Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Stanovisko Jána Noska je definitívne. Bude kandidovať na predsedu BBSK?

Odpoveď súčasného primátora mesta je jednoznačná.

Ján Nosko.(Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický primátor Ján Nosko vylúčil, že by sa v novembrových voľbách do vyšších územných celkov mohol uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). "Kandidatúru na župana vylučujem. Budem naďalej plniť mandát od Banskobystričanov a robiť všetko pre to, aby som ich nesklamal. Verím, že sa v župných voľbách dobre rozhodnú," zverejnil v stredu (26.7.) na sociálnej sieti.

Odpovedal tak na viaceré špekulácie o tom, že by sa mohol stať kandidátom na šéfa kraja s podporou najsilnejšej politickej strany Smer-SD. V ostatných komunálnych voľbách totiž kandidoval za primátora ako nezávislý s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Nosko si za svoj jasný postoj vyslúžil na sociálnej sieti uznanie ľudí, ktorí napríklad napísali: "Ako kandidát na župana ste mali veľké šance. Urobili ste rozhodnutie, ktoré v tejto dobe spraví málokto (v podstate nikto) - rozhodli ste sa ´len´ pre naše mesto."

Podobne jeho rozhodnutie okomentoval i kandidát na predsedu BBSK Martin Klus: "Politika nás dostáva do situácií, kedy nie vždy spolu súhlasíme. Toto stanovisko je však hodné politickej osobnosti. Palec hore, pán primátor."

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v máji pre TASR konštatoval, že ich strana nevstúpi do volieb s vlastným straníckym kandidátom. Neuviedol však, koho vo voľbách v BBSK podporia. Aj preto začali vznikať šumy okolo Noska. "Prieskumy ukazujú, že je šanca poraziť terajšieho župana, ale nesmie to byť robené spôsobom, že každá strana si tu ide hrať svoje politické hry a stavať si svojich kandidátov. V BBSK musí platiť úplne iný typ politiky než napríklad v iných krajoch. Pevne verím, že s predsedami politických strán nájdeme, a možno nie na regionálnej úrovni, ale priamo až v Bratislave, zhodu. Smer-SD nevstupuje do volieb v BBSK s vlastným straníckym kandidátom. Deklaroval som a budem hocikedy verejne deklarovať, že Smer-SD podporí najsilnejšieho kandidáta, ktorý bude mať najväčšie šance poraziť terajšieho župana, a to bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany pochádza, alebo je nezávislý a aké je jeho zázemie," reagoval vtedy pre TASR Pellegrini.

To podľa neho bude zjavné z prieskumov, ktoré si strany dajú urobiť. Termín, kedy by malo byť jasné, ktorého kandidáta na šéfa BBSK Smer-SD podporí, odhadol na koniec leta. O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, miestny podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), nie je ešte isté. "Predpokladám, že do konca leta určite zvoláme tlačovku, kde to oznámime," povedal pred pár dňami.

Spravodajstvo

1. Poslanci schválili financovanie kúpy bytového domu na ŠLN, budú tam nájomné byty pre mladé rodiny 392
  2. Chýba zákon o cestovnom ruchu, riešil by masívne navštevované malé obce Foto 390
  3. Banská Bystrica ústupila. Ak kluby zahlasujú, Országh pôjde na ZOH 199
  4. Na strednom Slovensku husto sneží, Donovaly a Šturec uzatvorili pre nákladné autá 105
  5. Dôchodca z Bystrice naletel podvodníkom. Našli si ho na ulici 72
  6. V Zadných Derešoch na južnej strane Chopku dnes zablúdil 36-ročný lyžiar 69
  7. Upírov v dejinách Európy priblíži v Zelenej sieni etnologička 68
  8. Psíka majiteľ uviazal o stĺp pri ceste a zmizol 67
  9. Výrazné nasvietenie frekventovaných priechodov zvýši bezpečnosť chodcov v Brezne 57
  10. Lyžiar stratil na hrebeni Nízkych Tatier orientáciu, v panike prišiel aj o lyže 51

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Na základe tohto uznesenia sa mesto bude uchádzať o podporu štátu.

Chýba zákon o cestovnom ruchu, riešil by masívne navštevované malé obce

Obec Donovaly je známa nielen lyžiarskym strediskom, ale aj ako centrum turistického ruchu v letných mesiacoch.

Banská Bystrica ústupila. Ak kluby zahlasujú, Országh pôjde na ZOH

Prezident SZĽH získal od tipsportligových klubov súhlas na preloženie štyroch zo siedmich kôl počas ZOH.

Aktualizovaná informácia: Popoludní sa situácia stabilizovala, oba horské priechody sú momentálne prejazdné bez obmedzení.

Dôchodca z Bystrice naletel podvodníkom. Našli si ho na ulici

Dôverčivý dôchodca z Banskej Bystrice sa stal obeťou podvodníkov. Neznámych ľudí zobral k sebe domov a sám sa im ponúkol, že pre nich pôjde vybrať peniaze z banky.

Blízke regióny

V lavíne zahynul poľský skialpinista

Západné Tatry majú prvú tohtoročnú obeť. V lavíne tam včera zahynul mladý skialpinista.

Nové zistenia prepisujú históriu: Lučenec je starší ako sa doteraz uvádzalo

Lučenec sa v historických dokumentoch spomína omnoho skôr, ako sme si doteraz mysleli.

V Lučenci našli zamrznutého muža

Smutné ráno na Ľadove.

V Lučenci otvoril plesovú sezónu Reprezentačný ples mesta (+FOTO)

Zaplesať si prišla aj Sisa Lelkes Sklovská, ktorú uchvátili priestory historickej budovy.

Radoslav Čičmanec: Zánik klubov je prebiehajúca hrozba

So staronovým predsedom ObFZ Lučenec sme zbilancovali uplynulé roky a porozprávali sme sa o úspechoch i starostiach zväzu.

Všetky správy

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

Po streľbe v petržalskom paneláku zostali dvaja mŕtvi

Na chodbe tam našli telo ženy a muža, na mieste našli dieťa.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Nechcel som, aby Nasťa odišla z Ruska. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ruský biatlon je v útlme. Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.