Nedeľa, 11. apríl, 2021 | Meniny má JúliusKrížovkyKrížovky

Stanovisko Jána Noska je definitívne. Bude kandidovať na predsedu BBSK?

Odpoveď súčasného primátora mesta je jednoznačná.

Ján Nosko.Ján Nosko. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický primátor Ján Nosko vylúčil, že by sa v novembrových voľbách do vyšších územných celkov mohol uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). "Kandidatúru na župana vylučujem. Budem naďalej plniť mandát od Banskobystričanov a robiť všetko pre to, aby som ich nesklamal. Verím, že sa v župných voľbách dobre rozhodnú," zverejnil v stredu (26.7.) na sociálnej sieti.

Odpovedal tak na viaceré špekulácie o tom, že by sa mohol stať kandidátom na šéfa kraja s podporou najsilnejšej politickej strany Smer-SD. V ostatných komunálnych voľbách totiž kandidoval za primátora ako nezávislý s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Nosko si za svoj jasný postoj vyslúžil na sociálnej sieti uznanie ľudí, ktorí napríklad napísali: "Ako kandidát na župana ste mali veľké šance. Urobili ste rozhodnutie, ktoré v tejto dobe spraví málokto (v podstate nikto) - rozhodli ste sa ´len´ pre naše mesto."

Skryť Vypnúť reklamu

Podobne jeho rozhodnutie okomentoval i kandidát na predsedu BBSK Martin Klus: "Politika nás dostáva do situácií, kedy nie vždy spolu súhlasíme. Toto stanovisko je však hodné politickej osobnosti. Palec hore, pán primátor."

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v máji pre TASR konštatoval, že ich strana nevstúpi do volieb s vlastným straníckym kandidátom. Neuviedol však, koho vo voľbách v BBSK podporia. Aj preto začali vznikať šumy okolo Noska. "Prieskumy ukazujú, že je šanca poraziť terajšieho župana, ale nesmie to byť robené spôsobom, že každá strana si tu ide hrať svoje politické hry a stavať si svojich kandidátov. V BBSK musí platiť úplne iný typ politiky než napríklad v iných krajoch. Pevne verím, že s predsedami politických strán nájdeme, a možno nie na regionálnej úrovni, ale priamo až v Bratislave, zhodu. Smer-SD nevstupuje do volieb v BBSK s vlastným straníckym kandidátom. Deklaroval som a budem hocikedy verejne deklarovať, že Smer-SD podporí najsilnejšieho kandidáta, ktorý bude mať najväčšie šance poraziť terajšieho župana, a to bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany pochádza, alebo je nezávislý a aké je jeho zázemie," reagoval vtedy pre TASR Pellegrini.

Skryť Vypnúť reklamu

To podľa neho bude zjavné z prieskumov, ktoré si strany dajú urobiť. Termín, kedy by malo byť jasné, ktorého kandidáta na šéfa BBSK Smer-SD podporí, odhadol na koniec leta. O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, miestny podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Skryť Vypnúť reklamu

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), nie je ešte isté. "Predpokladám, že do konca leta určite zvoláme tlačovku, kde to oznámime," povedal pred pár dňami.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  2. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  3. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  4. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  8. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  9. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen?
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou
  1. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  2. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  3. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  4. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  7. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  8. Za 16 rokov pomohli Prešovskému kraju získať milióny eur
  9. Slovník investora 04: Kto môže investovať
  10. Na čo si dať pozor pri zateplení fasády
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 28 533
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 744
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 303
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 21 796
  5. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 14 786
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 14 598
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 11 337
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 356
  9. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 658
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 6 993

Téma: Ján Nosko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ilustračná fotka.

V online diskusii MY s Vami šéf futbalového zväzu aj štátny tajomník športovej sekcie!

9. apr
Starý závod Železiarní Podbrezová môžu ako obchádzkovú trasu využívať zamestnanci a záchranné zložky.

Od pondelka 12. apríla sa začínajú stavebné práce na rekonštrukcii cesty I/66 v Podbrezovej, ktorá je v havarijnom stave. Vodiči sa tak nevyhnú dopravným obmedzeniam.

7 h
Medveď hnedý sa v prírode dožije 25 rokov, v zajatí aj viac.

Človek musí v prírode vnímať svoje okolie a byť ostražitý. Dôvod na paniku však nie je. Medveď sa človeku vo väčšine prípadov vyhne.

19 h

Veľký lesný požiar neďaleko Horného Jelenca vypukol 11. apríla 2011.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obyvatelia obce Brehy podali podnet na kontrolné meranie hluku.

7. apr

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zasahovala popoludní v Turzovke.

20 h

V treťom stupni varovania však bude od pondelka osem okresov kraja.

7. apr

Orlia prť. Cesta orlov. Drsná, neúprosná, podmanivá, okúzľujúca. Jej zdolanie vás priťahuje ako droga.

4. apr

Už ste čítali?