Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita

Mäso brazílskeho pôvodu sa našlo aj v Banskobystrickom kraji

Išlo o zariadenia spoločného stravovania, našlo sa tu takmer 4 tisíc kilogramov tohto mäsa.

Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Mäso brazílskeho pôvodu našli odborníci aj v zariadeniach spoločného stravovania v Banskobystrickom kraji. Vyplynulo to z rozsiahlych kontrol hygienikov.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová informovala, že pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva v kraji vykonali spolu 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania s cieľom vysledovať mäso brazílskeho pôvodu a výrobky z neho.

"Okrem toho oslovili 226 stravovacích prevádzkarní prostredníctvom mailov alebo telefonicky. „Podľa zistení, prípadne výsledkov laboratórnych analýz ukladáme príslušné opatrenia buď priamo na mieste - na stiahnutie mäsa z použitia na prípravu pokrmov, alebo sa pozastavuje mäso do doby potvrdenia jeho zdravotnej neškodnosti. V 187 zariadeniach spoločného stravovania v kraji bolo zistené mäso, ako aj mäsové prípravky pôvodom z Brazílie v celkovom množstve 3972,5 kg. Najčastejšie sa jednalo o mrazené kuracie prsia solené a mrazené kuracie pečienky“, informoval regionálny hygienik v Banskej Bystrici, profesor Cyril Klrement. Pri tejto príležitosti odborníci verejného zdravotníctva upozorňujú na dodržiavanie hygienických všeobecne platných zásad pri príprave pokrmov zo surovín rôzneho druhu a pôvodu, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia zhrnula do 10 zlatých pravidiel.

Desatoro „zlatých pravidiel“ k ochrane pred črevnými nákazami:

1. Výber zdravotne bezchybných potravín. Pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napr. pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyť.

2. Dokonalé preváranie potravín. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, podmienkou však je dosiahnutie teploty minimálne 70°C počas 20 minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny (napr. hydina pri kosti).

3. Konzumácia bezprostredne po uvarení. Pokiaľ sú uvarené pokrmy ponechané pri teplote miestnosti, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie.

4. Správne skladovanie potravín. Ak má byť strava pripravená v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60°C) alebo v chlade (pod 10°C). Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé do chladničky. Stred potravín môže zostať dlho nad 10°C a mikroorganizmy sa pomnožia.

5. Dôkladné zohrievanie potravín. Uvarené potraviny je potrebné zohrievať opäť pri teplote minimálne 70°C.

6. Zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu sekundárne kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo, použitím toho istého noža, dosky na krájanie a pod.

7. Umývanie rúk je nutné pred zahájením prípravy potravín, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín a samozrejme po použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa. Hnisavé ložiská na rukách musia byť vždy zakryté. Ruky môžu byť kontaminované i po dotyku domácich zvierat.

8. Čistota kuchynského zariadenia. Potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok. Prevenciou je udržiavať celé zariadenie v dokonalej čistote.

9. Ochrana potravín pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami, ktoré môžu tiež prenášať patogénne mikroorganizmy.

10. Používanie na prípravu potravy výhradne pitnej vody. Pokiaľ sú o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, je nutné ju prevariť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 48 361
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 359
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 024
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 001
  5. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 9 647
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 645
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 6 209
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 540
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 247
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 790

Hlavné správy z MY Bystrica

Autobusy a trolejbusy pôjdu cez sviatky v obmedzenom režime (+HARMONOGRAM)

So zmenami v dopravnom režime počítajte od 24. decembra do 7. januára budúceho roka.

V mestskej časti Radvaň plánuje samospráva vybudovať Mestský mládežnícky štadión

Takmer 84 miliónov eur zahŕňa rozpočet Banskej Bystrice na rok 2019 schválený poslancami na utorkovom rokovaní.

Nový prístroj umožní šetrnejšiu diagnostiku pľúcnych nádorov

Kryobiopsia v pneumológii predstavuje veľmi sľubnú metodiku získavania bioptických vzoriek.

V Predajnej zasahovali hasiči pri požiari auta

Presnú príčinu stanoví zisťovateľ.

Na niektorých miestach regiónu hrozí poľadovica a hmla

Výstraha prvého stupňa platí aj pre okresy Banská Bystrica a Brezno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Účtovníčka obrala školu o desaťtisíce eur. Nebolo to prvý raz

Účtovníčka obrala základnú školu v Starej Turej o viac ako 30 000 eur. Sudca okresného súdu v Novom Meste nad Váhom ju vzal v piatok do väzby.

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o jedného z prvých výrobcov nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Polícia pátra po nezvestnej 14-ročnej Timei zo Žiliny

Odišla do školy, z ktorej sa nevrátila.

Vybrali SME

Už ste čítali?