POVRAZNÍK. "Na námestí nám práve dozrieva "lekvár na strome“. Sú to mišpule, ktoré sú jedlé a chutné až potom, čo prejdú mrazom - sú mäkké, hnedé a chutia ako pikantný lekvár,“ takto netradične pozvala v uplynulých dňoch neformálna skupina Povrazníci obyvateľov obce, aby si prišli pochutnať na prvej spoločnej obecnej úrode tejto starej, takmer zabudnutej odrody mišpule nemeckej.
Plod mišpule vraj stačí len ošúpať prstami a dať do úst ako pralinku. Mišpule sú jedlé, až keď prejdú prvými mrazíkmi, takže v závislosti od počasia si na nich môžete pochutnávať v novembri až decembri. Peter Mikloš z neformálnej skupiny Povrazníci hovorí, že mnohí obyvatelia už mišpule ochutnať prišli a boli veľmi milo prekvapení. „Sme radi, že hneď prvá úroda je taká slušná,“ povedal.
Ovocnú tradíciu oživujú
Dužina mišpule chutí ako pikantná, príjemne kyslastá marmeláda. Vnútri sa nachádza tvrdý jadrovník so sploštenými jadierkami, ktoré sú nejedlé. Plody sa jedia tak, že dužina sa vytlačí do úst, prípadne sa rozrežú a obsah sa zje lyžičkou. Okrem priamej konzumácie z nich môžete pripraviť rôsol alebo marmeládu, pre vysoký obsah trieslovín sa pridávajú do rôznych ovocných štiav či vín.
V Povrazníku sa dlhodobo snažia o vzkriesenie tradičných odrôd drevín, úspešne tu zavŕšili niekoľko projektov. „Chceme v tom pokračovať aj v budúcnosti, keďže mnohých obyvateľov táto myšlienka oslovila,“ hovorí Peter Mikloš.

V posledných dvoch rokoch sa pustili v rámci projektu Živé dedičstvo Povrazníka aj do ovocného dedičstva. Okrem mapovania ovocných drevín projekt zahŕňal napríklad aj ovocinársky vzdelávací kurz, plodobranie , či výsadbu tradičných ovocných drevín na obecných pozemkoch.
Podarilo sa im ošetriť aj ovocnú alej medzi Povrazníkom a Strelníkmi a majú dokonca spracovanú mapu ovocných stromov, kde sú aj staré tradičné odrody. V prvej časti mapovania sa zamerali predovšetkým na jablone a hrušky, postupne však chcú zmapovať aj ďalšie druhy ovocných stromov,