákazami:

1. Výber zdravotne bezchybných potravín. Pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napr. pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyť.

2. Dokonalé preváranie potravín. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, podmienkou však je dosiahnutie teploty minimálne 70°C počas 20 minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny (napr. hydina pri kosti).

3. Konzumácia bezprostredne po uvarení. Pokiaľ sú uvarené pokrmy ponechané pri teplote miestnosti, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie.

4. Správne skladovanie potravín. Ak má byť strava pripravená v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60°C) alebo v chlade (pod 10°C). Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé do chladničky. Stred potravín môže zostať dlho nad 10°C a mikroorganizmy sa pomnožia.

SkryťVypnúť reklamu

5. Dôkladné zohrievanie potravín. Uvarené potraviny je potrebné zohrievať opäť pri teplote minimálne 70°C.

6. Zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu sekundárne kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo, použitím toho istého noža, dosky na krájanie a pod.

7. Umývanie rúk je nutné pred zahájením prípravy potravín, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín a samozrejme po použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa. Hnisavé ložiská na rukách musia byť vždy zakryté. Ruky môžu byť kontaminované i po dotyku domácich zvierat.

8. Čistota kuchynského zariadenia. Potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok. Prevenciou je udržiavať celé zariadenie v dokonalej čistote.

SkryťVypnúť reklamu

9. Ochrana potravín pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami, ktoré môžu tiež prenášať patogénne mikroorganizmy.

10. Používanie na prípravu potravy výhradne pitnej vody. Pokiaľ sú o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, je nutné ju prevariť.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf sporiteľne: Synovia ma inšpirujú, čo čítať a koho sledovať
  2. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  5. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  6. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  8. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  1. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  2. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  3. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  4. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  5. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  6. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  7. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  8. Auto do 14-tisíc už nekúpite. Zvážte radšej prenájom
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 719
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 615
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 920
  4. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 292
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 002
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 285
  7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 274
  8. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 148

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Vianočné zvyky a obyčaje
  2. Stano Kočiš: A.I.
  3. Eva Gallova: Moji milí Slováci, vrátil som sa!
  4. Štefan Vidlár: Amorove drony
  5. Soňa Kallová: Slovenská pošta
  6. Peter Štefãnik: Izraelská lekcia pre Róberta Fica
  7. Dominika Dongova: Milý muž, TOTO tvoja žena chce, hoci ti to nepovie..
  8. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (7): O rozdieloch v cikaní – Namíbia vs. Európa
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 14 589
  2. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 13 411
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 11 813
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 987
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 669
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 395
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 271
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 1 814
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ilustračná fotografia.

V súčasnosti bola budova nevyužívaná.


5 h
Vodič s migrantmi zmenil smer jazdy hneď, ako zbadal policajnú hliadku.

Vodič zmenil smer jazdy a tým sa prezdradil.


SITA 7 h
Ilustračná fotografia ochorenia.

Pôvodcom svrabu je mikroskopický, maximálne pol milimetra veľký roztoč.


7 h
Ilustračné foto.

Spustená bude v januári.


TASR 7. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obrovský kaštieľ bol blízko zániku, teraz ukrýva atrakciu, ktorá láka ľudí z celého Slovenska.


7. dec

Ak petíciou neuspejú, riaditeľ nemocnice chce držať hladovku.


15 h

Opäť sa v čase, keď nie je futbalová sezóna, vraciame k článkom o futbalových rozhodcoch, ktoré sme začali už vlani. Dnes vám predstavíme mladú začínajúcu rozhodkyňu, šestnásťročnú Katarínu Hrčovú.


7. dec

Zachoval sa malý parčík na jej počesť.


7. dec

Blogy SME

  1. Anton Kaiser: Vianočné zvyky a obyčaje
  2. Stano Kočiš: A.I.
  3. Eva Gallova: Moji milí Slováci, vrátil som sa!
  4. Štefan Vidlár: Amorove drony
  5. Soňa Kallová: Slovenská pošta
  6. Peter Štefãnik: Izraelská lekcia pre Róberta Fica
  7. Dominika Dongova: Milý muž, TOTO tvoja žena chce, hoci ti to nepovie..
  8. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (7): O rozdieloch v cikaní – Namíbia vs. Európa
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 14 589
  2. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 13 411
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 11 813
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 987
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 669
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 395
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 271
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 1 814
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu