SELCE. Súťaž vo varení tradičného kutlového, alebo ak chcete držkového guláša sa uskutoční v sobotu 9. júna v Selciach pri Banskej Bystrici už po 13. krát. Nebude sa však iba súťažiť, no súčasťou Kutliarskeho dňa bude aj bohatý kultúrny a spoločenský program.
Akciu obohatia nielen ľudoví remeselníci, či expozícia gazdovského dvora, ale aj rôzne atrakcie a programy pre deti. Starosta obce Ján Kupec hovorí, že toto tradičné a obľúbené jedlo sa varilo v obci už v 19. storočí, nepatrí však k typickým stredoslovenským jedlám. „Naši predkovia si ho priniesli z dolnej zeme, predovšetkým z okolia Budapešti, kam chodili za prácou,“ dodal s tým, že toto jedlo dobre zasýtilo a problém nebol ani so surovinou, keďže okolie Seliec má silnú poľnohospodársku a chovateľskú tradíciu.
V porovnaní s dneškom, keď sú už na trhu k dispozícii spracované predvarené a vyčistené držky, však bol proces prípravy omnoho zložitejší a už podľa charakteristickej vône ľudia vedeli, v ktorom dome sa držky varia.
Mimochodom, práve táto gastronomická lahôdka má na svedomí, že obyvateľov Seliec niekedy nazývajú aj kutliari.
Súčasťou Kutliarskeho dňa bude aj bohatý kultúrny program, na ktorom vystúpia detské folklórne súbory Priechoďančok a Vánok, spevácky zbor Andantíno, Nela Nálepková& ZUŠ Band Slovenská Ľupča, folklórny súbor Bystrina, selčianski fujaristi Svrčinovci, hudobný súbor Duchoňovci a ďalší.
K lákadlám bude patriť vystúpenie Petra Cmorika, či Trial show majstra sveta Jána Kočiša.
