Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Bystrica kŕmi deti zdravým medom od farmárov

Žiadne antibiotiká a nezdravé prídavky v mede, žiaden zmrazený a narýchlo upečený chlieb neznámeho pôvodu. V banskobystrických materských školách sa zamerali na živé a čerstvé produkty od domácich výrobcov.

Deťom z Tatranskej chutí farmársky med viac ako nezdravé sladkosti. Deťom z Tatranskej chutí farmársky med viac ako nezdravé sladkosti. (Zdroj: Kveta Fajčíková)

BANSKÁ BYSTRICA. Banská Bystrica ako prvá samospráva na Slovensku urobila pred niekoľkými rokmi krok k podávaniu tradičných raňajok z miestnych surovín pre deti z materských škôl.

V spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom najprv rozbehli zásobovanie škôlok v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta „živým“ chlebom a pečivom, teraz k tomu pribudol aj med od miestnych výrobcov. Tento sortiment chcú do budúcnosti rozšíriť aj o zdravé mlieko, maslo, či mäso výrobcov z regiónu. Pekárenské výrobky a med dodávajú pre všetkých 28 predškolských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Skryť Vypnúť reklamu

„Momentálne sme jediná samospráva na Slovensku, ktorá využíva a podporuje týmto spôsobom farmársky trh a používa vo svojich materských školách a detských jasliach regionálne potraviny,“ hovorí primátor Ján Nosko s tým, že zdravé pekárenské výrobky dodávajú do škôlok v spolupráci so spomenutou strednou školou už od roku 2014. V tomto roku pribudol k pečivu aj domáci farmársky med. „Verím, že touto podporou farmárskeho trhu a tým aj zdravia našich detí môžeme byť inšpiráciou pre iné mestá. Sme radi, že sa nám projekt darí udržať, máme podpísaný dvojročný kontrakt v hodnote približne 70 tisíc eur pre každý rok, “ hovorí Ján Nosko.

Po vzore Slovinska

Pavol Fiľo, riaditeľ Strednej odbornej školy pod Bánošom hovorí, že projekt v Banskej Bystrici je zmysluplným pokračovaním projektu Medové raňajky zo Slovinska, ktorý postupne rozvinuli v pätnástich krajinách Európy: „V našich podmienkach sme to museli poňať trochu inak ako v Slovinsku, keďže u nás sme už boli príliš naviazaní na fetiš najnižšej ceny a tým aj nekvalitných surovín pochybného pôvodu. Bohužiaľ dostali sme sa do štádia,že naše deti už nejedli také zdravé potraviny, ako bolo kedysi bežné pre ich rodičov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Projekt nazvali Tradičné raňajky, pričom hlavnou podmienkou podľa Fiľa je, aby suroviny pochádzali od odskúšaných výrobcov priamo z regiónu: „Z hľadiska zdravej výživy detí, ale aj podpory miestnych farmárov to dostalo celkom inú úroveň,“ dodáva riaditeľ s tým, že najväčšou výhodou je fakt, že k deťom sa dostanú takzvané živé potraviny a farmári zas dostanú za svoje produkty konečné ceny. „Doteraz sa delili so spracovateľmi a obchodníkmi z hypermarketov“.

Ďalšou výhodou podľa neho je, že farmári prestanú opúšťať vidiek a ten sa bude môcť rozvíjať. „To, čo obdivujeme na Rakúsku, Švajčiarsku, či Slovinsku, môže fungovať vďaka takýmto krokom aj u nás,“ dodal.

Alergie na med nie sú problémom

Riaditeľka Materskej školy na Tatranskej ulici Tatiana Kretová si projekt Tradičné raňajky pochvaľuje, páči sa aj rodičom. „Pani kuchárky ich zaraďujú podľa toho, ako majú nastavený jedálny lístok. Samozrejme, nie je to každý deň. Deťom sladké chutí a takto majú namiesto nezdravých sladkostí na stole niečo zdravé,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Spokojný je aj päťročný Martinko: „Ja už teraz hrávam hokej a potrebujem sa zdravo a dobre najesť. Potom viac vládzem,“ hovorí.

Riaditeľka dodáva, že u žiadneho škôlkára nemali zatiaľ problém s alergiou na med.

„Med samotný alergiu nespôsobí. Tú spôsobujú zvyčajne peľové zrná, ktoré sa dostali do styku s exhalátmi z priemyselných podnikov. Naši lokálni producenti nepoužívajú technológie na vylepšenie cenového profilu medu, preto sú ich produkty nezávadné aj po tejto stránke,“ dodáva Pavol Fiľo.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  2. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  3. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  4. Keď ekológia spája
  5. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  6. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  9. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  10. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 825
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 423
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 339
  4. Od Česka až po Jadran 3 976
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 871
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 170
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 159
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 104
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 587
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 288
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj akú posilu zo zámoria dotiahol HKM, čo čaká na kabínu Vionu po úspešnej sezóne, prejdeme si aj účinkovanie Slovákov v Tokiu a pozrieme sa aj na to, či bude Ronaldo pokračovať v Juventuse.


3 h
Múzeum SNP.

Verejnosť bude môcť podľa riaditeľa Mičeva nahliadnuť do útrob múzea a uvidí predmety, ktoré doteraz boli prístupné iba hŕstke odborníkov.


SITA 27. júl
Ján Nosko a maskot podujatia.

Maskotom športového podujatia sa stal banský škriatok.


MOJ 26. júl
Rudlová. Ilustračné foto.

Po štyroch rokoch dostali stavebné povolenie.


26. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Občianske združenie dostalo za stavebný delikt pokutu. Predseda hovorí, že boli presvedčení o tom, že neporušujú stavebný zákon.


20 h

Už ste čítali?