BANSKÁ BYSTRICA. Približne 40 výrobcov a distribútorov vín príde na 6. ročník obľúbenej Vínšpacírky predstaviť svoje kvalitné značky. Program na Námestí SNP odštartuje v sobotu 27. apríla o 14. 00 a bude zároveň vstupom do letnej sezóny v meste pod Urpínom.
Viceprimátor Jakub Gajdošík informoval, že Vínšpacírka už má v programovej skladbe mesta nezastupiteľný priestor a záujem o ňu každým rokom stúpa.
O 15-tej hodine slávnostne spustí primátor Ján Nosko fontánu na námestí a súčasťou Vínšpacírky bude aj tento rok obľúbený United Europe Jazz festival, spestrením zas návšteva Hodinovej veže.
Organizátori sa navyše rozhodli dať festivalu tematickejší nádych, a preto väčšina ponúkaných vín bude pochádzať z vinárstiev z oblastí niekdajšieho Rakúsko-Uhorska. Ako informoval mestský a krajský poslanec a člen organizačného tímu Martin Turčan, tohtoročnou novinkou budú aj vína bez histamínu. Dodal tiež, že z 1 500 vstupeniek sa doteraz predalo už 900. Kapacitu festivalu nechcú navyšovať ani v prípade vysokého dopytu, keďže chcú jeho návštevníkom dopriať potrebný komfort.
Program vyvrcholí okolo 17-tej hodiny, kedy organizátori ocenia ďalšiu osobnosť Vínšpacírky a známku kvality Bystrický anjel udelia dvom mimoriadnym vínam. „Ocenenie tohto roku získa ďalšia z vinárskych legiend. Môžem len povedať, že pôjde o osobnosť, ktorá stála pri zrode niekoľkých novošľachtencov a úzko spolupracovala aj s prvou dámou enológie, pani Dorotou Pospíšilovou,“ doplnil Martin Turčan. Medailu Červeného a bieleho bystrického anjela získajú dve vína z regiónu.
Obmedzia plasty
Podobne ako na posledných Vianočných trhoch, aj na Vínšpacírke obmedzia organizátori plasty. V minulých rokoch sa používali predovšetkým stovky pollitrových fliaš s minerálkou, ktoré teraz nahradia stanice s minerálnou vodou.
Organizátori priniesli tento rok aj niekoľko ďalších noviniek. Bude to napríklad rýchlejšie vydávanie vínnych balíčkov a lístkov, čo umožní čítačka QR kódov.
Vyvrcholením bude už tradične pokus o rekord. „ Našim cieľom je vytvoriť rekord v sekaní do diaľky. Princípom bude čo najďalej odstreliť zátku z fľaše metódou sabráže, my si trúfame na minimálne dvadsať metrov,“ hovorí predseda Cechu hostinských Martin Repaský. K zaujímavostiam bude patriť aj to, že pri sabráži sa použije aj prosecco z firmy vynikajúceho futbalistu, bystrického rodáka Mareka Hamšíka.
Lístky na podujatie sú v predaji na prevádzkach Cechu hostinských a online TU.