Utorok, 16. október, 2018 | Meniny má Vladimíra

Nápor na pálenice je obrovský, niekde sa nezastavia do jari

Rok je na ovocie mimoriadne úrodný, vo väčšine páleníc nášho okresu však zatiaľ stíhajú uspokojiť všetkých zákazníkov. Niekde však pália takmer nonstop.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO: Ján Krošlák)

RIEČKA/ PODKONICE/KRÁLIKY. Päť pracovných dní tento rok v páleniciach nášho okresu nestačí, vo väčšine z nich sa musia do pálenia púšťať aj počas víkendov. Rok je na ovocie mimoriadne bohatý a ako nám potvrdili v niektorých páleniciach, na najbližšie týždne už majú obsadené. Pálenie posledného kvasu dokončia možno až začiatkom jari budúceho roku.

V našom okrese máme pálenice v Riečke, Králikoch, Čeríne, Badíne, Podkoniciach.

„Je to naozaj veľký nápor, no na druhej strane nás to samozrejme teší. Veď dobrá úroda nebola možno posledných 5 – 6 rokov,“ hovorí Ľudmila Fodorová z pálenice v Riečke. Hoci cukornatosť je podľa nej kvôli suchám tento rok o niečo nižšia, pálenka by mala byť kvalitná. „Museli sme prejsť na režim pálenia počas šiestich dní v týždni, lebo inak by sme to nestíhali,“ dodala. Zákazníkov majú predovšetkým z okolia Banskej Bystrice, no niektorí k nim vozia kvas až do Ružomberka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Niekde idú takmer nonstop

V obecnej pálenici v Králikoch musia dokonca páliť sedem dní v týždni, aby nápor zvládli. „Najviac je v tomto období jabĺk a hrušiek, do výroby slivovíc by sme sa mali pustiť začiatkom decembra,“ hovorí vedúci pálenice Anton Pitschmann. Zatiaľ zvláda objednávky zvládnuť aj sám, no nápor je veľký a bude si musieť pribrať pomocníkov. „Niekedy ťahám 10 – 12 hodín, no bol som tu už aj 20 hodín v jednom kuse,“ hovorí. Žiadne objednávky zatiaľ rušiť nemuseli, no niektoré museli presunúť na čas, keď budú mať voľnejšie. „Predpokladám, že do mája budeme mať čo robiť,“ hovorí.

O mimoriadnom roku hovorí aj vedúci Podkonickej pálenice Bukovina Jaroslav Kostúr. „Ťaháme šesť dní v týždni od rána do večera, chodí nám na výpomoc aj starý páleník. Zohnať dnes kvalitných ľudí nie je jednoduché, lebo nie každý už vie dobrú pálenku páliť,“ hovorí.

Už teraz majú kalendár s objednávkami naplnený do konca decembra. „Chodia k nám ľudia z Horehronia a okolia Bystrice. Všetkých chceme uspokojiť,“ hovorí.

Pre kvalitu budúcej pálenky je podstatné, aký kvas v nej dávate spracovať.

Mnohí ľudia hádžu do nádob s kvasom zhnité či plesnivé ovocie, no z takejto zmesi sa dobrá pálenka vyrobiť nedá. Ovocie musí byť čisté, bez trávy, konárov, stopiek či kôstok, pretože to všetko vytvára pri kvasení iné nežiadúce látky. Na kvasenie je vhodné len zdravé dozreté až prezreté ovocie, ktoré je potrebné podrviť, resp. podrieť na dreň a odstopkovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  6. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  7. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  8. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  9. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  10. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  1. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  3. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  6. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  7. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  8. Výhody virtuálneho sídla spoločnosti
  9. Medzinárodný týždeň na EU v Bratislave
  10. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 418
  2. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 159
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 384
  4. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 8 879
  5. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 877
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 6 324
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 4 555
  8. Nepodceňujte príznaky psoriázy 4 217
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 3 683
  10. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku 2 555

Hlavné správy z MY Bystrica

Evanjelické gymnázium inšpiruje participatívnym rozpočtom

Školský participatívny rozpočet majú na Evanjelickom gymnáziu v Banskej Bystrici už druhý rok.

Burza na pomoc onkologickým pacientom a pacientkam

Burza parochní, kozmetiky na ich údržbu, šatiek a čiapok pre onkologických pacientov a pacientky sa uskutoční vo štvrtok 25. októbra v Banskej Bystrici.

Červenkove dni sa venujú zoonózam aj potravinovým nákazám

Podujatia sa zúčastňuje takmer stovka odborníkov zo Slovenskej a Českej republiky.

Streľba vo vlkanovskej pivárni: Alkohol si recidivista vynucoval zbraňou

Vykonanými procesnými úkonmi bolo zistené, že v prípade zbrane, z ktorej niekoľkokrát vystrelil išlo o plynovú pištoľ.

S Bystrickou hodinkou do čias najväčšej slávy medenej Banskej Bystrice

Októbrová Bystrická hodinka, ktorá sa uskutoční tento štvrtok, sa bude venovať slávnej Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti, ktorá bola najvýznamnejším podnikom v medenorudnom baníctve na Slovensku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Nitre pri rieke by mala vyrásť promenáda s nákupným centrom

Z plánovanej stavby stojí len kostra. Teraz jej časť búrajú.

Poľovníka na Orave v lese napadol medveď

Muž leží s mnohopočetnými tržnými ranami v trstenskej nemocnici.

Vybrali SME

Už ste čítali?