Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Nápor na pálenice je obrovský, niekde sa nezastavia do jari

Rok je na ovocie mimoriadne úrodný, vo väčšine páleníc nášho okresu však zatiaľ stíhajú uspokojiť všetkých zákazníkov. Niekde však pália takmer nonstop.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO: Ján Krošlák)

RIEČKA/ PODKONICE/KRÁLIKY. Päť pracovných dní tento rok v páleniciach nášho okresu nestačí, vo väčšine z nich sa musia do pálenia púšťať aj počas víkendov. Rok je na ovocie mimoriadne bohatý a ako nám potvrdili v niektorých páleniciach, na najbližšie týždne už majú obsadené. Pálenie posledného kvasu dokončia možno až začiatkom jari budúceho roku.

V našom okrese máme pálenice v Riečke, Králikoch, Čeríne, Badíne, Podkoniciach.

„Je to naozaj veľký nápor, no na druhej strane nás to samozrejme teší. Veď dobrá úroda nebola možno posledných 5 – 6 rokov,“ hovorí Ľudmila Fodorová z pálenice v Riečke. Hoci cukornatosť je podľa nej kvôli suchám tento rok o niečo nižšia, pálenka by mala byť kvalitná. „Museli sme prejsť na režim pálenia počas šiestich dní v týždni, lebo inak by sme to nestíhali,“ dodala. Zákazníkov majú predovšetkým z okolia Banskej Bystrice, no niektorí k nim vozia kvas až do Ružomberka.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekde idú takmer nonstop

V obecnej pálenici v Králikoch musia dokonca páliť sedem dní v týždni, aby nápor zvládli. „Najviac je v tomto období jabĺk a hrušiek, do výroby slivovíc by sme sa mali pustiť začiatkom decembra,“ hovorí vedúci pálenice Anton Pitschmann. Zatiaľ zvláda objednávky zvládnuť aj sám, no nápor je veľký a bude si musieť pribrať pomocníkov. „Niekedy ťahám 10 – 12 hodín, no bol som tu už aj 20 hodín v jednom kuse,“ hovorí. Žiadne objednávky zatiaľ rušiť nemuseli, no niektoré museli presunúť na čas, keď budú mať voľnejšie. „Predpokladám, že do mája budeme mať čo robiť,“ hovorí.

O mimoriadnom roku hovorí aj vedúci Podkonickej pálenice Bukovina Jaroslav Kostúr. „Ťaháme šesť dní v týždni od rána do večera, chodí nám na výpomoc aj starý páleník. Zohnať dnes kvalitných ľudí nie je jednoduché, lebo nie každý už vie dobrú pálenku páliť,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Už teraz majú kalendár s objednávkami naplnený do konca decembra. „Chodia k nám ľudia z Horehronia a okolia Bystrice. Všetkých chceme uspokojiť,“ hovorí.

Pre kvalitu budúcej pálenky je podstatné, aký kvas v nej dávate spracovať.

Mnohí ľudia hádžu do nádob s kvasom zhnité či plesnivé ovocie, no z takejto zmesi sa dobrá pálenka vyrobiť nedá. Ovocie musí byť čisté, bez trávy, konárov, stopiek či kôstok, pretože to všetko vytvára pri kvasení iné nežiadúce látky. Na kvasenie je vhodné len zdravé dozreté až prezreté ovocie, ktoré je potrebné podrviť, resp. podrieť na dreň a odstopkovať.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  5. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  6. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 060
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 225
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 415
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 160
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 306
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 288
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 854
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 772
  9. Prvá dáma festivalu 1 639
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 514
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici.

Malí pacienti dostanú pomoc zo zahraničia.


TASR 9 h
Ilustračné foto.

Zomrel po dlhej a ťažkej chorobe.


TASR 10 h
Rooseveltova nemocnica

Nemocnica je pravidelne certifikovaná od roku 2008.


SITA 13 h

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


11 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 15 h

(+Aké opatrenia budú platiť v praxi). Susedná Krupina bude bordová.


15 h

V oboch smeroch sa tvoria kolóny.


13 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu