BANSKÁ BYSTRICA . Počas prvého májového víkendu sa na Horehroní rozozvučia zvonce stoviek oviec z rôznych chotárov, ktoré budú tradične po prvýkrát v roku vyháňané spoločne na pašu za sprievodu ovčiarov s rodinami a podľa zvykov valachov s požehnaním statku. Návštevníci objavia aj tajomstvá pastierstva, výrobu ovčiarskych produktov a to všetko v sprievode bohatého kultúrneho programu a s ochutnávkou valaskej kuchyne zo Salaša Zbojská či chuťoviek šéfkuchára Ivana Rusinu.
Podujatie Deň valaskej kultúry a sviatok ovčiarsky sa začne na Salaši Zbojská neďaleko Pohronskej Polhory o 11:00 v nedeľu 6. mája. „Termín nie je náhodný, výnimočné obdobie v roku sa spája so svätým Jurajom, ktorý otvára zem bylinám a hadom, čo pre pastierov znamená začiatok poľnohospodárskeho roka a čas pre spásanie a produkciu zdravého ovčieho mlieka,“ uviedol pre agentúru SITA majiteľ salaša Igor Vlček.
Krásny zvyk trvá
Podľa starých zvykov sa zozbierajú všetky ovce z chotárov, pričom statok spoločne s valachmi, ktorým budú ovce zverené po celý rok, požehná farár a odslúži svätú omšu. Okrem tradícií sa návštevníci môžu tešiť na silné hlasy mužskej speváckej skupiny Krnohári, ale i ženského tria Nezábudky, folklórne vystúpenia tanečnej školy Tančekovo.
Pastierske hudobné nástroje od výroby cez ich tóny prevedie výnimočný multiinštrumentalista Michal Smetanka. V areáli Salaša Zbojská budú rozvoniavať tradičné valaské pokrmy z vlastnej produkcie farmy, takže núdza nebude ani o výborné syry, bryndzové či syrové halušky. „Gurmáni sa môžu tešiť na špeciality z obľúbenej jahňaciny či čerstvý, domáci chlebík“, povedal šéfkuchár Rusina.
Huculské kone aj pravé salašnícke psy
Malých aj veľkých zaujmú na farme huculské kone alebo pravé salašnícke psy, o ktorých poslaní a zážitkoch vyrozprávajú príbehy praví pastieri. „Umenie našich predkov predstavia remeselníci z regiónu, návštevníci sa môžu tešiť na výrobky z dreva, prútia, košíky, drevené hračky, oblečenie z modrotlače aj ľanu s ľudovým vzorom a výšivkami, vankúše, obrusy a ručne maľované drevené predmety, obrazy dreveníc, ale aj maľovanie kraslíc,“ uvádzajú organizátori a dodávajú, že sa predstaví aj Múzeum miniatúr z Pohorelej.
Programom bude sprevádzať moderátor Marek Poliak, ktorý si pripravil zaujímavé valaské súťaže. Podujatie s cieľom uctiť si ducha našich predkov, ale i každodennú prácu valachov, ktorým vďačíme za výborné ovčie produkty, či už syr, oštiepky alebo bryndzu, zorganizovala oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie a Salaš Zbojská.