Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Zahltanec patrí k podkonickým zabíjačkovým lahôdkam. Už ste ho koštovali?

Toto tradičné jedlo nemohlo chýbať ani na Gazdovskej zabíjačke, ktorá vniesla včera do obce dobrú náladu a tradície.

Len sa tak slinky zbiehali.Len sa tak slinky zbiehali. (Zdroj: Pavel Pitoňák/ Michal Vráb)

PODKONICE. V sobotu už od skorého rána to začalo v Podkoniciach rozvoniavať na všetky strany. Tradičná Gazdovská zabíjačka, ktorú v obci spájajú aj s fašiangovými zvykmi, prilákala na Námestie pred Krochmelov nielen domácich, ale aj početných návštevníkov z okolia. Starosta Michal Vráb hovorí, že na zabíjačku sa pripravili v predstihu. Postavili tu aj alegorickú dedinku z kulís, typické drevené stánky a ak by sa niekomu prejedlo mäso, naporúdzi boli aj sladké fašiangové dobroty – šišky a štrúdle.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zabíjačka mala v minulosti v obci svoje zvyklosti a na tých sme stavali aj teraz. Fašiangová postava, prezlečená za pána farára, musela najprv prasiatko posvätiť, potom ho bolo treba vykúpiť a až následne sa mohla začať výroba zabíjačkových dobrôt,“ dodal.

Vykrúcačka v strede obce

Na námestie už potom prišiel sprievod v typických podkonických krojoch, no súčasne ho tvorili aj zábavné postavičky, ktoré k fašiangom patria. Do tanca hrala známa kapela Pokošovcov a vykrúcalo sa priamo na námestí. Ľudoví majstri Jozef Polóny a Anton Budzeľ predvádzali svoje majstrovstvo vo výrobe domáceho syra, korbáčikov, ale aj drevených vahančekov.

K podkonickým zabíjačkovým lahôdkam patrí aj zahltanec. Miloš Turčan z Podkoníc, ktorý tajomstvá jeho výroby pozná už od detstva hovorí, že to bolo vôbec prvé zabíjačkové jedlo, ktoré ľudia vždy koštovali. Pri množstve práce sa totiž iba zriedka stihli raňajky a tak sa každý na zahltanec dopredu tešil. Toto jedlo sa varilo z podhrdliny, pečene, srdca, či obličiek. „Bývalo to tak, že o siedmej sa prasiatko zabilo a o ôsmej sa už varili vnútornosti v kotle. Za takú polhodinku mohli ženy krájať prvé uvarené kúsky, ktoré sa ochutili paprikou, korením a soľou. Predpokladám, že zahltanec vytvorili naši predkovia zo slova zahltiť, lebo až s plnými žalúdkami mohli chlapi pokračovať v ďalšej robote,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj tento rok sa len tak zaprášilo nielen po zahltanci, ale aj po ostatných lahôdkach. „To už je tak. Keď sa spojí dobrá nálada, dobré jedlo a dobrí ľudia, je na svete takáto vydarená akcia,“ usmeje sa pán Turčan.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 321
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 664
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 975
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 291
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 655
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 268
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 526
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 494
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 214
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 213
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fašiangy

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Dneškom sa zatvárajú aj zariadenia na južnej strane Chopku

Ide o reakciu na preventívne opatrenia v súvislosti s COVID - 19.

Chopok, v pozadí Ďumbier

Stredoslovenské múzeum mapuje súčasné obdobie pandémie

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spúšťa výzvu pre Banskobystričanov, ktorej cieľom je zachytiť aktuálnu situáciu v meste prostredníctvom spomienok či fotografií.

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?