Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

V Brezne chcú žiť bez chémie a konzervantov. Vybudovali vlastnú mliekareň

O mliečne výrobky v Brezne nebude núdza. Poľnohospodárske družstvo Ďumbier okrem pestovania obilnín a chovania dojníc rozbehlo prevádzku mliekarne, kde výrobu masla a tvarohu plánuje postupne rozšíriť o ďalšie produkty zdravej výživy.

(Zdroj: Ilustračné: FOTOLIA)

BREZNO. Obyvateľ by mal dostať šancu kúpiť si základné potraviny domáce a čerstvé. Je to prvý predpoklad, že ide naozaj o kvalitný, chutný, zdravý výrobok, bez zbytočných konzervantov, chemických stabilizátorov a podobných látok.

Poľnohospodárske družstvo (PD) Ďumbier, ktoré hospodári na rozlohe asi 2700 ha pôdy, sa venuje ako rastlinnej, tak aj živočíšnej výrobe.

PD Ďumbier sa môže pochváliť dobrými výsledkami v živočíšnej výrobe, kde posledné tri roky dosahuje priemernú úžitkovosť na úrovni 9300 – 9500 litrov mlieka na laktáciu. Chová zhruba 700 kusov dobytka sústredených na jednej farme v lokalite Podkoreňová a ročne vyprodukuje 3 milióny litrov surového kravského mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa slov Petra Lukáča, dojnice sú kŕmené kvalitnými objemovými krmivami, dopestovanými na plochách regiónu Horehronia a dobytok je ustajnený voľne, čím spĺňa najprísnejšie normy na tzv. „Wellfare“ zvierat – pohoda zvierat, aby sa cítili v rámci svojho života čo najlepšie. Spolu s dobre odvedenou prácou zamestnancov má tak PD všetky predpoklady na to, aby dosahovalo dobré úžitkové parametre nadojeného mlieka s vysokými zložkami mlieka, ako sú tuky a bielkoviny.

Vyrábajú maslo, tvaroh a pribudnú aj ďalšie produkty zdravej výživy

Jedným z dlhodobejších plánov PD Ďumbier bolo v Brezne sprevádzkovať mliekareň. Zámer vyšiel a od augusta tohto roka je realitou. Úplne nový objekt sa už nachádza priamo v areáli firmy v Podkoreňovej.

Ako prezradil Peter Lukáč, dôvodom vzniku projektu bolo, že potravinová sebestačnosť Slovenska je na nízkej úrovni. „Keďže ide o úplne novú technológiu poskladanú na mieru podľa našich požiadaviek, venujeme sa ešte „ladeniu“ strojov a postupne nabiehame na výrobu mliečnych výrobkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby boli čerstvé, chutné a zabezpečená maximálna kvalita bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov, surové kravské mlieko z dojárne dopravujeme do mliekárne potrubím.“ Denne ho spracujú asi 1000 litrov, no keďže výrobná kapacita linky je stavaná na väčšie denné výkony, ich cieľom je dosiahnuť 8000 – 9000 litrov.

Okrem toho, že vyrábajú maslo, tvaroh a od minulého týždňa aj 1,5 % polotučné mlieko, výrobu plánujú rozšíriť o zakysanku, jogurtové nápoje, 3,5 % plnotučné mlieko, zakysaný cmar, srvátku a možno bezlaktózový program, ktoré sú trendom v zdravej výžive. Podľa riaditeľa všetko však závisí od toho, čo si bude vyžadovať trh.

Kvalita by mala presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné

V jednozmennej prevádzke mliekárne pracujú 4 zamestnanci a jedna manažérka, no Peter Lukáč pevne verí, že požiadavky na kvalitné, čerstvé a zdravé základné potraviny ich donútia zvýšiť výrobnú kapacitu na dvojzmennú prevádzku. Podľa jeho slov by to prinieslo aj zvýšenie zamestnanosti o 16 zamestnancov v regióne.

Skryť Vypnúť reklamu

Podporiť domácu mliekareň môžete kúpou jej výrobkov v obchodoch siete Fresh v Brezne, Podbrezovej a aj v okolitých obciach. Spoluprácu sa snažia rozšíriť aj s ďalšími väčšími obchodnými reťazcami, spracovateľskými subjektmi v blízkom okolí, ako sú hlavne cukráreň, pekárne, ale aj jedálne.

„V neposlednom rade sme začali spolupracovať aj s prevádzkou ŽP Gastroservis. Verím, že aj keď sa len rozbiehame, o naše výrobky bude záujem, lebo kvalita daných výrobkov by mala zákazníkov sama presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné,“ uzavrel Peter Lukáč.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  3. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  4. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  5. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  8. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  9. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  10. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  1. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  2. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  4. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  5. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  8. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  9. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  10. Investovanie sa tento rok oplatí
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 127
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 17 884
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 9 215
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 9 154
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 718
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 532
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 071
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 049
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 6 970
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 6 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zdravá strava

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Primátor s malými "mravcami" pri zalesňovaní.

Banská Bystrica patrí k najzelenším krajským mestám.

2 h
Divadlo z Pasáže počas workshopu V4.

Divadlo z Pasáže sa zúčastnilo workshopu V4.

3 h

Už takmer 25 rokov trvá výstavba diaľnice D3 v náročných úsekoch severného Slovenska. Pripomína tak trochu nekonečný príbeh, o ktorom sa budeme rozprávať v pondelok v LIVE diskusii o 18:00 hod.

10 h
Cyklodrezina.

V meste už otvorili požičovňu elektrobicyklov.

20. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Nemocnica chce využiť skúsenosti z druhej vlny pandémie. Plánuje zriadiť samostatný pavilón pre covidových pacientov.

20. apr

Vážna nehoda sa stala dnes skoro ráno na R1 neďaleko Trnavy.

12 h

Divá zver prichádza k ľudským obydliam kvôli potrave.

20. apr

Už ste čítali?