Utorok, 19. september, 2017 | Meniny má Konštantín
Pridajte si svoje mesto

Stanovisko Jána Noska je definitívne. Bude kandidovať na predsedu BBSK?

Odpoveď súčasného primátora mesta je jednoznačná.

Ján Nosko.(Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický primátor Ján Nosko vylúčil, že by sa v novembrových voľbách do vyšších územných celkov mohol uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). "Kandidatúru na župana vylučujem. Budem naďalej plniť mandát od Banskobystričanov a robiť všetko pre to, aby som ich nesklamal. Verím, že sa v župných voľbách dobre rozhodnú," zverejnil v stredu (26.7.) na sociálnej sieti.

Odpovedal tak na viaceré špekulácie o tom, že by sa mohol stať kandidátom na šéfa kraja s podporou najsilnejšej politickej strany Smer-SD. V ostatných komunálnych voľbách totiž kandidoval za primátora ako nezávislý s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Nosko si za svoj jasný postoj vyslúžil na sociálnej sieti uznanie ľudí, ktorí napríklad napísali: "Ako kandidát na župana ste mali veľké šance. Urobili ste rozhodnutie, ktoré v tejto dobe spraví málokto (v podstate nikto) - rozhodli ste sa ´len´ pre naše mesto."

Podobne jeho rozhodnutie okomentoval i kandidát na predsedu BBSK Martin Klus: "Politika nás dostáva do situácií, kedy nie vždy spolu súhlasíme. Toto stanovisko je však hodné politickej osobnosti. Palec hore, pán primátor."

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v máji pre TASR konštatoval, že ich strana nevstúpi do volieb s vlastným straníckym kandidátom. Neuviedol však, koho vo voľbách v BBSK podporia. Aj preto začali vznikať šumy okolo Noska. "Prieskumy ukazujú, že je šanca poraziť terajšieho župana, ale nesmie to byť robené spôsobom, že každá strana si tu ide hrať svoje politické hry a stavať si svojich kandidátov. V BBSK musí platiť úplne iný typ politiky než napríklad v iných krajoch. Pevne verím, že s predsedami politických strán nájdeme, a možno nie na regionálnej úrovni, ale priamo až v Bratislave, zhodu. Smer-SD nevstupuje do volieb v BBSK s vlastným straníckym kandidátom. Deklaroval som a budem hocikedy verejne deklarovať, že Smer-SD podporí najsilnejšieho kandidáta, ktorý bude mať najväčšie šance poraziť terajšieho župana, a to bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany pochádza, alebo je nezávislý a aké je jeho zázemie," reagoval vtedy pre TASR Pellegrini.

To podľa neho bude zjavné z prieskumov, ktoré si strany dajú urobiť. Termín, kedy by malo byť jasné, ktorého kandidáta na šéfa BBSK Smer-SD podporí, odhadol na koniec leta. O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, miestny podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), nie je ešte isté. "Predpokladám, že do konca leta určite zvoláme tlačovku, kde to oznámime," povedal pred pár dňami.

Spravodajstvo

1. Novú autobusovú stanicu budeme oslavovať tri dni. Pozrite si kompletný program Foto 4 718
  2. Novú autobusovú stanicu otvoria vo štvrtok 498
  3. Podobu budúceho parčíka Tajovka navrhnú obyvatelia 165
  4. V okrese Brezno rozdajú 691 potravinových balíčkov pomoci 161
  5. VOĽBY: V banskobystrickej Záhrade sa predstavia štyria najsilnejší kandidáti na župana 160
  6. Svet v Bystrici, Bystrica vo svete – to je Terminal 109
  7. Kandidáti na predsedu BBSK uzavreli dohodu o spoločnom programe a prieskume 96
  8. FOTO: NC Terminal je tesne pred otvorením. Pozrite sa, ako vyzerajú finálne úpravy 89
  9. FOTO: Lesy SR vybudovali priechodové bránky vo zvernici Biela Skala II 88
  10. V Brezne spúšťajú pilotný projekt - do škôlok zavádzajú hravú formu angličtiny 73

Riešime za Vás

Vrak auta

Vrak auta

V riešení
Chodník pred Strážovskou 1

Chodník pred Strážovskou 1

V riešení
Pridaj svoj podnet

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Novú autobusovú stanicu budeme oslavovať tri dni. Pozrite si kompletný program

Na stanici bude mať po prvý raz v histórii svoje miesto aj mestská hromadná doprava.

Novú autobusovú stanicu otvoria vo štvrtok

Novú autobusovú stanicu v Banskej Bystrici, ktorá je označovaná za najmodernejšiu na Slovensku, otvoria 21. septembra o 9.00 h.

Podobu budúceho parčíka Tajovka navrhnú obyvatelia

V stredu o 16:30 sa na Švermovej ulici pri hoteli Dixon uskutoční plánovacie stretnutie k novej oddychovo-relaxačnej zóne Tajovka, ktorá dá novú tvár v súčasnosti zanedbaným pozemkom v blízkosti plážového kúpaliska.

V okrese Brezno rozdajú 691 potravinových balíčkov pomoci

Ľuďom odkázaným na pomoc v okrese Brezno potravinové balíčky dodajú v termíne od 18. do 25. septembra. Príjemcov vybralo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, distribúciu má na starosti Slovenský Červený kríž.

Druhá verejná diskusia s kandidátmi na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa uskutoční v stredu 20. septembra.

Blízke regióny

V Bzovíku vzniká jedna z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

Surové kravské mlieko bude primárne smerovať na domáci trh.

Zvolenská SAD zvýši platy vybraným zamestnancom

Platy o šesť percent im zvýšia so spätnou platnosťou.

Škôlka, v ktorej rozhodujú deti

Atmosféra je celkom odlišná od tradičnej škôlky.

Soboťania sú rozhorčení. Štvorprúdovka má viesť len po Lučenec

Ľudia z regiónu, ktorý patrí medzi najzaostalejšie v krajine, si od plného profilu R2 sľubovali veľa.

Opitý havaroval a nemal papiere

Včera popoludní havarovalo Liptovskom Petre Daewoo Tico.

Všetky správy

Na Slovensku je len desať miest, aj z tých sa väčšina scvrkáva

Za mesto sa podľa kritérií Európskej únie považuje sídlo s najmenej 50-tisíc obyvateľmi.

Po vražde rozhodcu sa vrátil k hokeju. Ščurkovi v Košiciach diváci tlieskali

Hokej sa hrá pre fanúšikov a každý z nich má právo na svoj názor, tvrdí hokejista Ladislav Ščurko.

Poučný rok. Sagan už vie, že prvý, koho sa budú chcieť zbaviť, je on

V tomto roku sa majstrovi sveta nepodarilo priblížiť k vlaňajšej úspešnej sezóne.

Ficove hodinky, Dankov Mustang či Kiskov dom majetkové priznania neukážu

Predseda SNS Andrej Danko prišiel počas roka podľa majetkového priznania o osem áut.

Pellegriniho úradníčka má blízko k IT firme spájanej s Počiatkom

Šéfka sekcie Pellegriniho úradu Denisa Žiláková má udržiavať intímny vzťah so šéfom Anextu, ktorý zarába na štátnych zákazkách.

Kam vyraziť