BRUSNO. Čipkárskô. Taký je nielen názov tradičného jedla našich predkov, ale aj obľúbenej akcie, ktorá sa 2. júna uskutoční v Brusne už po 19. krát.
Starostka obce Viera Krakovská hovorí, že súčasťou akcie, o ktorú je každoročne veľký záujem, bude aj bohatý kultúrny program.
K najväčším lákadlám bude patriť vystúpenie kapiel Horkýže slíže, Tulibanda, BAC/DC, no tešiť sa môžete aj na detské folklórne súbory Prvosienka a Partizán, či na vystúpenia detí tunajšej základnej a umeleckej školy, Centra voľného času, či Spievankova. Maratón dobrého jedla a nálady zavŕši večerná čipkárska veselica.
Tradícia jedla s netradičným názvom čipkárskô má úctyhodný vek. Varili ho starí obyvatelia obce, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne s čipkami, ktoré nakupovali na Starých Horách a v Španej Doline.
Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo na voze počas jazdy.
Bolo to sýte jedlo, ktoré ich zasýtilo na dlhé hodiny. Najprv jedli „husté“ , to znamená vybrali dierovanou varechou z vývaru mäso, zeleninu, zemiaky a cestovinu zvanú trhance, dochutili to čiernym korením a soľou a potom jedli polievku.
Jedlo sa varilo v mašine - špeciálne skonštruovanej nádobe. Bol to kovový hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca.
Základom jedla je mäso, koreňová zelenina, zemiaky, trhance a rôzne koreniny.
