BANSKÁ BYSTRICA. Po štyridsiatich dňoch sa na Veľkonočnú nedeľu končí pôst. Cez sviatky, ktoré sú už doslova za dverami, si väčšina z nás dopraje dobroty, ktoré ale vždy nemusia pozitívne vplývať na náš organizmus.
Riziko hrozí hlavne vtedy, ak veľkonočné jedlá nepripravíme podľa správnych technologických postupov a na ich prípravu nepoužijeme správne volené potraviny. Čo nám najviac hrozí, sú rozličné alimentárne nákazy (alimentation – stravovanie), či inak črevné nákazy, keďže patologický proces po konzumácii nejakej kontaminovanej potraviny prebieha práve v čreve. Výsledkom takéhoto procesu je buď zvracanie, hnačka, teplota, alebo iné príznaky, ktoré môžu vzniknúť po požití jedla, kontaminovaného niektorými mikroorganizmami.
Kedysi sa konzumovali diétne jedlá podľa stáročnej tradície - hlavne strukoviny, kyslá kapusta, zemiaky, zelenina - všetko bez mäsa a to dokonca aj v nedeľu. V súčasnosti sa však na stôl dostávajú i jedlá, ktoré pri nestriedmej konzumácii môžu ľudskému zdraviu aj uškodiť.
Je to predovšetkým typické veľkonočné menu, kde zvyčajne nechýba údená šunka, klobásy, rôzne druhy mäsa, rozmanité druhy koláčov a hlavne vajíčka. No a tieto potraviny podľa odborníkov nie sú práve tie, ktoré prospievajú k zdraviu. „Sú to typické druhy veľkonočných potravín a keď už teda na stole musia byť, nech sú to skôr chudé druhy údenín konzumované v menších množstvách, doplnené vyšším množstvom čerstvej zeleniny.
Všetko s mierou
Chren, ktorý je tiež typickou veľkonočnou pochutinou, je zdravý, obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, ako aj provitamín A, ktoré môžeme zvýšiť pridaním postrúhaného jabĺčka, či mrkvy. Obsahuje aj silice, po ktorých má svoju typickú chuť,“ konštatuje k veľkonočnému menu MUDr. Ivana Sedliačiková, vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
Dodáva, že najtypickejšou potravou na Veľkú noc sú vajíčka. Sú nielen symbolom jari a zárodku nového života, ale v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy aj rizikom hnačkového ochorenia – salmonelózy. Preto je potrebné dbať na ich dostatočnú tepelnú úpravu hlavne do šalátov, ale aj na obložené misy. „Aj keď vajcia obsahujú veľa cholesterolu, nemožno ich z nášho jedálnička vylúčiť. Ak ich počas Veľkej noci skonzumujeme viac, môžeme sa nadbytočného cholesterolu zbaviť vyššou konzumáciou zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín a samozrejme nesmieme zabúdať na pohybovú aktivitu,“ upozorňuje MUDr. Sedliačiková.
Rovnako treba striedmo pristupovať ku konzumácii alkoholu a sladkostí. Držať sa tradície je v tomto prípade vhodnejšie, ako podľahnúť múčnikom s množstvom krémov a poliev. Bolo by vhodnejšie vrátiť sa k receptom starých mám, kedy nesmeli v tieto sviatočné dni chýbať hlavne kysnuté koláče – tvarohovníky, makovníky, orechovníky, či iné kysnuté pochúťky so sušeným ovocím, či naplnené slivkovým lekvárom. Odporúča sa konzumovať malé množstvá tradičných pokrmov s časovými odstupmi a s pridaním vlákniny v podobe čerstvej zeleniny a ovocia.
Mária Tolnayová
hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica