BANSKÁ BYSTRICA. Otvorenie letnej sezóny ako sa patrí. S kvalitnými vínami, dobrým džezom, spustením fontány a Hodinovou vežou zdarma.
Na Vínšpacírke už po šiesty raz predstavili vinári to najkvalitnejšie, čo sa za posledné obdobie urodilo v slovenských i zahraničných viniciach.
Prezentovalo sa tu viac ako 40 výrobcov a distribútorov vín, pričom organizátori festivalu sa v tomto roku rozhodli dať tradičnému podujatiu tematický nádych a väčšina ponúkaných vín pochádzala z vinárstiev oblasti niekdajšieho Rakúsko-Uhorska.
Významné ocenenie udelili ďalšej legende, vinárovi a slovenskému šľachtiteľovi Ondrejovi Korpásovi za celoživotný prínos v rozširovaní fondu slovenských novošľachtencov.
Za 48 rokov vo vinohradoch urobil takmer dvetisíc pokusov, pričom z množstva vyšľachtených odrôd je zatiaľ oficiálne zaregistrovaných len niekoľko.
Jeho najnovšie registrované odrody sú rizling rituál a Hossa, pomenovaná po hokejovej legende Mariánovi Hossovi. Vyšľachtil ich spolu so synom Ondrejom. Člen organizačného tímu, poslanec Martin Turčan má pred vinohradníckymi znalosťami Ondreja Korpása veľký rešpekt.
„Je to mimoriadne skromný človek a dokonca nám dalo veľkú námahu presvedčiť ho, aby na podujatie prišiel. Výsledky jeho vinohradníckej práce a výskumu však hovorí za všetko,“ dodal.

O podujatie bol aj tento rok mimoriadny záujem, prišli sem ľudia z celého Slovenska a dokonca aj zo zahraničia.
Ocenenie známky kvality Bystrický anjel od Banskobystrického samosprávneho kraja si odniesli Rizling rýnsky 2017, neskorý zber a Frankovka modrá, ročník 2016, výber z hrozna od vinára Gabriela Zsigmonda zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Už tradične bol veľký záujem aj o pokus o zápis medzi rekordy v sabráži.
Tento raz to bola sabráž na diaľku. Hoci to nebola žiadna hračka, súťažiaci ju zvládali nad očakávanie dobre. A čo je potešujúce - do Knihy rekordov pribudne ďalší zápis. Až do vzdialenosti 20,03 m zaletela zátka Andreja Fuknu.
Vínšpacírky sa zúčastnila aj redakcia MY - Banskobystrické noviny, zaujímavé momenty z akcie nájdete aj v najbližšom vydaní nášho týždenníka.
Autor: ETA