Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Nápor na pálenice je obrovský, niekde sa nezastavia do jari

Rok je na ovocie mimoriadne úrodný, vo väčšine páleníc nášho okresu však zatiaľ stíhajú uspokojiť všetkých zákazníkov. Niekde však pália takmer nonstop.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO: Ján Krošlák)

RIEČKA/ PODKONICE/KRÁLIKY. Päť pracovných dní tento rok v páleniciach nášho okresu nestačí, vo väčšine z nich sa musia do pálenia púšťať aj počas víkendov. Rok je na ovocie mimoriadne bohatý a ako nám potvrdili v niektorých páleniciach, na najbližšie týždne už majú obsadené. Pálenie posledného kvasu dokončia možno až začiatkom jari budúceho roku.

V našom okrese máme pálenice v Riečke, Králikoch, Čeríne, Badíne, Podkoniciach.

„Je to naozaj veľký nápor, no na druhej strane nás to samozrejme teší. Veď dobrá úroda nebola možno posledných 5 – 6 rokov,“ hovorí Ľudmila Fodorová z pálenice v Riečke. Hoci cukornatosť je podľa nej kvôli suchám tento rok o niečo nižšia, pálenka by mala byť kvalitná. „Museli sme prejsť na režim pálenia počas šiestich dní v týždni, lebo inak by sme to nestíhali,“ dodala. Zákazníkov majú predovšetkým z okolia Banskej Bystrice, no niektorí k nim vozia kvas až do Ružomberka.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekde idú takmer nonstop

V obecnej pálenici v Králikoch musia dokonca páliť sedem dní v týždni, aby nápor zvládli. „Najviac je v tomto období jabĺk a hrušiek, do výroby slivovíc by sme sa mali pustiť začiatkom decembra,“ hovorí vedúci pálenice Anton Pitschmann. Zatiaľ zvláda objednávky zvládnuť aj sám, no nápor je veľký a bude si musieť pribrať pomocníkov. „Niekedy ťahám 10 – 12 hodín, no bol som tu už aj 20 hodín v jednom kuse,“ hovorí. Žiadne objednávky zatiaľ rušiť nemuseli, no niektoré museli presunúť na čas, keď budú mať voľnejšie. „Predpokladám, že do mája budeme mať čo robiť,“ hovorí.

O mimoriadnom roku hovorí aj vedúci Podkonickej pálenice Bukovina Jaroslav Kostúr. „Ťaháme šesť dní v týždni od rána do večera, chodí nám na výpomoc aj starý páleník. Zohnať dnes kvalitných ľudí nie je jednoduché, lebo nie každý už vie dobrú pálenku páliť,“ hovorí.

Skryť Vypnúť reklamu

Už teraz majú kalendár s objednávkami naplnený do konca decembra. „Chodia k nám ľudia z Horehronia a okolia Bystrice. Všetkých chceme uspokojiť,“ hovorí.

Pre kvalitu budúcej pálenky je podstatné, aký kvas v nej dávate spracovať.

Mnohí ľudia hádžu do nádob s kvasom zhnité či plesnivé ovocie, no z takejto zmesi sa dobrá pálenka vyrobiť nedá. Ovocie musí byť čisté, bez trávy, konárov, stopiek či kôstok, pretože to všetko vytvára pri kvasení iné nežiadúce látky. Na kvasenie je vhodné len zdravé dozreté až prezreté ovocie, ktoré je potrebné podrviť, resp. podrieť na dreň a odstopkovať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 201
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 425
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 341
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 165
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 991
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 923
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 193
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 906
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 705
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 593
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Skríningové testovanie bude v Banskej Bystrici pokračovať zajtra.

4 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

Niektoré obce nášho regiónu testujú na nezvyčajných miestach. Napríklad v horehronskej obci Beňuš sa testuje v dome smútku.

6 h
Testovanie v základnej škole na Radvanskej.

Mesto zverejnilo prvé priebežné čísla zo skríningového testovania.

10 h

Sneh môže aj namŕzať, jazdite opatrne.

11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

10 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

11 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

10 h

Už ste čítali?