BANSKÁ BYSTRICA. Banská Bystrica ako prvá samospráva na Slovensku urobila pred niekoľkými rokmi krok k podávaniu tradičných raňajok z miestnych surovín pre deti z materských škôl.
V spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom najprv rozbehli zásobovanie škôlok v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta „živým“ chlebom a pečivom, teraz k tomu pribudol aj med od miestnych výrobcov. Tento sortiment chcú do budúcnosti rozšíriť aj o zdravé mlieko, maslo, či mäso výrobcov z regiónu. Pekárenské výrobky a med dodávajú pre všetkých 28 predškolských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
„Momentálne sme jediná samospráva na Slovensku, ktorá využíva a podporuje týmto spôsobom farmársky trh a používa vo svojich materských školách a detských jasliach regionálne potraviny,“ hovorí primátor Ján Nosko s tým, že zdravé pekárenské výrobky dodávajú do škôlok v spolupráci so spomenutou strednou školou už od roku 2014. V tomto roku pribudol k pečivu aj domáci farmársky med. „Verím, že touto podporou farmárskeho trhu a tým aj zdravia našich detí môžeme byť inšpiráciou pre iné mestá. Sme radi, že sa nám projekt darí udržať, máme podpísaný dvojročný kontrakt v hodnote približne 70 tisíc eur pre každý rok, “ hovorí Ján Nosko.
Po vzore Slovinska
Pavol Fiľo, riaditeľ Strednej odbornej školy pod Bánošom hovorí, že projekt v Banskej Bystrici je zmysluplným pokračovaním projektu Medové raňajky zo Slovinska, ktorý postupne rozvinuli v pätnástich krajinách Európy: „V našich podmienkach sme to museli poňať trochu inak ako v Slovinsku, keďže u nás sme už boli príliš naviazaní na fetiš najnižšej ceny a tým aj nekvalitných surovín pochybného pôvodu. Bohužiaľ dostali sme sa do štádia,že naše deti už nejedli také zdravé potraviny, ako bolo kedysi bežné pre ich rodičov.“
Projekt nazvali Tradičné raňajky, pričom hlavnou podmienkou podľa Fiľa je, aby suroviny pochádzali od odskúšaných výrobcov priamo z regiónu: „Z hľadiska zdravej výživy detí, ale aj podpory miestnych farmárov to dostalo celkom inú úroveň,“ dodáva riaditeľ s tým, že najväčšou výhodou je fakt, že k deťom sa dostanú takzvané živé potraviny a farmári zas dostanú za svoje produkty konečné ceny. „Doteraz sa delili so spracovateľmi a obchodníkmi z hypermarketov“.
Ďalšou výhodou podľa neho je, že farmári prestanú opúšťať vidiek a ten sa bude môcť rozvíjať. „To, čo obdivujeme na Rakúsku, Švajčiarsku, či Slovinsku, môže fungovať vďaka takýmto krokom aj u nás,“ dodal.
Alergie na med nie sú problémom
Riaditeľka Materskej školy na Tatranskej ulici Tatiana Kretová si projekt Tradičné raňajky pochvaľuje, páči sa aj rodičom. „Pani kuchárky ich zaraďujú podľa toho, ako majú nastavený jedálny lístok. Samozrejme, nie je to každý deň. Deťom sladké chutí a takto majú namiesto nezdravých sladkostí na stole niečo zdravé,“ hovorí.
Spokojný je aj päťročný Martinko: „Ja už teraz hrávam hokej a potrebujem sa zdravo a dobre najesť. Potom viac vládzem,“ hovorí.
Riaditeľka dodáva, že u žiadneho škôlkára nemali zatiaľ problém s alergiou na med.
„Med samotný alergiu nespôsobí. Tú spôsobujú zvyčajne peľové zrná, ktoré sa dostali do styku s exhalátmi z priemyselných podnikov. Naši lokálni producenti nepoužívajú technológie na vylepšenie cenového profilu medu, preto sú ich produkty nezávadné aj po tejto stránke,“ dodáva Pavol Fiľo.