Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

V horúčavách na nás striehnu aj rôzne choroby

Riziko hrozí hlavne pri chybách pri výrobe tovaru, jeho skladovaní, či pri opakovanom zohrievaní potravín.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: Archív DB)

BANSKÁ BYSTRICA. Súčasné horúce počasie je optimálne pre množenie sa baktérií, zapríčiňujúcich viac hnačkových a ďalších ochorení, ako v inom období. Navyše je tu dovolenkové obdobie, v ktorom cestujú Slováci do destinácií, kde pretrvávajú horúčavy dlhodobo. Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) MUDr. Viery Morihladkovej najčastejším ochorením sú salmonelózy. Vyskytujú sa celý rok, ale letné obdobie je pre ich množenie najoptimálnejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Pozor na surové vajíčka

Riziko hrozí hlavne pri chybách pri výrobe tovaru, jeho skladovaní, či pri opakovanom zohrievaní potravín. „Upozorňujeme všetkých konzumentov, aby veľmi opatrne pripravovali potraviny s obsahom vajec, ktoré sú najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy, či vyhýbali sa potravinám, kde sa pridávajú surové vajcia. Najdôležitejšie je, aby sa nielen v domácnostiach, verejných jedálňach, reštauráciách, či výrobniach potravín vajcia dostatočne dlho tepelne upravovali,“ zdôrazňuje MUDr. Morihladková. Ako dodala, každá potravina má určené ideálne podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je ich nutné dodržiavať v každom ročnom období, nielen v lete, aj keď vtedy sú podmienky uchovávania potravín najobtiažnejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Nejde len o to, že leto je charakteristické vyššími teplotami počas dňa i noci, ale aj o fakt, že leto je časom dovoleniek a počas nich často nemáme možnosť uskladniť potraviny tak, ako sú stanovené ich skladovacie podmienky. V teplom a vlhkom prostredí sú vytvorené vhodné podmienky aj na rast plesní. Niektoré z nich produkujú mykotoxíny (jedovaté produkty plesní), ktoré môžu poškodiť rôzne orgány, najmä však pečeň, obličky, slezinu, krvný systém a nervový systém.

Ako predísť problémom

Iným typom letného rizika je možnosť ochorenia na dyzentériu (šigelózu, úplavicu), kde v prenose nákazy zviera nehrá žiadnu úlohu. „Ide o čisto ľudskú baktériu, ktorá je patogénom pre človeka a aj sa u človeka vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý človek kontaminuje hlavne rukami s obsahom výlučkov pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa môže však šíriť napríklad aj koreňovou zeleninou, jahodami, vlastne všetkým, čo je v zemi, alebo sa plazí po zemi, ktorá je hnojená napr. aj hnojom s obsahom ľudských exkrementov. Takéto potraviny musia byť dôkladne umyté, aby sa riziko minimalizovalo,“ zdôrazňuje MUDr. Morihladková. Dyzentéria sa však šíri aj v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody, či nedostatok pitnej vody. Niekedy sa vyskytuje aj v kolektívnom zariadení, kde ju zavlečie nosič.

Skryť Vypnúť reklamu

Podobným spôsobom sa šíri aj žltačka typu A, čo je ochorenie, ktoré poškodzuje pečeň a následne takmer celý organizmus. Nespôsobuje ho baktéria, ale vírus a ide tiež o prenos z človeka na človeka. K prenosu dochádza najmä kontaktom od osôb s vírusom. Hovorí sa jej choroba špinavých rúk, preto treba stále klásť dôraz na osobnú hygienu po celý rok. Nie je to celkom typické ochorenie leta, lebo vírusy žltačky sa nemnožia mimo ľudský organizmus, ale len ako parazit, kde sú prítomné živé bunky. Prežívajú vo vode v sociálnych zariadeniach, teda tam, kde chorý človek prostredie mohol kontaminovať. „Najväčšie riziko je keď deti prídu do kolektívu, napríklad v súčasnosti v letných zotavovacích zariadeniach, letných táboroch a pod., začiatkom školského roka. Ak je niekto chorý, môže nakaziť ostatných - inkubačná doba je 14 dní až 50 dní,“ konštatuje MUDr. Morihladková.

Podobná baktéria, ktorá sa síce až tak často nemnoží v potravinách, ale prežíva v nich, je kampylobakter, baktéria, ktorá sa prirodzene vyskytuje v zažívacom trakte teplokrvných živočíchov a cez mäsové a mliečne produkty sa dostáva do ľudského organizmu, čím následne spôsobuje tzv. kampylobakteriózu. Faktorom jej prenosu sú hlavne hydinové mäsá. V našich podmienkach to môžu byť okrem hydinových aj ovčie výrobky. Prameňom oboch ochorení (zoonóz) sú choré zvieratá, prípadne nosiči týchto baktérií. Bakteriálne zoonózy sú choroby spoločné pre zvieratá a ľudí a majú významné zastúpenie medzi zoonózami sveta.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 088
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 171
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 004
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 794
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 225
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 645
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 907
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 540
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 139
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 858
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Aktivistka: Mnohí ľudia verili hoaxom, podarilo sa nám to zmeniť

Je predpoklad, že z Cementárenskej cesty sa prídu dať otestovať všetci, záujem je veľký.

Odľahlé časti Zvolena na testovanie stále čakajú, odberné tímy tam nedorazili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Rad pred Domom kultúry Ružinov.

V okrese Brezno podal občan trestné oznámenie pre neoprávnené spracovanie osobných údajov

V okrese Brezno prišiel občan podať trestné oznámenie, lebo si myslí, že osoby na odberných miestach nie sú oprávnené pracovať s osobnými údajmi.

Lekár z odberného tímu: Som príjemne prekvapený prístupom ľudí

Jozef Baláž pôsobí ako gastroenterológ v Rooseveltovej nemocnici. Odkazuje obyvateľom, že počas týchto dvoch dní máme šancu, ako spoločne zabrániť kolapsu nemocníc.

Odberné miesto na nový koronavírus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odľahlé časti Zvolena na testovanie stále čakajú, odberné tímy tam nedorazili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Nitra hlási mimoriadny tlak na drive-in odberné miesta

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?