BANSKÁ BYSTRICA. Tradičná chuť jari – Otváranie Bánoša. Pod týmto sloganom sa nieslo v sobotu otváranie poľnohospodárskej sezóny v našom kraji.
Organizátori obľúbeného podujatia - Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja, Stredná odborná škola Pod Bánošom, Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, mesto Banská Bystrica a Banskobytrický samosprávny kraj opäť zorganizovali podujatie, ktoré je prezentáciou kvality slovenských farmárov a remeselníkov.
Aj počas tejto akcie sa mohli návštevníci zoznámiť s kvalitnými domácimi produktmi z Horehronia, Gemera, Novohradu, Podpoľania, Hontu a Tekova.
Nechýbali praktické rady
Našli tu naozaj široký sortiment výrobkov od syrov, oštiepkov, pareníc, cez gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie až po rôzne druhy domácich nápojov. Na vlastné oči mohli vidieť ukážky výroby pareníc, vyskúšať si štepenie a ošetrenie ovocných stromčekov. Jozef Sekan z okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Banskej Bystrici hovorí, že o predvádzanie ošetrenia ovocných stromov je vždy veľký záujem, keďže dnes už mnohí ľudia tento kumšt neovládajú. „Ak sa stromček neodborne ošetrí, alebo zaštepí, prinesie to viac škody ako úžitku,“ dodal. Na podujatí sa predstavili aj včelári, remeselníci, drobnochovatelia, akciu spestrili atrakcie pre deti, vystúpenia ľudovej hudby Jána Maka, či detského folklórneho súboru Radosť.
Ľudí neodradilo ani počasie
Riaditeľ SOŠ pod Bánošom Pavel Fiľo bol príjemne prekvapený, že napriek pomerne chladnému počasiu prišlo pod Bánoš množstvo ľudí. „Predpovede na tento deň neboli priaznivé, no aspoň dopoludnia nás počasie nesklamalo a aspoň chvíľami sa ukázalo aj slnko,“ dodal s tým, že najväčší záujem zaznamenali o priamu prezentáciu výroby farmárskych a remeselných výrobkov a tiež o tradičné slovenské jedlá.
Autor: ETA