RIEČKA/ PODKONICE/KRÁLIKY. Päť pracovných dní tento rok v páleniciach nášho okresu nestačí, vo väčšine z nich sa musia do pálenia púšťať aj počas víkendov. Rok je na ovocie mimoriadne bohatý a ako nám potvrdili v niektorých páleniciach, na najbližšie týždne už majú obsadené. Pálenie posledného kvasu dokončia možno až začiatkom jari budúceho roku.
V našom okrese máme pálenice v Riečke, Králikoch, Čeríne, Badíne, Podkoniciach.
„Je to naozaj veľký nápor, no na druhej strane nás to samozrejme teší. Veď dobrá úroda nebola možno posledných 5 – 6 rokov,“ hovorí Ľudmila Fodorová z pálenice v Riečke. Hoci cukornatosť je podľa nej kvôli suchám tento rok o niečo nižšia, pálenka by mala byť kvalitná. „Museli sme prejsť na režim pálenia počas šiestich dní v týždni, lebo inak by sme to nestíhali,“ dodala. Zákazníkov majú predovšetkým z okolia Banskej Bystrice, no niektorí k nim vozia kvas až do Ružomberka.
Niekde idú takmer nonstop
V obecnej pálenici v Králikoch musia dokonca páliť sedem dní v týždni, aby nápor zvládli. „Najviac je v tomto období jabĺk a hrušiek, do výroby slivovíc by sme sa mali pustiť začiatkom decembra,“ hovorí vedúci pálenice Anton Pitschmann. Zatiaľ zvláda objednávky zvládnuť aj sám, no nápor je veľký a bude si musieť pribrať pomocníkov. „Niekedy ťahám 10 – 12 hodín, no bol som tu už aj 20 hodín v jednom kuse,“ hovorí. Žiadne objednávky zatiaľ rušiť nemuseli, no niektoré museli presunúť na čas, keď budú mať voľnejšie. „Predpokladám, že do mája budeme mať čo robiť,“ hovorí.
O mimoriadnom roku hovorí aj vedúci Podkonickej pálenice Bukovina Jaroslav Kostúr. „Ťaháme šesť dní v týždni od rána do večera, chodí nám na výpomoc aj starý páleník. Zohnať dnes kvalitných ľudí nie je jednoduché, lebo nie každý už vie dobrú pálenku páliť,“ hovorí.
Už teraz majú kalendár s objednávkami naplnený do konca decembra. „Chodia k nám ľudia z Horehronia a okolia Bystrice. Všetkých chceme uspokojiť,“ hovorí.
Pre kvalitu budúcej pálenky je podstatné, aký kvas v nej dávate spracovať.
Mnohí ľudia hádžu do nádob s kvasom zhnité či plesnivé ovocie, no z takejto zmesi sa dobrá pálenka vyrobiť nedá. Ovocie musí byť čisté, bez trávy, konárov, stopiek či kôstok, pretože to všetko vytvára pri kvasení iné nežiadúce látky. Na kvasenie je vhodné len zdravé dozreté až prezreté ovocie, ktoré je potrebné podrviť, resp. podrieť na dreň a odstopkovať.