Pondelok, 20. november, 2017 | Meniny má Félix
Pridajte si svoje mesto

Stanovisko Jána Noska je definitívne. Bude kandidovať na predsedu BBSK?

Odpoveď súčasného primátora mesta je jednoznačná.

Ján Nosko.(Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický primátor Ján Nosko vylúčil, že by sa v novembrových voľbách do vyšších územných celkov mohol uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). "Kandidatúru na župana vylučujem. Budem naďalej plniť mandát od Banskobystričanov a robiť všetko pre to, aby som ich nesklamal. Verím, že sa v župných voľbách dobre rozhodnú," zverejnil v stredu (26.7.) na sociálnej sieti.

Odpovedal tak na viaceré špekulácie o tom, že by sa mohol stať kandidátom na šéfa kraja s podporou najsilnejšej politickej strany Smer-SD. V ostatných komunálnych voľbách totiž kandidoval za primátora ako nezávislý s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Nosko si za svoj jasný postoj vyslúžil na sociálnej sieti uznanie ľudí, ktorí napríklad napísali: "Ako kandidát na župana ste mali veľké šance. Urobili ste rozhodnutie, ktoré v tejto dobe spraví málokto (v podstate nikto) - rozhodli ste sa ´len´ pre naše mesto."

Podobne jeho rozhodnutie okomentoval i kandidát na predsedu BBSK Martin Klus: "Politika nás dostáva do situácií, kedy nie vždy spolu súhlasíme. Toto stanovisko je však hodné politickej osobnosti. Palec hore, pán primátor."

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v máji pre TASR konštatoval, že ich strana nevstúpi do volieb s vlastným straníckym kandidátom. Neuviedol však, koho vo voľbách v BBSK podporia. Aj preto začali vznikať šumy okolo Noska. "Prieskumy ukazujú, že je šanca poraziť terajšieho župana, ale nesmie to byť robené spôsobom, že každá strana si tu ide hrať svoje politické hry a stavať si svojich kandidátov. V BBSK musí platiť úplne iný typ politiky než napríklad v iných krajoch. Pevne verím, že s predsedami politických strán nájdeme, a možno nie na regionálnej úrovni, ale priamo až v Bratislave, zhodu. Smer-SD nevstupuje do volieb v BBSK s vlastným straníckym kandidátom. Deklaroval som a budem hocikedy verejne deklarovať, že Smer-SD podporí najsilnejšieho kandidáta, ktorý bude mať najväčšie šance poraziť terajšieho župana, a to bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany pochádza, alebo je nezávislý a aké je jeho zázemie," reagoval vtedy pre TASR Pellegrini.

To podľa neho bude zjavné z prieskumov, ktoré si strany dajú urobiť. Termín, kedy by malo byť jasné, ktorého kandidáta na šéfa BBSK Smer-SD podporí, odhadol na koniec leta. O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, miestny podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), nie je ešte isté. "Predpokladám, že do konca leta určite zvoláme tlačovku, kde to oznámime," povedal pred pár dňami.

Spravodajstvo

1. Nočná razia v okrese Brezno. Dôvodom boli tvrdé drogy Foto 1 549
  2. Žena z Čierneho Balogu ohovárala,napádanej rodine tým spôsobila vážnu ujmu 818
  3. Jarmočná sezóna v našom regióne vyvrcholí Ondrejským jarmokom 377
  4. V Brezne vyrastá Dedina zelených šmolkov 375
  5. Donovaly sú uzatvorené 369
  6. Dnes sa môžu v našom regióne tvoriť snehové jazyky 151
  7. Zatopil izbu v hoteli, ten žiada náhradu 142
  8. Donovaly boli na pár hodín úplne zablokované Foto 73
  9. Žena a jej komplici udierali ako zmyslov zbavení, budú pykať 59
  10. Vodič, ktorý nabúral na Zvolenskej ceste, bol poriadne podgurážený 57

Riešime za Vás

Vrak auta

Vrak auta

V riešení
Chodník pred Strážovskou 1

Chodník pred Strážovskou 1

V riešení
Pridaj svoj podnet

Najčítanejšie správy

Nočná razia v okrese Brezno. Dôvodom boli tvrdé drogy

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v noci na juhu Slovenska aj v okrese Brezno.

Žena z Čierneho Balogu ohovárala,napádanej rodine tým spôsobila vážnu ujmu

Vyšetrovateľ v Brezne začal trestné stíhanie pre prečin ohovárania.

Jarmočná sezóna v našom regióne vyvrcholí Ondrejským jarmokom

Tradičný Ondrejský jarmok sa uskutoční v Brezne od 30. novembra do 2. decembra.

V Brezne vyrastá Dedina zelených šmolkov

V breznianskej synagóge sa v pondelok 27. novembra o 16.00 uskutoční vernisáž výstavy architektov, ktorí prezentujú svoj pohľad na problematické alebo nevyužiteľné miesta v Brezne. Jeden z ich projektov Dedinka zelených šmolkov sa už realizuje a prinesie krajší areál v Materskej škole na Mazorníkove.

Donovaly sú uzatvorené

Situáciu skomplikovali aj vodiči na letných gumách.

Blízke regióny

Po monumentálnom moste chodia len dva vlaky denne

Dobronivský viadukt dostal medzi domácimi pomenovanie Šesť mostov.

Tínedžera (15) obvineného zo zabitia vzal dnes sudca do väzby

Advokát chlapca sa pýta, ako je možné, že mu niekto podal alkohol.

V Lučenci sa stavia rovnakým tempom, ako vlani. Poltár zaznamenal výrazný pokles

V Banskobystrickom kraji sa v prvom polroku dokončilo najmenej bytov v porovnaní s ostatnými krajmi Slovenska.

Kaštieľ v Slatinke ukrýva mnohé tajomstvá, odhalil ich denník

Zrodila sa tu veľká láska kontesy a významného maďarského hudobníka.

Všetky správy

Deň, ktorý zmenil Tatry. Pozrite si fotografie spred 13 rokov

Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

Bukovský: Doma máme lepšie potraviny než acai či chia

Sme národ, ktorý ľahko prijíma niečo zahraničné ako to svetové. No superpotraviny k nám nemusia cestovať cez celú planétu.

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

Vo vesmíre znie strašidelné pískanie. Vedci zistili, odkiaľ pochádza

Väčšina častíc je zachytená v pásoch, niektoré však uniknú do našej atmosféry.

Kam vyraziť