Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela
Pridajte si svoje mesto

Stanovisko Jána Noska je definitívne. Bude kandidovať na predsedu BBSK?

Odpoveď súčasného primátora mesta je jednoznačná.

Ján Nosko.(Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrický primátor Ján Nosko vylúčil, že by sa v novembrových voľbách do vyšších územných celkov mohol uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). "Kandidatúru na župana vylučujem. Budem naďalej plniť mandát od Banskobystričanov a robiť všetko pre to, aby som ich nesklamal. Verím, že sa v župných voľbách dobre rozhodnú," zverejnil v stredu (26.7.) na sociálnej sieti.

Odpovedal tak na viaceré špekulácie o tom, že by sa mohol stať kandidátom na šéfa kraja s podporou najsilnejšej politickej strany Smer-SD. V ostatných komunálnych voľbách totiž kandidoval za primátora ako nezávislý s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Nosko si za svoj jasný postoj vyslúžil na sociálnej sieti uznanie ľudí, ktorí napríklad napísali: "Ako kandidát na župana ste mali veľké šance. Urobili ste rozhodnutie, ktoré v tejto dobe spraví málokto (v podstate nikto) - rozhodli ste sa ´len´ pre naše mesto."

Podobne jeho rozhodnutie okomentoval i kandidát na predsedu BBSK Martin Klus: "Politika nás dostáva do situácií, kedy nie vždy spolu súhlasíme. Toto stanovisko je však hodné politickej osobnosti. Palec hore, pán primátor."

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v máji pre TASR konštatoval, že ich strana nevstúpi do volieb s vlastným straníckym kandidátom. Neuviedol však, koho vo voľbách v BBSK podporia. Aj preto začali vznikať šumy okolo Noska. "Prieskumy ukazujú, že je šanca poraziť terajšieho župana, ale nesmie to byť robené spôsobom, že každá strana si tu ide hrať svoje politické hry a stavať si svojich kandidátov. V BBSK musí platiť úplne iný typ politiky než napríklad v iných krajoch. Pevne verím, že s predsedami politických strán nájdeme, a možno nie na regionálnej úrovni, ale priamo až v Bratislave, zhodu. Smer-SD nevstupuje do volieb v BBSK s vlastným straníckym kandidátom. Deklaroval som a budem hocikedy verejne deklarovať, že Smer-SD podporí najsilnejšieho kandidáta, ktorý bude mať najväčšie šance poraziť terajšieho župana, a to bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany pochádza, alebo je nezávislý a aké je jeho zázemie," reagoval vtedy pre TASR Pellegrini.

To podľa neho bude zjavné z prieskumov, ktoré si strany dajú urobiť. Termín, kedy by malo byť jasné, ktorého kandidáta na šéfa BBSK Smer-SD podporí, odhadol na koniec leta. O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, miestny podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), nie je ešte isté. "Predpokladám, že do konca leta určite zvoláme tlačovku, kde to oznámime," povedal pred pár dňami.

Spravodajstvo

1. Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané Foto 2 779
  2. Po horúčavách prídu búrky, intenzívny dážď a prudké ochladenie 784
  3. Muž z Predajnej našiel pri kosení granát 377
  4. Vďaka snahe vedenia mesta sú v Brezne opravené aj niektoré cesty, ktoré sú v správe iných subjektov 346
  5. Vytrhol mu z ruky sto eur a ušiel s nimi 233
  6. Väzňa, ktorý ušiel v Banskej Bystrici, chytili po pár hodinách (+ FOTO a VIDEO) Foto 123
  7. Dedinou roka sa síce Hronsek ani Pohorelá nestali, no zaradili ich medzi klenotnice 122
  8. Exkluzívna hokejová publikácia "Prvýkrát majstri" vychádza začiatkom septembra 101
  9. Barani vo fantastickej atmosfére porazili účastníka KHL 89
  10. Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy 70

Riešime za Vás

Vrak auta

Vrak auta

V riešení
Chodník pred Strážovskou 1

Chodník pred Strážovskou 1

V riešení
Pridaj svoj podnet

Najčítanejšie správy

Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané

Chamkova stodola, pravdepodobne najfotografovanejšia drevená stavba Horehronia, je podľa odborníka v značne narušenom stave.

Po horúčavách prídu búrky, intenzívny dážď a prudké ochladenie

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno platí výstraha druhého stupňa.

Muž z Predajnej našiel pri kosení granát

Na miesto vyrazil policajný pyrotechnik.

V rámci výstavby obchvatu Brezna sa primátorovi Tomášovi Abelovi a jeho zástupcovi Jánovi Králikovi podarilo dohodnúť opravu ciest, ktoré patria Slovenskej správe ciest. Vďaka ich iniciatíve má nový povrch aj Ulica Fraňa Kráľa.

Vytrhol mu z ruky sto eur a ušiel s nimi

Mladého muža z Osrblia takto neobvykle okradli pred reštauráciou vo Valaskej.

Blízke regióny

Dobre si uhla a vyrazila na cesty. Ďaleko nedošla

Mladá žena nafúkala vyše dve promile.

Kde sa dá dobre a zadarmo okúpať - Liptovský Ján

Množstvo ľudí navštevuje akvaparky a miesta, kde je potrebné platiť, no v Liptove je niekoľko zaujímavých destinácii, kde okrem cesty nestratíte ani cent.

Kde sa dá dobre a zadarmo okúpať - Bobrovec

Mladá žena nabúrala do stromu. Nafúkala viac ako dve promile

Pijú a následne šoférujú nielen muži. Z času na čas si dobre „uhnú“ aj ženy.

Kde sa dá dobre a zadarmo okúpať - Smrečany

Všetky správy

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

Zomrel účastník motoristického podujatia v Lehote pod Vtáčnikom

Smrť tridsaťjedenročného pretekára nezapríčinila nehoda.

Sagan má výraznú tvár, je fotogenický. Je to prosto chlap, tvrdí fotografka z Tour

Češka Markéta Navrátilová bola dlhé roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour de France z motorky.

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič, majiteľom však robil problémy.

Kam vyraziť