Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Mladí Banskobystričania vymysleli ekologický biokultivátor na kuchynský odpad

Získali zaň víťazstvo v projekte OpenMaker, ktorý bol financovaný z európskeho programu Horizon 2020.

Biokultivátor mladých bystrických inovátorov by sa mohol na trhu objaviť asi o dva roky. Biokultivátor mladých bystrických inovátorov by sa mohol na trhu objaviť asi o dva roky. (Zdroj: archív)

BANSKÁ BYSTRICA. Môže slúžiť na pestovanie, samozavlažovanie a kompostovanie, umiestniť ho môžete dokonca aj na balkóne. Také sú tri hlavné funkcie ekologického biokultivátora, za ktorým stoja mladí bystrickí inovátori a ktorý zaujal odborníkov.

Ako informoval marketingový konzultant Dodo Mikláš, v rámci projektu OpenMaker, ktorý sa končí v týchto dňoch, predstavili aj víťazov, ktorí získali okrem finančnej podpory tiež deväťmesačný mentoring. "Ten by im mal pomôcť s rozbehom na trh. Jedným z víťazov je aj projekt ekologického biokultivátora, za ktorým stoja banskobystrickí inovátori. Do predaja sa dostane pravdepodobne až o dva roky," povedal Ľubomír Billy zo spoločnosti Centire( akcelerátor projektu OpenMaker.)

Skryť Vypnúť reklamu

Vývoj trval niekoľko rokov

Vývoj tohto uzavretého biokultivátora, spracúvajúceho kuchynský odpad, trval podľa neho niekoľko rokov a pracovalo na ňom päť ľudí. Najskôr sa s nápadom v roku 2015 zapojili do celosvetovej súťaže Biomimicry Global Design Challenge s podtitulom Food System. „Išli sme doň ako skupina študentov a pedagógov, postúpili sme medzi top 7 najlepších konceptov. Našou motiváciou na úplnom začiatku bolo reagovať na problém pestovania v mestách takým spôsobom, aby to posinilo vzťah človeka a prírody. Chceli sme riešenie, ktoré je udržateľné. Tak prečo to nerobiť tak, ako to robí príroda?“ tvrdí Banskobystričan František Tóth, ktorý je jedným z autorov vynálezu, na ktorom sa intenzívne pracovalo tri roky.

Úspešný tím

Tím tvorili dizajnéri, vedci a konštruktér. Na začiatku za ním stáli okrem Tótha aj Banskobystričania Zuzana Tončíková, Miroslav Chovan, Dávid Jurík a Dávid Lopušek. Dnes manažérsky tím tvoria Tóth s Tončíkovou.

Skryť Vypnúť reklamu

Víťazstvo v projekte OpenMaker, ktorý bol financovaný z európskeho programu Horizon 2020, posúva možnosti B4D, ako si spomínaní inovátori hovoria, omnoho ďalej. „Tento projekt nám dal skvelú príležitosť posunúť vpred náš vývoj vďaka financiám na prototyp, ktorý teraz môžeme smelo testovať,“ dodal Tóth. OpenMaker na Slovensku zastrešoval akcelerátor inovacií, ktorý je v tomto smere u nás jediný.

„Nesmierne nás teší, že sme mohli viacerým šikovným Slovákom pomôcť pri realizácii ich snov. Do akcelerátora projektu OpenMaker, ktorého cieľom bolo spájať inovátorov a výrobné podniky, sa zapojilo až 51 projektov, no len piati mohli získať aj finančnú podporu 20.000 €. Blahoželáme zoskupeniu B4D, ako aj ostatným víťazným projektom k pokroku, ktorý sa im podarilo za 9 mesiacov dosiahnuť,“ povedal Ľubomír Billý z akcelerátora manažovaného Centire s.r.o., ktorá na Slovensku zastrešovala všetky aktivity medzinárodného projektu.

Skryť Vypnúť reklamu

Inšpirácia prírodou

Biokultivátor od B4D je uzatvorený ekosystém a má 3 hlavné funkcie. Pestovanie, samozavlažovanie a kompostovanie. V riešeniach sa nechali inšpirovať prírodou, a to tak, že sa snažia opakovať to, čo v prírode už funguje.

Tento princíp sa nazýva Biomimicry. Je to v podstate vedecko-dizajnérsky prístup. Zariadenie je navrhnuté tak, aby fungovalo ako ekosystém, so vzájomne sa podporujúcimi úrovňami. Podstata je v cirkulácii živín a vody v biokultivátore. Živinami a vlhkosťou sa v domácom prostredí rozumie kuchynský bioodpad. Červíky vo vermikompostéri a následné procesy ho pretvoria na výživný humus a tekuté hnojivo. To sa pužije na pestovanie a dopestovaná zelenina sa vracia na stôl. „V praxi je využitie hlavne tam, kde chýba pôda a špecifické podmienky pre pestovanie rastlín.

Nástup na trh predpokladajú o dva roky

Biokultivátor je určený na pestovanie rôznych rastlín od byliniek cez zeleninu až po exotické rastliny či plodiny. Naším cieľom sú hlavne veľké mestá, strechy budov, balkóny, ale aj interiéry,“ dodal Tóth.

Tento biokultivátor však v obchodoch ešte hľadať netreba. Pri hardvéri je kľúčové nepodceniť vývoj na začiatku a spraviť ho poriadne, pretože, ako hovorí Tóth, môže sa to vypomstiť pri zásadných neskorších opravách. Predaj sa pri optimálnych finančných podmienkach vývoja predpokladá približne o dva roky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 470
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 758
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 036
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 482
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 382
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 121
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 328
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 292
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 140
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 931
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Blíži sa k nám arktický vzduch, k najchladnejším bude patriť náš región

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno platí výstraha druhého stupňa, teploty môžu klesať až na mínus 22 stupňov.

Ilustračné foto.

Komunitné testovanie v Banskej Bystrici: 8 459 otestovaných, 72 pozitívnych

Odborníci sa zhodli, že komunitné testovanie zamestnancov z okresu Banská Bystrica malo význam.

Horami, dolami. Folklórny súbor Mostár vydal k jubileu cédečko

Mostár sa vlani dožil krásneho životného jubilea. Pri príležitosti 65. výročia vzniku vydal v poradí tretie cédečko, na ktorom nájdete piesne z Horehronia, Čierneho Balogu a Pohronskej Polhory.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?