Mäso brazílskeho pôvodu sa našlo aj v Banskobystrickom kraji

Išlo o zariadenia spoločného stravovania, našlo sa tu takmer 4 tisíc kilogramov tohto mäsa.

Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Mäso brazílskeho pôvodu našli odborníci aj v zariadeniach spoločného stravovania v Banskobystrickom kraji. Vyplynulo to z rozsiahlych kontrol hygienikov.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová informovala, že pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva v kraji vykonali spolu 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania s cieľom vysledovať mäso brazílskeho pôvodu a výrobky z neho.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Okrem toho oslovili 226 stravovacích prevádzkarní prostredníctvom mailov alebo telefonicky. „Podľa zistení, prípadne výsledkov laboratórnych analýz ukladáme príslušné opatrenia buď priamo na mieste - na stiahnutie mäsa z použitia na prípravu pokrmov, alebo sa pozastavuje mäso do doby potvrdenia jeho zdravotnej neškodnosti. V 187 zariadeniach spoločného stravovania v kraji bolo zistené mäso, ako aj mäsové prípravky pôvodom z Brazílie v celkovom množstve 3972,5 kg. Najčastejšie sa jednalo o mrazené kuracie prsia solené a mrazené kuracie pečienky“, informoval regionálny hygienik v Banskej Bystrici, profesor Cyril Klrement. Pri tejto príležitosti odborníci verejného zdravotníctva upozorňujú na dodržiavanie hygienických všeobecne platných zásad pri príprave pokrmov zo surovín rôzneho druhu a pôvodu, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia zhrnula do 10 zlatých pravidiel.

SkryťVypnúť reklamu

Desatoro „zlatých pravidiel“ k ochrane pred črevnými nákazami:

1. Výber zdravotne bezchybných potravín. Pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napr. pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyť.

2. Dokonalé preváranie potravín. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, podmienkou však je dosiahnutie teploty minimálne 70°C počas 20 minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny (napr. hydina pri kosti).

3. Konzumácia bezprostredne po uvarení. Pokiaľ sú uvarené pokrmy ponechané pri teplote miestnosti, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie.

4. Správne skladovanie potravín. Ak má byť strava pripravená v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60°C) alebo v chlade (pod 10°C). Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé do chladničky. Stred potravín môže zostať dlho nad 10°C a mikroorganizmy sa pomnožia.

SkryťVypnúť reklamu

5. Dôkladné zohrievanie potravín. Uvarené potraviny je potrebné zohrievať opäť pri teplote minimálne 70°C.

6. Zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu sekundárne kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo, použitím toho istého noža, dosky na krájanie a pod.

7. Umývanie rúk je nutné pred zahájením prípravy potravín, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín a samozrejme po použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa. Hnisavé ložiská na rukách musia byť vždy zakryté. Ruky môžu byť kontaminované i po dotyku domácich zvierat.

8. Čistota kuchynského zariadenia. Potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok. Prevenciou je udržiavať celé zariadenie v dokonalej čistote.

SkryťVypnúť reklamu

9. Ochrana potravín pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami, ktoré môžu tiež prenášať patogénne mikroorganizmy.

10. Používanie na prípravu potravy výhradne pitnej vody. Pokiaľ sú o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, je nutné ju prevariť.

Autor: ETA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  1. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  3. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  4. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  5. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  6. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 860
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 696
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 595
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 318
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 899
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 805
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 711
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 642
  1. Robert Štepaník: diel 124 - pod čiarou / Veľká noc a jej symbolika alebo Čo na nej „slniečkoví“ ľudia neznášajú?
  2. Štefan Šturdzík: Bicykel
  3. Vladimír Bojničan: Demokracia znesie len jeden prívlastok: liberálna. Všetky ostatné sú len maskou tyranie.
  4. Juraj Tušš: Dobro vs. zlo
  5. Rado Surovka: Zrátali to korupčníkom
  6. Peter Blaškovitš: Čo dnes hýbe spoločnosťou
  7. Miroslav Daniš: NESÚHLASÍM s návrhom Urbanistickej štúdie zóny Staré letisko Vajnory
  8. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 31 262
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 349
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 669
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 17 587
  5. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 11 309
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 238
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 9 640
  8. Martin Fronk: Hrady pre milionárov: Ako biznis oživí ruiny, ktoré štát ignoruje 6 774
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

UCED, energetická divízia skupiny CREDITAS, oslávila 1. apríla 2025 desiate výročie od založenia.


Ilustračné foto.

Štátni ochranári vyzývajú návštevníkov hôr k vyššej opatrnosti.


2
Ilustračná fotografia.

Incident sa nezaobišiel bez zranení.


21

Zavádzanie rezidentských zón prinieslo požadovaný efekt.


1
  1. Robert Štepaník: diel 124 - pod čiarou / Veľká noc a jej symbolika alebo Čo na nej „slniečkoví“ ľudia neznášajú?
  2. Štefan Šturdzík: Bicykel
  3. Vladimír Bojničan: Demokracia znesie len jeden prívlastok: liberálna. Všetky ostatné sú len maskou tyranie.
  4. Juraj Tušš: Dobro vs. zlo
  5. Rado Surovka: Zrátali to korupčníkom
  6. Peter Blaškovitš: Čo dnes hýbe spoločnosťou
  7. Miroslav Daniš: NESÚHLASÍM s návrhom Urbanistickej štúdie zóny Staré letisko Vajnory
  8. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 31 262
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 349
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 669
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 17 587
  5. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 11 309
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 238
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 9 640
  8. Martin Fronk: Hrady pre milionárov: Ako biznis oživí ruiny, ktoré štát ignoruje 6 774
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu