Kmeň botulizmu dostal meno po Bystrici, spoločnosť Alfa Bio nerozumie otváraniu uzavretého prípadu

Kmeň Clostridium botulinum zaevidovali a vložili do medzinárodnej databázy GenBank, pomenovali ho „Banská Bystrica BoNT/A3“.

(Zdroj: Ilustračné foto SME - Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA. Zdá sa, že ani po dvoch rokoch od vypuknutia kauzy cícerovej nátierky, ešte diskusie okolo nej neutíchli. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici dnes zverejnil správu, že typ baktérie Clostridium botulinum, ktorý mal byť príčinou vážneho ochorenia u muža z tohto regiónu, už bude v zdravotníckych databázach navždy spájaný s Banskou Bystricou. Pomenovali ho totiž Banská Bystrica BoNT/A3. Spoločnosť Alfa Bio, ktorú s kauzou cícerovej nátierky spájali, neustálemu otváraniu starej a uzatvorenej kauzy nerozumie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Nemecký inštitút potvrdil botulotoxín v cícerovej nátierke. Išlo však o vzorku z koša Čítajte 

„Alimentárny botulizmus u ľudí predstavuje intoxikáciu botulickými neurotoxínmi (BoNT) sérotypov A, B, E a výnimočne aj F, ktoré sa vytvorili v potravinách pomnožením anaeróbnych baktérií Clostridium botulinum skupiny I alebo II, alebo toxigénnych kmeňov C. butyricum, prípadne C. baratii,“ napísal v správe riaditeľ úradu Cyril Klement.

Bodka za prípadom podľa epidemiológov stále chýba

Možnosti vstupu BoNT- produkujúcich klostrídií z prostredia do potravinového reťazca sú podľa neho značné a tieto klostrídie sa môžu za vhodných podmienok pomnožiť a produkovať BoNT v širokom okruhu potravín: „Kým v minulosti boli riziká alimentárneho botulizmu spájané najmä s jedlami konzervovanými v domácnostiach, v súčasnosti narastá epidemiologický význam potravín vyrobených priemyselne alebo pripravených v reštauračných zariadeniach,“ informoval a upozornil, že to budú dva roky, čo sa začal odvíjať príbeh cícerovej nátierky s „odsúdeniahodným postojom niektorých inštitúcií , jednotlivcov a médií. Blížime sa k úspešnému zavŕšeniu celého prípadu po odbornej a vedeckej stránke,“ zverejnil úrad.

SkryťVypnúť reklamu

Kmeň Clostridium botulinum izolovaný v laboratóriách Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici z cícerovej nátierky bol podľa neho identifikovaný ako Clostridium botulinum typ A: „Vzhľadom na potrebu nadstavbovej diagnostiky a podrobnejšej charakterizácie daného izolátu bol kmeň zaslaný do Robert Koch Institute v Berlíne (Centrum pre biologické ohrozenia a špeciálne patogény).“

Sekvenáciou a následnou analýzou sa zistilo, že sa jedná o pre Európu, veľmi netypický subtyp A3. „Bola zistená zhoda 99,9% s kmeňom izolovaným v roku 1922 v Loch Maare (posledná izolácia kmeňa Clostridium botulinum rovnakého subtypu na území Európy). Kmeň bol zaevidovaný a vložený do medzinárodnej databázy GenBank a bol pomenovaný „Banská Bystrica BoNT/A3“,“ potvrdil.

SkryťVypnúť reklamu

Alfa Bio: Nerozumieme otváraniu už uzavretého prípadu

„Nerozumieme neustálemu otváraniu už vyšetreného a uzavretého prípadu, ktorý jednoznačne potvrdil nezávadnosť cícerovej pomazánky. Najvyšší kontrolný orgán Úrad verejného zdravotníctva v čase ukončenia šetrenia celého prípadu kauzu uzavrel a potvrdil, že všetky doterajšie testy z neotvorených výrobkov rovnakej šarže jednoznačne vylúčili prítomnosť akejkoľvek formy Clostridium botulinum vo výrobku, preto považuje naše výrobky za zdravotne bezpečné,“ tvrdí sa v stanovisku spoločnosti Alfa Bio.

Spoločnosť dodáva, že nezávadnosť výrobkov potvrdila aj Štátna veterinárna a potravinová správa, laboratórne testy výrobkov šarže rovnako tak výrobkov z chladničky pacienta nepotvrdili prítomnosť baktérie.

„Ak celá šarža cícerovej pomazánky bola potvrdená ako nezávadná, zdrojom nákazy mohol byť smetný kôš. Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný uviedol, že testy, ktoré publikuje regionálny Úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici boli urobené na vzorkách v odpadkovom koši, kde nemožno teoreticky vylúčiť sekundárnu kontamináciu, alebo nesprávne používanie, skladovanie,“ napísala spoočnosť v stanovisku.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 328
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 930
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 618
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 753
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 355
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 693
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu