Máj – najkrajší jarný mesiac – sa v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici už tradične nesie v rušnom duchu konečných príprav a realizácie praktickej maturitnej skúšky v študijných odboroch kuchár, čašník, hotelová akadémia, spoločné stravovanie a vlasová kozmetika.
Študenti v dvojročnom nadstavbovom štúdiu spracovali písomnú maturitnú prácu na konkrétnu tému, pri obhajobe ktorej predvádzali zručnosť v podobe ukážky praktickej činnosti. V odbore vlasová kozmetika si študentky vypracovali témy a prakticky predviedli na modelkách rôzne účesy, pri obhajobe prezentovali účesy a písomnú prácu pred skúšobnou komisiou. Témy boli zaujímavé a podporili kreativitu a využitie nadobudnutých praktických zručností.
Študenti v odbore spoločné stravovanie obhajovali písomnú maturitnú prácu na rôzne témy z oblasti gastronómie a ku každej téme predviedli konkrétne zručnosti – príprava miešaného nápoja, príprava rôznych druhov káv, dekantovanie a podávanie vína či porciovanie pokrmov pred zrakom hosťa.
Žiaci v študijnom odbore kuchár a čašník zabezpečovali pre pozvaných hostí spoločenskú udalosť, pri ktorej kuchári pripravovali a servírovali rôzne pokrmy studenej i teplej kuchyne a čašníci zložitou formou obsluhy podávali pripravené pokrmy a podávali nápoje. V rámci zručností čašníci otvárali a podávali rôzne druhy vín, pripravovali a podávali kávu a nápoje, kuchári pripravovali moderné predjedlo a múčnik. Prípravu pokrmov a jednoduchú obsluhu preukázali počas prípravy a podávania obedov v reštaurácii Belveder a v hoteli LUX.
Niekoľkomesačná príprava na praktické maturitné skúšky bola v odbore hotelová akadémia. Koncom minulého roka si študenti vylosovali tému na spracovanie. Skúšobná komisia pre nich pripravila 8 tém, z ktorých boli tri zážitkové večery pre pozvaných hostí a päť otvorených živých kuchýň so zameraním na tradičné slovenské jedlá v modernom prevedení, využitie byliniek, vína a destilátov, strukovín a darov lesa pri príprave tradičných i netradičných jedál. Na téme pracovali v skupinách. Každý člen pracovného tímu mal vylosovanú manažérsku pozíciu. V prípravnej fáze spracovávali víziu témy, pracovno-právne vzťahy, jedálny a nápojový lístok, receptúry a kalkulácie jedál, výzdobu zameranú na zviditeľnenie a propagáciu pripravovanej témy.
Realizačná fáza začala už vo februári prvým zážitkovým večerom – reprezentačným plesom školy. Pohľad na vyzdobenú reštauráciu bol opäť úžasný. Výrobní manažéri pod taktovkou šéfkuchára so svojimi zamestnancami pripravili skvelú večeru i pestrý polnočný bufet. Manažéri odbytu zabezpečili zaujímavý program aj hudobnú produkciu. Večer bol obohatený tombolou.
Druhý zážitkový večer sa uskutočnil už po druhýkrát na Donovaloch v hoteli RESIDENCE, s ktorým už viac rokov spolupracujeme pri zabezpečovaní praktického vyučovania žiakov školy. Témou večera bolo využitie netradičných olejov a pochutín v kuchyni. Skupina sa témy zhostila bravúrne, pripravili a prezentovali pokrmy netradičných chutí a vôní. Svoju tému ešte obohatili o opätovné využitie surovín a materiálu. Myšlienku využili pri výzdobe stolov, oblečení pre personál a vlastnoručne zhotovenými darčekmi pre hostí. Pripravené jedlá boli vynikajúce, vyvrcholením večera bolo jahodové carpaccio s avokádovou zmrzlinou s čokoládou a mangovým kaviárom. Celý večer bol popretkávaný vstupmi zameranými na rôzne ukážky čašníckych zručností. Skvelý zážitok bol umocnený záverečnou ohňovou show pred hotelom.
Tretí večer pre pozvaných hostí pod názvom „Netradičnou cestou za modernou gastronómiou“ sa uskutočnil v prvý deň májového maturitného týždňa. Hostia mali možnosť ochutnať pokrmy rôznych slovenských regiónov od západu na východ. Večer bol obohatený bohatým programom – vyrezávanie drevených výrobkov, ľudová hudba a spev, ľudový tanec, detský folklórny súbor, dekantovanie červeného vína. Hostia po konzumácii sedemchodového menu a ochutnávke kvalitných slovenských vín strávili príjemný večer a odchádzali veľmi spokojní.
Od utorka do piatka nasledovala prezentácia otvorených kuchýň pre verejnosť na dvoch školských pracoviskách – reštaurácie BELVEDER a v bufete na Okresnom úrade. Všetko v réžii maturantov z päťročného študijného odboru hotelová akadémia. Aj návštevnosť v jednotlivých kuchyniach závisela od propagácie maturitnej témy.
Naplánovať, pripraviť a zrealizovať maturitnú kuchyňu nebolo vôbec jednoduché. Po všetkých ťažkostiach, vzájomných konzultáciách a náročných prípravách nakoniec všetko dopadlo veľmi dobre, čo bolo vidno na zvýšenej návštevnosti obidvoch školských prevádzok počas maturitného festivalu.
Poďakovanie patrí všetkým maturantom, majstrom odbornej výchovy aj odborným zamestnancom a všetkým, ktorí pomáhali pri realizácii praktických maturít.
Autor: JK