Sobota, 23. február, 2019 | Meniny má Roman, Romana

Nápor na pálenice je obrovský, niekde sa nezastavia do jari

Rok je na ovocie mimoriadne úrodný, vo väčšine páleníc nášho okresu však zatiaľ stíhajú uspokojiť všetkých zákazníkov. Niekde však pália takmer nonstop.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO: Ján Krošlák)

RIEČKA/ PODKONICE/KRÁLIKY. Päť pracovných dní tento rok v páleniciach nášho okresu nestačí, vo väčšine z nich sa musia do pálenia púšťať aj počas víkendov. Rok je na ovocie mimoriadne bohatý a ako nám potvrdili v niektorých páleniciach, na najbližšie týždne už majú obsadené. Pálenie posledného kvasu dokončia možno až začiatkom jari budúceho roku.

V našom okrese máme pálenice v Riečke, Králikoch, Čeríne, Badíne, Podkoniciach.

„Je to naozaj veľký nápor, no na druhej strane nás to samozrejme teší. Veď dobrá úroda nebola možno posledných 5 – 6 rokov,“ hovorí Ľudmila Fodorová z pálenice v Riečke. Hoci cukornatosť je podľa nej kvôli suchám tento rok o niečo nižšia, pálenka by mala byť kvalitná. „Museli sme prejsť na režim pálenia počas šiestich dní v týždni, lebo inak by sme to nestíhali,“ dodala. Zákazníkov majú predovšetkým z okolia Banskej Bystrice, no niektorí k nim vozia kvas až do Ružomberka.

Niekde idú takmer nonstop

V obecnej pálenici v Králikoch musia dokonca páliť sedem dní v týždni, aby nápor zvládli. „Najviac je v tomto období jabĺk a hrušiek, do výroby slivovíc by sme sa mali pustiť začiatkom decembra,“ hovorí vedúci pálenice Anton Pitschmann. Zatiaľ zvláda objednávky zvládnuť aj sám, no nápor je veľký a bude si musieť pribrať pomocníkov. „Niekedy ťahám 10 – 12 hodín, no bol som tu už aj 20 hodín v jednom kuse,“ hovorí. Žiadne objednávky zatiaľ rušiť nemuseli, no niektoré museli presunúť na čas, keď budú mať voľnejšie. „Predpokladám, že do mája budeme mať čo robiť,“ hovorí.

O mimoriadnom roku hovorí aj vedúci Podkonickej pálenice Bukovina Jaroslav Kostúr. „Ťaháme šesť dní v týždni od rána do večera, chodí nám na výpomoc aj starý páleník. Zohnať dnes kvalitných ľudí nie je jednoduché, lebo nie každý už vie dobrú pálenku páliť,“ hovorí.

Už teraz majú kalendár s objednávkami naplnený do konca decembra. „Chodia k nám ľudia z Horehronia a okolia Bystrice. Všetkých chceme uspokojiť,“ hovorí.

Pre kvalitu budúcej pálenky je podstatné, aký kvas v nej dávate spracovať.

Mnohí ľudia hádžu do nádob s kvasom zhnité či plesnivé ovocie, no z takejto zmesi sa dobrá pálenka vyrobiť nedá. Ovocie musí byť čisté, bez trávy, konárov, stopiek či kôstok, pretože to všetko vytvára pri kvasení iné nežiadúce látky. Na kvasenie je vhodné len zdravé dozreté až prezreté ovocie, ktoré je potrebné podrviť, resp. podrieť na dreň a odstopkovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 611
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 19 017
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 7 545
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 031
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 6 859
  6. Štefánka by Pulitzer 5 370
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 322
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 490
  9. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 3 382
  10. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a. 3 017

Hlavné správy z MY Bystrica

Legendárnu chalupu z Nevery po slovensky chcú postaviť nanovo (+ FOTO a VIDEO)

Čiernohronská železnica v nej plánuje vystavovať fotografie a dokumenty z nakrúcania filmu, zriadila by tu malé múzeum rekvizít a vzdala poctu tvorcom filmu a hereckému kolektívu.

Legendárna robotnícka chalupa v doline Obrubovanské už nestojí, no má šancu ožiť nanovo.

Bystrica je krásne mesto, pochvaľuje si Samuel Baroš

Počas reprezentačnej pauzy sme vyspovedali brankára baranov Samuela Baroša.

Koncom marca nás čaká obľúbené plavecké podujatie

Do Banskej Bystrice prídu čoskoro po skokanoch do výšky ďalší svetoví športovci – plavci.

Emócie, aktuálnosť a estetika. Divadlo Štúdio tanca prichádza s novou premiérou

Nová premiéra Divadla Štúdio tanca bude niesť názov 3x20 Ženy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si najkrajšie hrady, zámky a zrúcaniny Malých Karpát z neba

Prinášame vám prvý diel hradov, zámkov a zrúcanín Malých Karpát z neba.

Mentálny kouč: Rozdiel medzi hráčmi Slovana a zvyškom

V Slovane sa zlepšila komunikácia na trase vedenie-tréneri-hráči.

Vybrali SME

Už ste čítali?