Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Zahltanec patrí k podkonickým zabíjačkovým lahôdkam. Už ste ho koštovali?

Toto tradičné jedlo nemohlo chýbať ani na Gazdovskej zabíjačke, ktorá vniesla včera do obce dobrú náladu a tradície.

Len sa tak slinky zbiehali.Len sa tak slinky zbiehali. (Zdroj: Pavel Pitoňák/ Michal Vráb)

PODKONICE. V sobotu už od skorého rána to začalo v Podkoniciach rozvoniavať na všetky strany. Tradičná Gazdovská zabíjačka, ktorú v obci spájajú aj s fašiangovými zvykmi, prilákala na Námestie pred Krochmelov nielen domácich, ale aj početných návštevníkov z okolia. Starosta Michal Vráb hovorí, že na zabíjačku sa pripravili v predstihu. Postavili tu aj alegorickú dedinku z kulís, typické drevené stánky a ak by sa niekomu prejedlo mäso, naporúdzi boli aj sladké fašiangové dobroty – šišky a štrúdle.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zabíjačka mala v minulosti v obci svoje zvyklosti a na tých sme stavali aj teraz. Fašiangová postava, prezlečená za pána farára, musela najprv prasiatko posvätiť, potom ho bolo treba vykúpiť a až následne sa mohla začať výroba zabíjačkových dobrôt,“ dodal.

Vykrúcačka v strede obce

Na námestie už potom prišiel sprievod v typických podkonických krojoch, no súčasne ho tvorili aj zábavné postavičky, ktoré k fašiangom patria. Do tanca hrala známa kapela Pokošovcov a vykrúcalo sa priamo na námestí. Ľudoví majstri Jozef Polóny a Anton Budzeľ predvádzali svoje majstrovstvo vo výrobe domáceho syra, korbáčikov, ale aj drevených vahančekov.

K podkonickým zabíjačkovým lahôdkam patrí aj zahltanec. Miloš Turčan z Podkoníc, ktorý tajomstvá jeho výroby pozná už od detstva hovorí, že to bolo vôbec prvé zabíjačkové jedlo, ktoré ľudia vždy koštovali. Pri množstve práce sa totiž iba zriedka stihli raňajky a tak sa každý na zahltanec dopredu tešil. Toto jedlo sa varilo z podhrdliny, pečene, srdca, či obličiek. „Bývalo to tak, že o siedmej sa prasiatko zabilo a o ôsmej sa už varili vnútornosti v kotle. Za takú polhodinku mohli ženy krájať prvé uvarené kúsky, ktoré sa ochutili paprikou, korením a soľou. Predpokladám, že zahltanec vytvorili naši predkovia zo slova zahltiť, lebo až s plnými žalúdkami mohli chlapi pokračovať v ďalšej robote,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj tento rok sa len tak zaprášilo nielen po zahltanci, ale aj po ostatných lahôdkach. „To už je tak. Keď sa spojí dobrá nálada, dobré jedlo a dobrí ľudia, je na svete takáto vydarená akcia,“ usmeje sa pán Turčan.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  2. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  3. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  4. Keď ekológia spája
  5. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  6. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  10. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 825
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 423
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 339
  4. Od Česka až po Jadran 3 976
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 871
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 170
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 159
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 104
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 587
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 288
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj akú posilu zo zámoria dotiahol HKM, čo čaká na kabínu Vionu po úspešnej sezóne, prejdeme si aj účinkovanie Slovákov v Tokiu a pozrieme sa aj na to, či bude Ronaldo pokračovať v Juventuse.


3 h
Múzeum SNP.

Verejnosť bude môcť podľa riaditeľa Mičeva nahliadnuť do útrob múzea a uvidí predmety, ktoré doteraz boli prístupné iba hŕstke odborníkov.


SITA 27. júl
Ján Nosko a maskot podujatia.

Maskotom športového podujatia sa stal banský škriatok.


MOJ 26. júl
Rudlová. Ilustračné foto.

Po štyroch rokoch dostali stavebné povolenie.


26. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Občianske združenie dostalo za stavebný delikt pokutu. Predseda hovorí, že boli presvedčení o tom, že neporušujú stavebný zákon.


19 h

Už ste čítali?