BANSKÁ BYSTRICA. Zatváranie Bánoša ukončí farmársku a poľnohospodársku sezónu v našom regióne. Obľúbená akcia sa už tradične uskutoční v areáli Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici.
Organizujú ju Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja v spolupráci so spomenutou strednou školou, mestom Banská Bystrica a občianskym združením Tradičná chuť regiónov. Ako informovali organizátori, súčasťou bohatého celodenného programu bude predstavenie farmárskych produktov a remesiel, ochutnávka jedál z tekvice, ukážky prác včelárov, predaj ich produktov, apiterapia, detská škola varenia, tradičné remeslá a jedlá.
Akciu spestria vystúpenia folkloristov a programy pre deti. Kyvadlová doprava pod Bánoš bude premávať v tento deň z Radvane zdarma ( Rozpis kyvadlovej dopravy nájdete v pozvánke pod článkom). . Stredná odborná škola Pod Bánošom dlhodobo propaguje cez rôzne projekty návrat k zdravej strave z domácej produkcie. Mlieka s niekoľkomesačnou trvanlivosťou, alebo chlieb, ktorý sa u nás len dopeká podľa nich nie sú cestou k zdravej populácii.
Už pred časom rozbehli napríklad napríklad aktivitu Tradičné raňajky, s ktorou oslovujú predškolské zariadenia a vysvetľujú im hodnotu mlieka, masla a medu, ktoré pochádzajú od prvovýrobcov v regióne. Spolupracujú v tomto smere aj potravinárskou fakultou STU, aby mali v rukách objektívne markery živých a mŕtvych potravín. Na tom založili aj výučbu vo svojich odboroch – či už ide o budúcich pekárov, mäsiarov, cukrárov, či včelárov.
