BREZNO. O tom, ako sa správne starať o stromčeky, porozprával zakladateľ Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva v Nitre.
Beseda pod holým nebom
Projekt obnovy historického ovocného sadu na Banisku stále pokračuje. V marci mesto prizvalo odborníka Michala Kuzmu s kolegami, ktorí sa venovali odbornému ošetrovaniu drevín. V utorok 16. apríla zasa mesto zorganizovalo besedu s nestorom slovenského ovocinárstva a záhradkárstva profesorom Ivanom Hričovským, ktorého v arboréte privítal primátor Tomáš Abel.
Ako sa mnohí mohli presvedčiť, pán profesor prekvitá nielen svojou múdrosťou, ale aj pozitívnou energiou. Veru, máme sa od neho čo učiť. Priamo v teréne porozprával o tom, ako sa správne starať o ovocné stromy, ako ich orezávať a štepiť.
Na Slovensku zjeme žalostne málo ovocia
Ako v úvode besedy profesor Hričovský povedal, na Slovensku máme 75 tisíc záhradiek, pričom mladá generácia uprednostňuje väčšinou okrasné, naopak staršia úžitkovo-okrasné.

Ovocných sadov na Slovensku je vo výmere 6100 hektárov, pričom najväčšie zastúpenie v nich majú jablone, a to 43 percent.
Odborník na ovocinárstvo ozrejmil aj žalostnú spotrebu ovocia na Slovensku.
„Jeden Slovák za rok zje necelých 22 kilogramov jabĺk (namiesto 36 kg), 4 kg hrušiek, 1,5 kg čerešní, 400 g višní (v regióne sú ideálne podmienky na ich pestovanie), len 2,8 kg broskýň, 2,5 kg marhúľ, čo je veľmi málo.“ Spomenul aj balzam pre naše telo a dušu – slivky, ktoré zlepšujú zrak, sú tiež proti stresu a zabúdaniu. Slováci ich zjedia necelé 3 kilá.
Cenné rady profesora Hričovského
Je už známe, že veľkým zdrojom vitamínu C sú čierne ríbezle. Ak ich pestujete vo svojej záhradke, podľa slov profesora, po odkvitnutí ich treba často zalievať. „Voda má veľký význam pre úrodu v tomto aj budúcom roku. Skráťte tiež končeky, práve na nich sa najviac vyskytujú vošky. Úroda bude bohatá. Čierne ríbezle rodia na jednoročnom dreve, biele a červené zasa na dvojročnom. Najvhodnejšie je ich pestovať ako kríček, ktorý vydrží 25 až 30 rokov.“
Pestujete černice? V tom prípade mladé výhony vyviažte k opore, nenechajte ich klesať na zem. „Mladé výhonky na bokoch skráťte za piatym púčikom, a budete mať krásnu úrodu. Staré drevo pri zemi vyrežte.“