Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita

Nápor na pálenice je obrovský, niekde sa nezastavia do jari

Rok je na ovocie mimoriadne úrodný, vo väčšine páleníc nášho okresu však zatiaľ stíhajú uspokojiť všetkých zákazníkov. Niekde však pália takmer nonstop.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO: Ján Krošlák)

RIEČKA/ PODKONICE/KRÁLIKY. Päť pracovných dní tento rok v páleniciach nášho okresu nestačí, vo väčšine z nich sa musia do pálenia púšťať aj počas víkendov. Rok je na ovocie mimoriadne bohatý a ako nám potvrdili v niektorých páleniciach, na najbližšie týždne už majú obsadené. Pálenie posledného kvasu dokončia možno až začiatkom jari budúceho roku.

V našom okrese máme pálenice v Riečke, Králikoch, Čeríne, Badíne, Podkoniciach.

„Je to naozaj veľký nápor, no na druhej strane nás to samozrejme teší. Veď dobrá úroda nebola možno posledných 5 – 6 rokov,“ hovorí Ľudmila Fodorová z pálenice v Riečke. Hoci cukornatosť je podľa nej kvôli suchám tento rok o niečo nižšia, pálenka by mala byť kvalitná. „Museli sme prejsť na režim pálenia počas šiestich dní v týždni, lebo inak by sme to nestíhali,“ dodala. Zákazníkov majú predovšetkým z okolia Banskej Bystrice, no niektorí k nim vozia kvas až do Ružomberka.

Niekde idú takmer nonstop

V obecnej pálenici v Králikoch musia dokonca páliť sedem dní v týždni, aby nápor zvládli. „Najviac je v tomto období jabĺk a hrušiek, do výroby slivovíc by sme sa mali pustiť začiatkom decembra,“ hovorí vedúci pálenice Anton Pitschmann. Zatiaľ zvláda objednávky zvládnuť aj sám, no nápor je veľký a bude si musieť pribrať pomocníkov. „Niekedy ťahám 10 – 12 hodín, no bol som tu už aj 20 hodín v jednom kuse,“ hovorí. Žiadne objednávky zatiaľ rušiť nemuseli, no niektoré museli presunúť na čas, keď budú mať voľnejšie. „Predpokladám, že do mája budeme mať čo robiť,“ hovorí.

O mimoriadnom roku hovorí aj vedúci Podkonickej pálenice Bukovina Jaroslav Kostúr. „Ťaháme šesť dní v týždni od rána do večera, chodí nám na výpomoc aj starý páleník. Zohnať dnes kvalitných ľudí nie je jednoduché, lebo nie každý už vie dobrú pálenku páliť,“ hovorí.

Už teraz majú kalendár s objednávkami naplnený do konca decembra. „Chodia k nám ľudia z Horehronia a okolia Bystrice. Všetkých chceme uspokojiť,“ hovorí.

Pre kvalitu budúcej pálenky je podstatné, aký kvas v nej dávate spracovať.

Mnohí ľudia hádžu do nádob s kvasom zhnité či plesnivé ovocie, no z takejto zmesi sa dobrá pálenka vyrobiť nedá. Ovocie musí byť čisté, bez trávy, konárov, stopiek či kôstok, pretože to všetko vytvára pri kvasení iné nežiadúce látky. Na kvasenie je vhodné len zdravé dozreté až prezreté ovocie, ktoré je potrebné podrviť, resp. podrieť na dreň a odstopkovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  3. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  4. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 43 781
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 425
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 466
  4. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 10 944
  5. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 10 131
  6. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 733
  7. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 7 181
  8. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 597
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 183
  10. Nestíhate nakupovať darčeky? 2 826

Hlavné správy z MY Bystrica

Autobusy a trolejbusy pôjdu cez sviatky v obmedzenom režime (+HARMONOGRAM)

So zmenami v dopravnom režime počítajte od 24. decembra do 7. januára budúceho roka.

V mestskej časti Radvaň plánuje samospráva vybudovať Mestský mládežnícky štadión

Takmer 84 miliónov eur zahŕňa rozpočet Banskej Bystrice na rok 2019 schválený poslancami na utorkovom rokovaní.

Nový prístroj umožní šetrnejšiu diagnostiku pľúcnych nádorov

Kryobiopsia v pneumológii predstavuje veľmi sľubnú metodiku získavania bioptických vzoriek.

V Predajnej zasahovali hasiči pri požiari auta

Presnú príčinu stanoví zisťovateľ.

Na niektorých miestach regiónu hrozí poľadovica a hmla

Výstraha prvého stupňa platí aj pre okresy Banská Bystrica a Brezno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Účtovníčka obrala školu o desaťtisíce eur. Nebolo to prvý raz

Účtovníčka obrala základnú školu v Starej Turej o viac ako 30 000 eur. Sudca okresného súdu v Novom Meste nad Váhom ju vzal v piatok do väzby.

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o jedného z prvých výrobcov nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Vybrali SME

Už ste čítali?