Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

V Brezne chcú žiť bez chémie a konzervantov. Vybudovali vlastnú mliekareň

O mliečne výrobky v Brezne nebude núdza. Poľnohospodárske družstvo Ďumbier okrem pestovania obilnín a chovania dojníc rozbehlo prevádzku mliekarne, kde výrobu masla a tvarohu plánuje postupne rozšíriť o ďalšie produkty zdravej výživy.

(Zdroj: Ilustračné: FOTOLIA)

BREZNO. Obyvateľ by mal dostať šancu kúpiť si základné potraviny domáce a čerstvé. Je to prvý predpoklad, že ide naozaj o kvalitný, chutný, zdravý výrobok, bez zbytočných konzervantov, chemických stabilizátorov a podobných látok.

Poľnohospodárske družstvo (PD) Ďumbier, ktoré hospodári na rozlohe asi 2700 ha pôdy, sa venuje ako rastlinnej, tak aj živočíšnej výrobe.

PD Ďumbier sa môže pochváliť dobrými výsledkami v živočíšnej výrobe, kde posledné tri roky dosahuje priemernú úžitkovosť na úrovni 9300 – 9500 litrov mlieka na laktáciu. Chová zhruba 700 kusov dobytka sústredených na jednej farme v lokalite Podkoreňová a ročne vyprodukuje 3 milióny litrov surového kravského mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa slov Petra Lukáča, dojnice sú kŕmené kvalitnými objemovými krmivami, dopestovanými na plochách regiónu Horehronia a dobytok je ustajnený voľne, čím spĺňa najprísnejšie normy na tzv. „Wellfare“ zvierat – pohoda zvierat, aby sa cítili v rámci svojho života čo najlepšie. Spolu s dobre odvedenou prácou zamestnancov má tak PD všetky predpoklady na to, aby dosahovalo dobré úžitkové parametre nadojeného mlieka s vysokými zložkami mlieka, ako sú tuky a bielkoviny.

Vyrábajú maslo, tvaroh a pribudnú aj ďalšie produkty zdravej výživy

Jedným z dlhodobejších plánov PD Ďumbier bolo v Brezne sprevádzkovať mliekareň. Zámer vyšiel a od augusta tohto roka je realitou. Úplne nový objekt sa už nachádza priamo v areáli firmy v Podkoreňovej.

Ako prezradil Peter Lukáč, dôvodom vzniku projektu bolo, že potravinová sebestačnosť Slovenska je na nízkej úrovni. „Keďže ide o úplne novú technológiu poskladanú na mieru podľa našich požiadaviek, venujeme sa ešte „ladeniu“ strojov a postupne nabiehame na výrobu mliečnych výrobkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby boli čerstvé, chutné a zabezpečená maximálna kvalita bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov, surové kravské mlieko z dojárne dopravujeme do mliekárne potrubím.“ Denne ho spracujú asi 1000 litrov, no keďže výrobná kapacita linky je stavaná na väčšie denné výkony, ich cieľom je dosiahnuť 8000 – 9000 litrov.

Okrem toho, že vyrábajú maslo, tvaroh a od minulého týždňa aj 1,5 % polotučné mlieko, výrobu plánujú rozšíriť o zakysanku, jogurtové nápoje, 3,5 % plnotučné mlieko, zakysaný cmar, srvátku a možno bezlaktózový program, ktoré sú trendom v zdravej výžive. Podľa riaditeľa všetko však závisí od toho, čo si bude vyžadovať trh.

Kvalita by mala presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné

V jednozmennej prevádzke mliekárne pracujú 4 zamestnanci a jedna manažérka, no Peter Lukáč pevne verí, že požiadavky na kvalitné, čerstvé a zdravé základné potraviny ich donútia zvýšiť výrobnú kapacitu na dvojzmennú prevádzku. Podľa jeho slov by to prinieslo aj zvýšenie zamestnanosti o 16 zamestnancov v regióne.

Skryť Vypnúť reklamu

Podporiť domácu mliekareň môžete kúpou jej výrobkov v obchodoch siete Fresh v Brezne, Podbrezovej a aj v okolitých obciach. Spoluprácu sa snažia rozšíriť aj s ďalšími väčšími obchodnými reťazcami, spracovateľskými subjektmi v blízkom okolí, ako sú hlavne cukráreň, pekárne, ale aj jedálne.

„V neposlednom rade sme začali spolupracovať aj s prevádzkou ŽP Gastroservis. Verím, že aj keď sa len rozbiehame, o naše výrobky bude záujem, lebo kvalita daných výrobkov by mala zákazníkov sama presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné,“ uzavrel Peter Lukáč.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  5. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  10. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 787
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 679
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 414
  4. Aká je chémia vôní 11 399
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 303
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 774
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 642
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 262
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 720
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 856
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zdravá strava

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tento rok sme ostali bez svetla aj tieňa. Ponúkame veľký fotonávrat

Festival svetla a tieňa sa tento rok neuskutočnil. Pozývame vás na virtuálnu prehliadku najkrajších momentov uplynulých ročníkov.

Bežkári sa môžu chystať, začínajú zasnežovať kúpalisko

Hoci mesto Banská Bystrica je bez snehu a scenár spred troch rokov, keď ju v takomto období zasypal sneh, sa nezopakoval, bežkári aj tak môžu začať s prebrusovaním sklzníc lyží.

Čelná zrážka áut v Jakube si vyžiadala štyroch zranených

K tragickej nehode prišlo včera, spôsobil ju zrejme mikrospánok jedného z vodičov.

Aj pri obnove škôlok mesto reaguje na klimatickú zmenu

Úlohou samosprávy je v priebehu projektu za osem rokov ušetriť 1 810 ton oxidu uhličitého.

MŠ Strážovská

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?