ČERÍN. Starosta Čerína Pavel Kmeť je známy nielen tým, že stojí na čele obce s jednou z najkrajších pamiatok regiónu – ranogotickým kostolom svätého Martina, ale aj svojim kulinárskym majstrovstvom. Jeho kysnuté cesnakové slimáky sú už také obľúbené, že sa pomaly stávajú regionálnou špecialitou. O to zaujímavejšou, že ich napiekol muž a súčasne hlava obce.
Starosta sa netají tým, že varenie a pečenie je jeho koníčkom a vyskúšal už veľa sladkých a slaných receptov. Cesnakové slimáky však považuje aj on za časť svojej kulinárskej histórie. „Tento recept som nevymyslel sám, nájdete ho aj v kuchárskych knihách, či na internete, no ja som si ho chuťovo prispôsobil. Napríklad cesnak sa v týchto receptúrach neobjavuje, hoci práve táto ingrediencia dáva slimákom nezameniteľnú chuť,“ hovorí.
A že ide o vydarený recept svedčí aj skutočnosť, že po jeho slimákoch sa na obecných akciách v okolí len tak zapráši. Majstrovstvo svojho kolegu obdivuje aj starosta Hrochote Marian Mazúch: “Veľmi sa tomu tešíme, lebo je to svojim spôsobom niečo výnimočné. Dokonca sme pána starostu pozvali aj na tvorivé dielne, kde ukázal , že je v tom skutočným majstrom,“ dodal.
Pavel Kmeť hovorí, že pre niektoré obce už piekol slimáky aj vo veľkých množstvách. Raz to bolo dokonca tisíc kusov, čo nebola žiadna hračka. „Tu si už nevystačíte s obyčajnou rúrou, ale treba na to konvektomat. Do toho sa dá vložiť naraz aj šesť plechov, “ hovorí.