Pondelok, 18. február, 2019 | Meniny má Jaromír

Mladí Banskobystričania vymysleli ekologický biokultivátor na kuchynský odpad

Získali zaň víťazstvo v projekte OpenMaker, ktorý bol financovaný z európskeho programu Horizon 2020.

Biokultivátor mladých bystrických inovátorov by sa mohol na trhu objaviť asi o dva roky. Biokultivátor mladých bystrických inovátorov by sa mohol na trhu objaviť asi o dva roky. (Zdroj: archív)

BANSKÁ BYSTRICA. Môže slúžiť na pestovanie, samozavlažovanie a kompostovanie, umiestniť ho môžete dokonca aj na balkóne. Také sú tri hlavné funkcie ekologického biokultivátora, za ktorým stoja mladí bystrickí inovátori a ktorý zaujal odborníkov.

Ako informoval marketingový konzultant Dodo Mikláš, v rámci projektu OpenMaker, ktorý sa končí v týchto dňoch, predstavili aj víťazov, ktorí získali okrem finančnej podpory tiež deväťmesačný mentoring. "Ten by im mal pomôcť s rozbehom na trh. Jedným z víťazov je aj projekt ekologického biokultivátora, za ktorým stoja banskobystrickí inovátori. Do predaja sa dostane pravdepodobne až o dva roky," povedal Ľubomír Billy zo spoločnosti Centire( akcelerátor projektu OpenMaker.)

Vývoj trval niekoľko rokov

Vývoj tohto uzavretého biokultivátora, spracúvajúceho kuchynský odpad, trval podľa neho niekoľko rokov a pracovalo na ňom päť ľudí. Najskôr sa s nápadom v roku 2015 zapojili do celosvetovej súťaže Biomimicry Global Design Challenge s podtitulom Food System. „Išli sme doň ako skupina študentov a pedagógov, postúpili sme medzi top 7 najlepších konceptov. Našou motiváciou na úplnom začiatku bolo reagovať na problém pestovania v mestách takým spôsobom, aby to posinilo vzťah človeka a prírody. Chceli sme riešenie, ktoré je udržateľné. Tak prečo to nerobiť tak, ako to robí príroda?“ tvrdí Banskobystričan František Tóth, ktorý je jedným z autorov vynálezu, na ktorom sa intenzívne pracovalo tri roky.

Úspešný tím

Tím tvorili dizajnéri, vedci a konštruktér. Na začiatku za ním stáli okrem Tótha aj Banskobystričania Zuzana Tončíková, Miroslav Chovan, Dávid Jurík a Dávid Lopušek. Dnes manažérsky tím tvoria Tóth s Tončíkovou.

Víťazstvo v projekte OpenMaker, ktorý bol financovaný z európskeho programu Horizon 2020, posúva možnosti B4D, ako si spomínaní inovátori hovoria, omnoho ďalej. „Tento projekt nám dal skvelú príležitosť posunúť vpred náš vývoj vďaka financiám na prototyp, ktorý teraz môžeme smelo testovať,“ dodal Tóth. OpenMaker na Slovensku zastrešoval akcelerátor inovacií, ktorý je v tomto smere u nás jediný.

„Nesmierne nás teší, že sme mohli viacerým šikovným Slovákom pomôcť pri realizácii ich snov. Do akcelerátora projektu OpenMaker, ktorého cieľom bolo spájať inovátorov a výrobné podniky, sa zapojilo až 51 projektov, no len piati mohli získať aj finančnú podporu 20.000 €. Blahoželáme zoskupeniu B4D, ako aj ostatným víťazným projektom k pokroku, ktorý sa im podarilo za 9 mesiacov dosiahnuť,“ povedal Ľubomír Billý z akcelerátora manažovaného Centire s.r.o., ktorá na Slovensku zastrešovala všetky aktivity medzinárodného projektu.

Inšpirácia prírodou

Biokultivátor od B4D je uzatvorený ekosystém a má 3 hlavné funkcie. Pestovanie, samozavlažovanie a kompostovanie. V riešeniach sa nechali inšpirovať prírodou, a to tak, že sa snažia opakovať to, čo v prírode už funguje.

Tento princíp sa nazýva Biomimicry. Je to v podstate vedecko-dizajnérsky prístup. Zariadenie je navrhnuté tak, aby fungovalo ako ekosystém, so vzájomne sa podporujúcimi úrovňami. Podstata je v cirkulácii živín a vody v biokultivátore. Živinami a vlhkosťou sa v domácom prostredí rozumie kuchynský bioodpad. Červíky vo vermikompostéri a následné procesy ho pretvoria na výživný humus a tekuté hnojivo. To sa pužije na pestovanie a dopestovaná zelenina sa vracia na stôl. „V praxi je využitie hlavne tam, kde chýba pôda a špecifické podmienky pre pestovanie rastlín.

Nástup na trh predpokladajú o dva roky

Biokultivátor je určený na pestovanie rôznych rastlín od byliniek cez zeleninu až po exotické rastliny či plodiny. Naším cieľom sú hlavne veľké mestá, strechy budov, balkóny, ale aj interiéry,“ dodal Tóth.

Tento biokultivátor však v obchodoch ešte hľadať netreba. Pri hardvéri je kľúčové nepodceniť vývoj na začiatku a spraviť ho poriadne, pretože, ako hovorí Tóth, môže sa to vypomstiť pri zásadných neskorších opravách. Predaj sa pri optimálnych finančných podmienkach vývoja predpokladá približne o dva roky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  5. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  8. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  9. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  10. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  1. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  2. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 439
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 13 864
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 783
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 588
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 5 014
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 332
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 694
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 3 662
  10. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 2 768

Hlavné správy z MY Bystrica

Rozbor starej jedle priniesol nové poznatky o kaštieli Radvanských

Dendrochronologický výskum ukázal, že drevené preklady strielní v západnom krídle kaštieľa vyhotovili z jedle, ktorú zoťali v zime na prelome rokov 1502/1503.

Odoberanie vzoriek pre dendrochronologický výskum.

Návštevy zakázali aj v Rooseveltovej nemocnici

V Banskobystrickom kraji je už pre návštevy uzavretých šesť nemocníc.

Rooseveltova nemocnica.

Blízko Kráľovej studne sa zranil skialpinista

Na pomoc sa mu vybrali horskí záchranári z Veľkej Fatry.

Budúci vysokoškoláci sa najviac zaujímali o Ekonomickú fakultu UMB

Okolo 1260 záujemcov o štúdium na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici vstúpilo na akademickú pôdu jej šiestich fakúlt počas nedávneho Dňa otvorených dverí.

Spomienka na Jána a Martinu už vo štvrtok

Vo štvrtok sa uskutoční nielen zhromaždenie na Námestí SNP, ale otvoria aj mikrofestival Percepcia.

Martina Kušnírová a Ján Kuciak mali mať 5. mája svadbu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?