TURECKÁ. Už tradične patria dva letné dni pripomínaniu kultúry podujatiu, ktoré pred 22 rokmi založil obyvateľ tejto malebnej dedinky v kopcoch Svetlan Turčan. Haluškové majstrovstvo sa často pripisuje Terchovej či Detve, je to však práve Turecká, ktorá to všetko začala a pokračuje dlhodobo v organizácii Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek.
Najlepšie na svete
Haluškové slávnosti oslávili 23. rok svojho vzniku, kedy Turčan v krčme U Maka započal tradíciu varenia a jedenia typickej slovenskej pochutiny, čo pripomenul aj pri slávnostnom otvorení. „Začínali sme v 95. roku a pokračujeme dodnes. Varíme tu stále fantastické halušky, najlepšie na svete,“ chválil bryndzovú dobrotu.
Svoje povedal na úvod aj starosta obce Ivan Janovec, ktorý spomínal najmä na minulý ročník. Ten zažil menšie komplikácie. „Pred rokom sme tu bojovali s počasím. Dúfajme, že tento rok to rovnaké už nebude. Akékoľvek podmienky však budeme mať, verím, že sa zídeme v čo najväčšom počte,“ povedal. Jeho túžba sa naplnila a počas obidvoch dní bolo počasie viac než priaznivé.
Ochutnávka aj pre zámorie
Počas celého víkendu sa mohli ľudia okrem vynikajúceho jedla tešiť aj na skvelý kultúrny program. Medzi hlavné hviezdy podujatia patrili kapely Texas, Galaxy BB, Kmeťoband či Robo Kazík. O tanečnú vložku sa postarali FS Bajerovčan či FS Bystrina, pozornosť divákov sa však upierala na skupinu Slovak Rozmarín Dancers.
Do Tureckej prišla až z ďalekej Kanady. Deti so slovenskými koreňmi sa v zámorí učia našim tradíciám, čo podotkol aj vedúci súboru Pavol Križan. „Podujatie je mimoriadne dôležité a vzácne tým, že sa udržujú ľudové tradície. Sme tu od prvého júla, precestovali sme kus Slovenska a táto dedina sa premenila na príjemné prostredie. Na túto udalosť nezabúdame a všade ju propagujeme. Aj v Kanade vedia o našich haluškách,“ skonštatoval Križan.
Deti zo skupiny následne zaspievali po slovensky a venovali starostovi Janovcovi symbol ich súboru – rozmarín. „Prišli na Slovensko iba kvôli našim haluškám. Myslím, že to hovorí za všetko,“ tešil sa Janovec. „Udalosť v Tureckej tak presiahla hranice Európy, zo slovenských turčianskych halušiek sa stali svetové halušky,“ dodal.
Rýchlejší vyhráva
Zatiaľ, čo si návštevníci vychutnávali navarené halušky, lokše, klobásky či popíjali pivo, 12 družstiev súťažilo v tom, kto najrýchlejšie navarí a zje tri kilá halušiek. Združeniu Ostrogrúnska partička sa to podarilo za skvelých 26 minút, čím prekonali všetkých. Samotné jedenie pritom trvalo iba dve minúty. V druhej kategórii „Halušky 1000 chutí“, kde sme sa stretli napríklad s haluškami na sladko, dominovali Majs3 z Ni3, ktorí navarili a zjedli svoju porciu za 36 minút. Tieto dve družstvá sa tak stali majstrami Európy a zabavili aj všetkých návštevníkov, ktorí zotrvali na podujatí až do neskorých nočných hodín.