Štvrtok, 2. december, 2021 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Netradičné praktické maturity na BYSTRICKEJ HOTELKE

Žiaci ukázali svoje manažérske, kuchárske, čašnícke i kadernícke zručnosti.

(Zdroj: J. KRŇANOVÁ)

Máj – najkrajší jarný mesiac – sa v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici už tradične nesie v rušnom duchu konečných príprav a realizácie praktickej maturitnej skúšky v študijných odboroch kuchár, čašník, hotelová akadémia, spoločné stravovanie a vlasová kozmetika.

Študenti v dvojročnom nadstavbovom štúdiu spracovali písomnú maturitnú prácu na konkrétnu tému, pri obhajobe ktorej predvádzali zručnosť v podobe ukážky praktickej činnosti. V odbore vlasová kozmetika si študentky vypracovali témy a prakticky predviedli na modelkách rôzne účesy, pri obhajobe prezentovali účesy a písomnú prácu pred skúšobnou komisiou. Témy boli zaujímavé a podporili kreativitu a využitie nadobudnutých praktických zručností.

Skryť Vypnúť reklamu

Študenti v odbore spoločné stravovanie obhajovali písomnú maturitnú prácu na rôzne témy z oblasti gastronómie a ku každej téme predviedli konkrétne zručnosti – príprava miešaného nápoja, príprava rôznych druhov káv, dekantovanie a podávanie vína či porciovanie pokrmov pred zrakom hosťa.

Žiaci v študijnom odbore kuchár a čašník zabezpečovali pre pozvaných hostí spoločenskú udalosť, pri ktorej kuchári pripravovali a servírovali rôzne pokrmy studenej i teplej kuchyne a čašníci zložitou formou obsluhy podávali pripravené pokrmy a podávali nápoje. V rámci zručností čašníci otvárali a podávali rôzne druhy vín, pripravovali a podávali kávu a nápoje, kuchári pripravovali moderné predjedlo a múčnik. Prípravu pokrmov a jednoduchú obsluhu preukázali počas prípravy a podávania obedov v reštaurácii Belveder a v hoteli LUX.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekoľkomesačná príprava na praktické maturitné skúšky bola v odbore hotelová akadémia. Koncom minulého roka si študenti vylosovali tému na spracovanie. Skúšobná komisia pre nich pripravila 8 tém, z ktorých boli tri zážitkové večery pre pozvaných hostí a päť otvorených živých kuchýň so zameraním na tradičné slovenské jedlá v modernom prevedení, využitie byliniek, vína a destilátov, strukovín a darov lesa pri príprave tradičných i netradičných jedál. Na téme pracovali v skupinách. Každý člen pracovného tímu mal vylosovanú manažérsku pozíciu. V prípravnej fáze spracovávali víziu témy, pracovno-právne vzťahy, jedálny a nápojový lístok, receptúry a kalkulácie jedál, výzdobu zameranú na zviditeľnenie a propagáciu pripravovanej témy.

Realizačná fáza začala už vo februári prvým zážitkovým večerom – reprezentačným plesom školy. Pohľad na vyzdobenú reštauráciu bol opäť úžasný. Výrobní manažéri pod taktovkou šéfkuchára so svojimi zamestnancami pripravili skvelú večeru i pestrý polnočný bufet. Manažéri odbytu zabezpečili zaujímavý program aj hudobnú produkciu. Večer bol obohatený tombolou.

Skryť Vypnúť reklamu

Druhý zážitkový večer sa uskutočnil už po druhýkrát na Donovaloch v hoteli RESIDENCE, s ktorým už viac rokov spolupracujeme pri zabezpečovaní praktického vyučovania žiakov školy. Témou večera bolo využitie netradičných olejov a pochutín v kuchyni. Skupina sa témy zhostila bravúrne, pripravili a prezentovali pokrmy netradičných chutí a vôní. Svoju tému ešte obohatili o opätovné využitie surovín a materiálu. Myšlienku využili pri výzdobe stolov, oblečení pre personál a vlastnoručne zhotovenými darčekmi pre hostí. Pripravené jedlá boli vynikajúce, vyvrcholením večera bolo jahodové carpaccio s avokádovou zmrzlinou s čokoládou a mangovým kaviárom. Celý večer bol popretkávaný vstupmi zameranými na rôzne ukážky čašníckych zručností. Skvelý zážitok bol umocnený záverečnou ohňovou show pred hotelom.

Tretí večer pre pozvaných hostí pod názvom „Netradičnou cestou za modernou gastronómiou“ sa uskutočnil v prvý deň májového maturitného týždňa. Hostia mali možnosť ochutnať pokrmy rôznych slovenských regiónov od západu na východ. Večer bol obohatený bohatým programom – vyrezávanie drevených výrobkov, ľudová hudba a spev, ľudový tanec, detský folklórny súbor, dekantovanie červeného vína. Hostia po konzumácii sedemchodového menu a ochutnávke kvalitných slovenských vín strávili príjemný večer a odchádzali veľmi spokojní.

Od utorka do piatka nasledovala prezentácia otvorených kuchýň pre verejnosť na dvoch školských pracoviskách – reštaurácie BELVEDER a v bufete na Okresnom úrade. Všetko v réžii maturantov z päťročného študijného odboru hotelová akadémia. Aj návštevnosť v jednotlivých kuchyniach závisela od propagácie maturitnej témy.

Naplánovať, pripraviť a zrealizovať maturitnú kuchyňu nebolo vôbec jednoduché. Po všetkých ťažkostiach, vzájomných konzultáciách a náročných prípravách nakoniec všetko dopadlo veľmi dobre, čo bolo vidno na zvýšenej návštevnosti obidvoch školských prevádzok počas maturitného festivalu.

Poďakovanie patrí všetkým maturantom, majstrom odbornej výchovy aj odborným zamestnancom a všetkým, ktorí pomáhali pri realizácii praktických maturít.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  2. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  3. Vieme čo je úspech. Pomôžeme ho dosiahnuť aj vám
  4. Tento rok turizmu neprial
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  1. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  9. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 30 361
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 745
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 941
  4. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 7 747
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 677
  6. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 282
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 729
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 968
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 209
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 107

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Mojim rovesňíkom!
  2. Ctirad Klimčík: O študentoch
  3. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  4. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  5. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  6. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  7. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  8. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 10 010
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 784
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 961
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 985
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 615
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 544
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 443
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Diana Javorčíková

O post sa bude uchádzať ako nezávislá.


TASR 11 h
Zrážka áut si vyžiadala jednu obeť.

Pri nehode sa zrazili dve autá.


30. nov

Diskusiu vysielame v stredu 1. decembra 2021 o 10. hodine


30. nov
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Kraj prichádza so zásadnými zmenami v očkovaní.


30. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dôvodom plošného uzatvárania škôl a prechodu na dištančné vzdelávanie je zlá pandemická situácia v regióne.


12 h

Pri nehode sa zrazili dve autá.


30. nov

Aktuálne majú hospitalizovaných 76 pacientov s covidom.


30. nov

Situácia v oravských nemocniciach je stále kritická.


11 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Mojim rovesňíkom!
  2. Ctirad Klimčík: O študentoch
  3. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  4. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  5. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  6. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  7. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  8. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 10 010
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 784
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 961
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 985
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 615
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 544
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 443
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu