Pondelok, 6. február, 2023 | Meniny má Dorota

Netradičné praktické maturity na BYSTRICKEJ HOTELKE

Žiaci ukázali svoje manažérske, kuchárske, čašnícke i kadernícke zručnosti.

(Zdroj: J. KRŇANOVÁ)

Máj – najkrajší jarný mesiac – sa v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici už tradične nesie v rušnom duchu konečných príprav a realizácie praktickej maturitnej skúšky v študijných odboroch kuchár, čašník, hotelová akadémia, spoločné stravovanie a vlasová kozmetika.

Študenti v dvojročnom nadstavbovom štúdiu spracovali písomnú maturitnú prácu na konkrétnu tému, pri obhajobe ktorej predvádzali zručnosť v podobe ukážky praktickej činnosti. V odbore vlasová kozmetika si študentky vypracovali témy a prakticky predviedli na modelkách rôzne účesy, pri obhajobe prezentovali účesy a písomnú prácu pred skúšobnou komisiou. Témy boli zaujímavé a podporili kreativitu a využitie nadobudnutých praktických zručností.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Študenti v odbore spoločné stravovanie obhajovali písomnú maturitnú prácu na rôzne témy z oblasti gastronómie a ku každej téme predviedli konkrétne zručnosti – príprava miešaného nápoja, príprava rôznych druhov káv, dekantovanie a podávanie vína či porciovanie pokrmov pred zrakom hosťa.

Žiaci v študijnom odbore kuchár a čašník zabezpečovali pre pozvaných hostí spoločenskú udalosť, pri ktorej kuchári pripravovali a servírovali rôzne pokrmy studenej i teplej kuchyne a čašníci zložitou formou obsluhy podávali pripravené pokrmy a podávali nápoje. V rámci zručností čašníci otvárali a podávali rôzne druhy vín, pripravovali a podávali kávu a nápoje, kuchári pripravovali moderné predjedlo a múčnik. Prípravu pokrmov a jednoduchú obsluhu preukázali počas prípravy a podávania obedov v reštaurácii Belveder a v hoteli LUX.

SkryťVypnúť reklamu

Niekoľkomesačná príprava na praktické maturitné skúšky bola v odbore hotelová akadémia. Koncom minulého roka si študenti vylosovali tému na spracovanie. Skúšobná komisia pre nich pripravila 8 tém, z ktorých boli tri zážitkové večery pre pozvaných hostí a päť otvorených živých kuchýň so zameraním na tradičné slovenské jedlá v modernom prevedení, využitie byliniek, vína a destilátov, strukovín a darov lesa pri príprave tradičných i netradičných jedál. Na téme pracovali v skupinách. Každý člen pracovného tímu mal vylosovanú manažérsku pozíciu. V prípravnej fáze spracovávali víziu témy, pracovno-právne vzťahy, jedálny a nápojový lístok, receptúry a kalkulácie jedál, výzdobu zameranú na zviditeľnenie a propagáciu pripravovanej témy.

Realizačná fáza začala už vo februári prvým zážitkovým večerom – reprezentačným plesom školy. Pohľad na vyzdobenú reštauráciu bol opäť úžasný. Výrobní manažéri pod taktovkou šéfkuchára so svojimi zamestnancami pripravili skvelú večeru i pestrý polnočný bufet. Manažéri odbytu zabezpečili zaujímavý program aj hudobnú produkciu. Večer bol obohatený tombolou.

SkryťVypnúť reklamu

Druhý zážitkový večer sa uskutočnil už po druhýkrát na Donovaloch v hoteli RESIDENCE, s ktorým už viac rokov spolupracujeme pri zabezpečovaní praktického vyučovania žiakov školy. Témou večera bolo využitie netradičných olejov a pochutín v kuchyni. Skupina sa témy zhostila bravúrne, pripravili a prezentovali pokrmy netradičných chutí a vôní. Svoju tému ešte obohatili o opätovné využitie surovín a materiálu. Myšlienku využili pri výzdobe stolov, oblečení pre personál a vlastnoručne zhotovenými darčekmi pre hostí. Pripravené jedlá boli vynikajúce, vyvrcholením večera bolo jahodové carpaccio s avokádovou zmrzlinou s čokoládou a mangovým kaviárom. Celý večer bol popretkávaný vstupmi zameranými na rôzne ukážky čašníckych zručností. Skvelý zážitok bol umocnený záverečnou ohňovou show pred hotelom.

Tretí večer pre pozvaných hostí pod názvom „Netradičnou cestou za modernou gastronómiou“ sa uskutočnil v prvý deň májového maturitného týždňa. Hostia mali možnosť ochutnať pokrmy rôznych slovenských regiónov od západu na východ. Večer bol obohatený bohatým programom – vyrezávanie drevených výrobkov, ľudová hudba a spev, ľudový tanec, detský folklórny súbor, dekantovanie červeného vína. Hostia po konzumácii sedemchodového menu a ochutnávke kvalitných slovenských vín strávili príjemný večer a odchádzali veľmi spokojní.

Od utorka do piatka nasledovala prezentácia otvorených kuchýň pre verejnosť na dvoch školských pracoviskách – reštaurácie BELVEDER a v bufete na Okresnom úrade. Všetko v réžii maturantov z päťročného študijného odboru hotelová akadémia. Aj návštevnosť v jednotlivých kuchyniach závisela od propagácie maturitnej témy.

Naplánovať, pripraviť a zrealizovať maturitnú kuchyňu nebolo vôbec jednoduché. Po všetkých ťažkostiach, vzájomných konzultáciách a náročných prípravách nakoniec všetko dopadlo veľmi dobre, čo bolo vidno na zvýšenej návštevnosti obidvoch školských prevádzok počas maturitného festivalu.

Poďakovanie patrí všetkým maturantom, majstrom odbornej výchovy aj odborným zamestnancom a všetkým, ktorí pomáhali pri realizácii praktických maturít.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. UNYP rozširuje svoj BA program o tri nové zamerania
  2. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  3. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  4. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  5. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  8. Dodajte vašej pokožke šťavu
  1. O2 predstavilo novú generáciu O2 Paušálov
  2. Nadácia COOP Jednota podporila Nemocnicu s poliklinikou Brezno
  3. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  4. UNYP rozširuje svoj BA program o tri nové zamerania
  5. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  6. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  7. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  8. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 14 371
  2. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 228
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 2 818
  4. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 639
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 120
  6. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 691
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 688
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 665

Blogy SME

  1. Juraj Jevin: A čo ste v nedeľu robili vy?
  2. Peter Štefãnik: Politika a čas.
  3. Magdaléna Cifrová: Hudobné vyučovanie inak
  4. Matúš Lazúr: O hodinách zatváracích a otváracích.
  5. Martin Pekár: Mýto na slovenský spôsob
  6. Věra Tepličková: Vážení občania, teraz zbytočne neotravujme
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Abrahám
  8. Marián Viskupič: Zákaz nedeľného predaja po x-té, alebo ako chcú konzervatívci "pomáhať" zákazmi
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 27 138
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 15 423
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 956
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 443
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 852
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 2 775
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 595
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 381
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Na mieste udalosti.

Vodiči sú povinní odstrániť si sneh a ľad z auta aj nákladu.


1 h
Šalková a Badín

Netradičnú sondu do kabín našich tímov sme začali v Majstrovstvách regiónu Stred – IV. lige.


6 h
Kapitán Róbert Polievka a športový riaditeľk MFK Dukla Banská Bystrica Jozef Mores

MFK Dukla Banská Bystrica na tlačovej konferencii prezradila plány smerom k jarnej časti aktuálnej sezóny.


TASR 5. feb
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


4. feb

Blogy SME

  1. Juraj Jevin: A čo ste v nedeľu robili vy?
  2. Peter Štefãnik: Politika a čas.
  3. Magdaléna Cifrová: Hudobné vyučovanie inak
  4. Matúš Lazúr: O hodinách zatváracích a otváracích.
  5. Martin Pekár: Mýto na slovenský spôsob
  6. Věra Tepličková: Vážení občania, teraz zbytočne neotravujme
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Abrahám
  8. Marián Viskupič: Zákaz nedeľného predaja po x-té, alebo ako chcú konzervatívci "pomáhať" zákazmi
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 27 138
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 15 423
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 956
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 443
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 852
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 2 775
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 595
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 381
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu