BANSKÁ BYSTRICA. Zeleninové hody, trh, ale aj zaujímavý kultúrny program a atrakcie pre deti budú súčasťou obľúbeného podujatia Deň Sásovskej uhorky. Organizátori ním už tradične vzdávajú hold svojim predkom, ktorí dokázali sásovské uhorky presláviť v celom regióne.
Ján Kollár z Dokumentačného centra Sásová hovorí, že aj tento rok si budú môcť účastníci podujatia na malom zeleninovom trhu zakúpiť niektoré produkty sásovských pestovateľov z historických pestovateľských lokalít „Lúke“ a „Močar“. V rámci kultúrneho programu vystúpi aj Divadlo hudby z Košíc a pre deti je pripravený ďalší zo Sídliskových večerníčkov. Tento raz ich zabavia nezabudnuteľné rozprávkové postavičky Maťko a Kubko.
Dokumentačnému centru sa podarilo sústrediť cenné informácie o tom, že že tradícia pestovanie uhoriek v Sásovej môže siahať až do 17. storočia, kedy mnohí ľudia verili v ich veľkú liečivú silu a snažili sa ich využívať nielen ako pokrm , ale aj ako liek a prevenciu proti rôznym ochoreniam. Dokonca ich považovali za liek proti obávanému moru.
Vo väčšom rozsahu sa však začali uhorky pestovať od roku 1870. Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu.
Poriadne stará tradícia
Polyhistor Matej Bel ich však napríklad spomína vo svojej Notícii z roku 1736. Uvádza, že v Bystrici sa pestovalo také množstvo uhoriek, že ich vyvážali aj do susedných miest Zvolenskej stolice.
Obyvateľov vtedy ešte samostatnej obce Sásová zvykli nazývať aj uhorkármi. Za svoju kvalitu vraj vďačila sásovská uhorka vhodnej mikroklíme, ako aj zloženiu pôdy. Uhorky sa hnojili výhradne maštaľným hnojom, ktorý sa vozil na polia počas zimných mesiacov na krňačkách. Polia polievali pestovatelia vodou z potokov, ktorá nebola v tom čase taká znečistená, ako dnes. Potrebné to bolo hlavne v čase rastu, pričom za optimálne sa považovali teploty od 18 do 30 stupňov.
Do siedmich centimetrov
Najväčší záujem bol o malé uhorky do siedmich centimetrov, pričom tento sortiment bol zároveň najdrahší.
V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare, a Úhrade. Väčšina týchto lokalít časom zanikla počas výstavby sídliska, poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.
Obľúbenou tunajšou lahôdkou bola aj horková polievka, ktorá je v našich končinách málo známou lahôdkou. Konzumovala sa studená a rodiny si ju nosili ako občerstvenie počas poľných prác.
