Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Netradičné praktické maturity na BYSTRICKEJ HOTELKE

Žiaci ukázali svoje manažérske, kuchárske, čašnícke i kadernícke zručnosti.

(Zdroj: J. KRŇANOVÁ)

Máj – najkrajší jarný mesiac – sa v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici už tradične nesie v rušnom duchu konečných príprav a realizácie praktickej maturitnej skúšky v študijných odboroch kuchár, čašník, hotelová akadémia, spoločné stravovanie a vlasová kozmetika.

Študenti v dvojročnom nadstavbovom štúdiu spracovali písomnú maturitnú prácu na konkrétnu tému, pri obhajobe ktorej predvádzali zručnosť v podobe ukážky praktickej činnosti. V odbore vlasová kozmetika si študentky vypracovali témy a prakticky predviedli na modelkách rôzne účesy, pri obhajobe prezentovali účesy a písomnú prácu pred skúšobnou komisiou. Témy boli zaujímavé a podporili kreativitu a využitie nadobudnutých praktických zručností.

Skryť Vypnúť reklamu

Študenti v odbore spoločné stravovanie obhajovali písomnú maturitnú prácu na rôzne témy z oblasti gastronómie a ku každej téme predviedli konkrétne zručnosti – príprava miešaného nápoja, príprava rôznych druhov káv, dekantovanie a podávanie vína či porciovanie pokrmov pred zrakom hosťa.

Žiaci v študijnom odbore kuchár a čašník zabezpečovali pre pozvaných hostí spoločenskú udalosť, pri ktorej kuchári pripravovali a servírovali rôzne pokrmy studenej i teplej kuchyne a čašníci zložitou formou obsluhy podávali pripravené pokrmy a podávali nápoje. V rámci zručností čašníci otvárali a podávali rôzne druhy vín, pripravovali a podávali kávu a nápoje, kuchári pripravovali moderné predjedlo a múčnik. Prípravu pokrmov a jednoduchú obsluhu preukázali počas prípravy a podávania obedov v reštaurácii Belveder a v hoteli LUX.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekoľkomesačná príprava na praktické maturitné skúšky bola v odbore hotelová akadémia. Koncom minulého roka si študenti vylosovali tému na spracovanie. Skúšobná komisia pre nich pripravila 8 tém, z ktorých boli tri zážitkové večery pre pozvaných hostí a päť otvorených živých kuchýň so zameraním na tradičné slovenské jedlá v modernom prevedení, využitie byliniek, vína a destilátov, strukovín a darov lesa pri príprave tradičných i netradičných jedál. Na téme pracovali v skupinách. Každý člen pracovného tímu mal vylosovanú manažérsku pozíciu. V prípravnej fáze spracovávali víziu témy, pracovno-právne vzťahy, jedálny a nápojový lístok, receptúry a kalkulácie jedál, výzdobu zameranú na zviditeľnenie a propagáciu pripravovanej témy.

Realizačná fáza začala už vo februári prvým zážitkovým večerom – reprezentačným plesom školy. Pohľad na vyzdobenú reštauráciu bol opäť úžasný. Výrobní manažéri pod taktovkou šéfkuchára so svojimi zamestnancami pripravili skvelú večeru i pestrý polnočný bufet. Manažéri odbytu zabezpečili zaujímavý program aj hudobnú produkciu. Večer bol obohatený tombolou.

Skryť Vypnúť reklamu

Druhý zážitkový večer sa uskutočnil už po druhýkrát na Donovaloch v hoteli RESIDENCE, s ktorým už viac rokov spolupracujeme pri zabezpečovaní praktického vyučovania žiakov školy. Témou večera bolo využitie netradičných olejov a pochutín v kuchyni. Skupina sa témy zhostila bravúrne, pripravili a prezentovali pokrmy netradičných chutí a vôní. Svoju tému ešte obohatili o opätovné využitie surovín a materiálu. Myšlienku využili pri výzdobe stolov, oblečení pre personál a vlastnoručne zhotovenými darčekmi pre hostí. Pripravené jedlá boli vynikajúce, vyvrcholením večera bolo jahodové carpaccio s avokádovou zmrzlinou s čokoládou a mangovým kaviárom. Celý večer bol popretkávaný vstupmi zameranými na rôzne ukážky čašníckych zručností. Skvelý zážitok bol umocnený záverečnou ohňovou show pred hotelom.

Tretí večer pre pozvaných hostí pod názvom „Netradičnou cestou za modernou gastronómiou“ sa uskutočnil v prvý deň májového maturitného týždňa. Hostia mali možnosť ochutnať pokrmy rôznych slovenských regiónov od západu na východ. Večer bol obohatený bohatým programom – vyrezávanie drevených výrobkov, ľudová hudba a spev, ľudový tanec, detský folklórny súbor, dekantovanie červeného vína. Hostia po konzumácii sedemchodového menu a ochutnávke kvalitných slovenských vín strávili príjemný večer a odchádzali veľmi spokojní.

Od utorka do piatka nasledovala prezentácia otvorených kuchýň pre verejnosť na dvoch školských pracoviskách – reštaurácie BELVEDER a v bufete na Okresnom úrade. Všetko v réžii maturantov z päťročného študijného odboru hotelová akadémia. Aj návštevnosť v jednotlivých kuchyniach závisela od propagácie maturitnej témy.

Naplánovať, pripraviť a zrealizovať maturitnú kuchyňu nebolo vôbec jednoduché. Po všetkých ťažkostiach, vzájomných konzultáciách a náročných prípravách nakoniec všetko dopadlo veľmi dobre, čo bolo vidno na zvýšenej návštevnosti obidvoch školských prevádzok počas maturitného festivalu.

Poďakovanie patrí všetkým maturantom, majstrom odbornej výchovy aj odborným zamestnancom a všetkým, ktorí pomáhali pri realizácii praktických maturít.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 651
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 688
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 565
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 856
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 465
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 226
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 565
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 388
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 074
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 10 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Ilustračné foto.

V Podlaviciach bez problémov

Takto sa dnes testovalo v Podlaviciach.

Dezinfekciu interiérových priestorov odberných miest robia trikrát denne

Vo večerných hodinách už budete na väčšine odberných miest čakať kratšie ako cez deň.

Dezinfekcia odberových miest v Žiari nad Hronom.

Banská Bystrica ponúkla armáde pomoc s testovacími setmi a pomôckami

V Banskej Bystrici prebieha sobotňajšie celoplošné testovanie ľudí na nový koronavírus do týchto chvíľ bez problémov.

Testovanie v Chorvátskom Grobe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?