Piatok, 22. február, 2019 | Meniny má Etela

V Povrazníku dopestovali "lekvár" na strome. Z prvej úrody majú radosť

Na rozvoji ovocného dedičstva a tradičných odrodách sa obyvatelia podieľajú aj v rámci projektov.

Prvá úroda na spoločnej obecnej mišpuli ich potešila. Mnohí obyvatelia prišli plody okoštovať. Prvá úroda na spoločnej obecnej mišpuli ich potešila. Mnohí obyvatelia prišli plody okoštovať. (Zdroj: Andrea Miklošová)

POVRAZNÍK. "Na námestí nám práve dozrieva "lekvár na strome“. Sú to mišpule, ktoré sú jedlé a chutné až potom, čo prejdú mrazom - sú mäkké, hnedé a chutia ako pikantný lekvár,“ takto netradične pozvala v uplynulých dňoch neformálna skupina Povrazníci obyvateľov obce, aby si prišli pochutnať na prvej spoločnej obecnej úrode tejto starej, takmer zabudnutej odrody mišpule nemeckej.

Plod mišpule vraj stačí len ošúpať prstami a dať do úst ako pralinku. Mišpule sú jedlé, až keď prejdú prvými mrazíkmi, takže v závislosti od počasia si na nich môžete pochutnávať v novembri až decembri. Peter Mikloš z neformálnej skupiny Povrazníci hovorí, že mnohí obyvatelia už mišpule ochutnať prišli a boli veľmi milo prekvapení. „Sme radi, že hneď prvá úroda je taká slušná,“ povedal.

Ovocnú tradíciu oživujú

Dužina mišpule chutí ako pikantná, príjemne kyslastá marmeláda. Vnútri sa nachádza tvrdý jadrovník so sploštenými jadierkami, ktoré sú nejedlé. Plody sa jedia tak, že dužina sa vytlačí do úst, prípadne sa rozrežú a obsah sa zje lyžičkou. Okrem priamej konzumácie z nich môžete pripraviť rôsol alebo marmeládu, pre vysoký obsah trieslovín sa pridávajú do rôznych ovocných štiav či vín.

V Povrazníku sa dlhodobo snažia o vzkriesenie tradičných odrôd drevín, úspešne tu zavŕšili niekoľko projektov. „Chceme v tom pokračovať aj v budúcnosti, keďže mnohých obyvateľov táto myšlienka oslovila,“ hovorí Peter Mikloš.

Prečítajte si tiež: Namiesto trafostanice kaplnka. V Španej Doline budujú ojedinelý pamätník

V posledných dvoch rokoch sa pustili v rámci projektu Živé dedičstvo Povrazníka aj do ovocného dedičstva. Okrem mapovania ovocných drevín projekt zahŕňal napríklad aj ovocinársky vzdelávací kurz, plodobranie , či výsadbu tradičných ovocných drevín na obecných pozemkoch.

Podarilo sa im ošetriť aj ovocnú alej medzi Povrazníkom a Strelníkmi a majú dokonca spracovanú mapu ovocných stromov, kde sú aj staré tradičné odrody. V prvej časti mapovania sa zamerali predovšetkým na jablone a hrušky, postupne však chcú zmapovať aj ďalšie druhy ovocných stromov,

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  7. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  1. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  5. Konferencia - EU support for research
  6. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  7. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 21 897
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 15 081
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 580
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 078
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 289
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 536
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 802
  8. Štefánka by Pulitzer 4 731
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 746
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 875

Hlavné správy z MY Bystrica

Ruže z novinového papiera, stovky sviečok. V Banskej Bystrici spomínali

Spomienku na Martinu Kušnírovú a Jána Kuciaka organizovala občianska platforma Nie v našom meste.

Nápis bude na Námestí SNP viditeľný iba vtedy, keď zaplače nebo.

Zabili sme si tradičnú pastiersku kultúru, tvrdí gajdošský cechmajster

Tradičnú pastiersku kultúru zničila, či skôr zabila, totálna a ťažká lenivosť, ktorú priniesla táto doba a naša generácia.

Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy

Fašiangy v Slovenskej Ľupči aj na Španej Doline, krňačkári na Chopku. Víkend bude super.

Fašiangové obdobie je najmä o zábave.
Seriál: Zaniknuté obce Slovenska

Pieskom hovoria aj raj sekeromlatov. Raz sa sem možno vrátia motýle

Osade Piesky neďaleko Španej Doliny hovorili domáci obyvatelia aj Sandberg, či Zamperk. Jednoducho Pieskový vrch, ktorý si poslovenčili do zvláštnej podoby Zamperk.

Kaplnka na Pieskoch stojí osamotene.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šéf webu, pre ktorý Kuciak pracoval: Keď sa Jano naučil zrozumiteľne písať, tak ho zavraždili

Jano bol výnimočný, nahradiť sa ho úplne nedá, hovorí šéfredaktor Aktualít.

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

V Trenčíne na výročie vraždy Jána a Martiny odhalia pamätník

Organizátori zverejnili podrobný program zajtrajšej spomienky na Jána a Martinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?